Note despre casting (1)

terry-edmonds.jpg Terry Edmonds

Terry Edmonds este un expert in pescuitul la mare distanta. Detine trei recorduri nationale ale Marii Britanii, plus o serie de recorduri neoficiale, intre care si recordul pentru cea mai lunga aruncare facuta de un aruncator britanic cu o mulineta cu tambur fix. Este instructor acreditat si preda cursuri de casting pentru pescarii de crap, cursuri care se bucura de o enorma popularitate. Este consultant pentru Diem si Nash Tackle.

Data: 03 ianuarie 2016 2 comentarii

PLUMBUL IN PLANUL LANSETEI

 

La cursurile de casting pe care le tin, sunt intrebat deseori de ce varful lansetei se rasuceste in timpul aruncarii. In general, pescarii presupun ca exista un anumit joc sau o anumita uzura la mufarea segmentelor, de aici rasucirea varfului. Explicatia e in general corecta, mai ales cand lansetele au mufare pe spigot, uzura spigotului contribuie la rasucirea varfului, dar mai exista un factor foarte important care poate face ca varful lansetei sa se rasuceasca. Sa ne gandim ce se intampla in timpul unei aruncari peste cap la mare distanta - ne intereseaza sa obtinem atat putere de aruncare, cat si precizie. Pentru asta, este necesar ca plumbul sa urmeze aceeasi traiectorie ca si lanseta. Performanta maxima a blancului in materie de putere si de precizie se obtine cand plumbul ramane in planul lansetei. Cand plumbul iese din planul lansetei, nu numai ca aruncarea pierde din precizie si forta, dar si varful lansetei se rasuceste in aruncare, ceea ce poate crea tot felul de probleme.

Note_despre_casting_2

Cand folosim o mulineta cu tambur fix si ne pregatim de aruncare, tinem lanseta deasupra capului cu inelele indreptate spre cer. La inceputul aruncarii, firul care trece prin inele este in mod normal aliniat cu lanseta. Pe masura ce aruncarea se desfasoara, daca plumbul nu ramane in planul lansetei, firul se deplaseaza intr-o parte sau alta, pune presiune asupra blancului si incepe sa rasuceasca lanseta. Daca forta aplicata este suficient de mare, varful lansetei se va rasuci din mufa. De obicei, plumbul iese din planul lansetei pentru ca miscarea corpului n-a fost corecta, mai ales miscarea bratului care tine mulineta si miscarea de rotatie a corpului. Faptul ca varful lansetei s-a rasucit ne poate spune ca avem o problema de tehnica. Cele mai lungi aruncari pe care le-am reusit au fost cu plumbul in planul lansetei.

Note_despre_casting_3

Inelele inalte, cu picior lung, montate pe segmentul de varf au tendinta sa accentueze problema rasucirii varfului. Prefer sa pun un inel de plecare inalt pe primul segment al lansetei, ca sa tin firul cat mai departe de blanc, dar pe segmentul de varf evit sa am inele prea inalte. Daca ati aruncat vreodata cu multiplicatoare, stiti ca lanseta aproape ca nu se rasuceste niciodata in aruncare, pentru ca inelele sunt pe aceeasi parte cu plumbul. Cand se aliniaza in aruncare, n-au cum sa rasuceasca blancul. Data viitoare cand vedeti ca varful lansetei s-a rasucit, ganditi-va ca la un moment dat, in cursul aruncarii, plumbul a iesit din planul lansetei, iar performanta blancului a avut de suferit. E un detaliu mic, dar semnificativ, iar corectarea tuturor detaliilor duce la obtinerea unor distante de aruncare mai mari, in mod constant.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Valter

4 mai 2018

La pluta de marcaj ai nevoie de fir textil,e musai.De ce?Firul textil nu are elongatie,asa cum are un monofilament.Cand sondezi ,ai nevoie sa vezi ce e pe substrat,inclusiv daca substratul e moale sau nu,are pietris,nisip etc ;iar un fir textil te ajuta cel mai bine.Monofilamentul preia multe din socuri,atunci cand ''tragi'' plumbul pe substrat si nu ai aceeasi acuratete,ca la firul textil...

Ilcaci Viorel

7 ianuarie 2016

Buna idee s-a legi firul de plumb cu o banda solubila si apoi dupa topirea benzii s-a recuperi firul sub tensiune. Tot legat de aruncatul la distanta dar pentru pluta de marcaj ,se poate folosi monofilament sau e nevoie neaparat de fir textil?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma