Note despre casting (2)

terry-edmonds.jpg Terry Edmonds

Terry Edmonds este un expert in pescuitul la mare distanta. Detine trei recorduri nationale ale Marii Britanii, plus o serie de recorduri neoficiale, intre care si recordul pentru cea mai lunga aruncare facuta de un aruncator britanic cu o mulineta cu tambur fix. Este instructor acreditat si preda cursuri de casting pentru pescarii de crap, cursuri care se bucura de o enorma popularitate. Este consultant pentru Diem si Nash Tackle.

Data: 12 ianuarie 2016 0 comentarii

CONFIGURATII DE INELE

 

Cititi AICI  prima parte a acestui articol.

 

Pentru a obtine distante cat mai mari cu o lanseta, unul dintre aspectele principale de luat in discutie este cel al inelelor. Cu ce fel de inele trebuie echipata lanseta si unde trebuie puse inelele? Inelele pot avea o mare influenta asupra frecarii. In timpul unei aruncari la mare distanta, firul trebuie controlat in asa fel incat sa treaca prin inele si sa urmeze actiunea lansetei in mod corect. Aici intervine o mare parte a fortei de frecare - ma refer la frecarea firului de inele. Exista doua moduri in care putem influenta desfasurarea firului. Putem sa echipam lanseta cu un numar de inele care sa isi imparta fortele de frecare intre ele, frecarea fiind repartizata proportional fiecarui inel. Sau putem sa echipam lanseta cu un inel de plecare gandit sa controleze firul imediat ce iese de pe mulineta, inel care sa produca foarte multa frecare, dar dincolo de el frecarea se va diminua considerabil la trecerea prin celelalte inele.

Note_despre_casting_29

In primul caz, ca sa distribuim fortele de frecare pe toate inelele, folosim un inel de plecare supradimensionat, de 50mm, urmat de o configuratie conica de inele cu diametre de 40-30-25-20-16mm. Acest tip de configuratie poate fi intalnita pe foarte multe lansete de distanta si da rezultate excelente in combinatie cu mulinetele cu tambur mare, numite si mulinete big pit, care sunt preferate de multi pescari. Configuratia 50-16 are si o serie de dezavantaje: firul se freaca puternic de blanc, se incurca dupa inele, iar desfasurarea lui nu e suficient de controlata.

Note_despre_casting_15

Alt tip de configuratie, care are adeptii ei, este cea cu un inel de plecare de 25-30mm, care controleaza si "sugruma" spirele de fir imediat ce ies de pe mulineta. Frecarea firului de inel e foarte puternica, insa dupa ce scapa de primul inel firul trece prin inele mici, cu frecare redusa, inelul de varf fiind unul de 10-12mm. Firul este controlat cu ajutorul primului inel, iar numarul total de inele este de regula mai mare decat la configuratia 50-16. Tinand cont ca majoritatea pescarilor folosesc la ora actuala mulinete big pit, diametrul tamburului si implicit al spirelor care ies de pe tambur va fi mai mare decat diametrul interior al inelului de plecare, deci frecarea firului de acest inel poate fi o problema.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma