Montura Withy Pool

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 06 ianuarie 2014 4 comentarii

PRINCIPII DE FOLOSIRE

 

Istoria monturii e utila pentru ca te ajuta sa intelegi cum functioneaza si unde merita incercata. In ultimele sezoane, Withy Pool a devenit montura mea preferata de pop-up si, dupa ce am prezentat-o in mai multe emisiuni Catch & Release, s-a creat un val de interes pentru ea, care la un moment dat a golit accesoriile dedicate (cum ar fi adaptorul special Withy Pool si mai ales anoul cu surub pentru infiletarea pop-up-urilor) de pe rafturile unor magazine. Dintre toate monturile, Withy Pool e cea in legatura cu care am primit de departe cele mai multe intrebari. Inevitabil, au fost si unii n-au prins mai nimic cu ea si au fost dezamagiti, lucru care se explica prin faptul ca n-au legat-o corect sau n-au pescuit cu ea unde trebuie.

Montura_WP_10

Cel mai important lucru de spus este ca Withy Pool nu e o montura pentru pescuitul obisnuit, pe lacuri usoare sau in situatii simple. Celor care pescuiesc de placere, fara urma de presiune, le recomand sa apeleze la ea doar in situatia in care monturile lor obisnuite nu dau rezultate. Steve Renyard a creat-o pentru un lac dificil. Nu e chiar o montura de zi cu zi, desi e usor de legat, in ciuda aerului ei exotic. Motivul pentru care o folosesc atat de des este ca ajung mereu pe lacuri noi, de cand se dezgheata apele si pana cand ingheata la loc, in conditii meteo nu intodeauna bune, si trebuie sa prind cat mai repede crap mare, din care sa produc un film. Presiunea filmarii ma obliga sa recurg la elemente de viteza, iar Withy Pool e printre cele mai rapide monturi pe care le cunosc. Uneori e foarte frig sau foarte cald si pestele nu se hraneste, uneori sunt pe un lac despre care nu stiu nimic si am nevoie de informatii. Montura Withy Pool e un instrument salvator in aceste cazuri, pentru ca prinde si crapi care nu mananca. Frecvent, daca incerc mai multe monturi, inclusiv alte monturi de pop-up, primii pesti se prind la ea. Uneori, se prind si cei mai mari. Are o capacitate de pivotare excelenta si rareori scapa peste. Desi pop-up-urile nu sunt selective, montura poate fi adaptata pentru un pescuit selectiv in tandem cu pop-uri de 24-26mm. Chiar daca pop-up-ul e foarte mare, iar distanta pana la carlig e foarte mica, montura le permite sa se separe, iar carligul inteapa perfect.

Montura_WP_2

Foarte importante sunt si integrarea monturii intr-un ansamblu cat mai eficient sau capacitatea de a o face si mai agresiva, desi e oricum una dintre cele mai agresive monturi. De regula, o combin cu un ansamblu culisant, care mi se mai sensibil si mai bun (in sensul ca produce mai multe trasaturi) decat ansamblurile obisnuite cu plumb pierdut. Montura se poate folosi si cu plumb pierdut, dar daca situatia nu cere asa ceva, prefer un sistem culisant. Pe apa rece, ii pot adauga un segment elastic, care a dat uneori rezultate spectaculoase, in conditiile in care nicio alta montura nu prindea nimic. Toate acestea sunt adaptari la care ma obliga situatia de pescuit si, in cazul meu, sunt solutiile cu care am rezolvat partide grele. Nu sunt insa cea mai simpla formula de lucru si, cateodata, chiar n-ai nevoie de ele. E bine sa le stii, dar sa nu le folosesti mai des decat ar fi cazul.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

4 comentarii Adauga comentariu

Catalin Roman

6 mai 2019

Exceptional. Toata stima Dl Pavlovici.

Bogdan

3 aprilie 2015

ce diferenta este intre aceasta montura si montura 360 grade? care considerati ca este mai buna si de ce? va multumesc!

Radu

7 ianuarie 2014

Un articol, cred eu, chiar mai bun decât altele prin faptul că este prezentată nu doar forma finală ci și (mai ales) CUM s-a ajuns la ea. Fiecare pas in evoluția ei explică și câte ceva din mecanica monturilor în general. Și fiecare din ei poate deveni util inclusiv în perfecționarea altor monturi pe care le folosim în prezent. De aceea cred că articolul depășește dezideratul de a prezenta doar o montură corectă. Excelentă documentare!

valter

7 ianuarie 2014

Un articol foarte bun,de altfel ca toate de pana acum!

Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish