Orlat, un lac minunat
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
INFRASTRUCTURA LACULUI
Uitandu-ma la lista cu cei 25 de crapi, dintre care trei 20kg+, prinsi in partida de o saptamana desfasurata in a doua jumatate a lunii mai pe Standul 3, as zice ca pescuitul la Orlat este la fel de simplu ca mersul in parc. La fel de placut, da. Simplu, nu! Stiti vorba "ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample"? In permanenta sunt in cautare de noi provocari. Asta am vrut, asta am primit, cu varf si indesat la Orlat.
De cand mi-a zis Vlad Pavlovici ca pescarii de crap interesati de trofee vor avea o noua destinatie, am asteptat cu nerabdare deschiderea oficiala. Pe langa atractia elementului de noutate si populatia piscicola, zona in care se afla balastiera are o frumusete aparte. Stiam asta din vacantele pe le-am petrecut acum cativa ani la Gura Raului. Dealurile inverzite din apropiere si crestele inzapezite ale Muntilor Fagaras din departare sunt o imagine care imi bucura privirea de fiecare data cand ma uitam relaxat in zare de pe terasa generoasa a casutei aflate pe stand.
Pe proprietarul balastierei, Cristian Patrascu, il stiam doar din vedere, de la Varlaam. Dupa ce l-am cunoscut personal, mi s-a adeverit inca o data ca afacerile sunt oglinzile celor care le conduc si ca omul sfinteste locul. Desigur, e nevoie de o investitie pe masura pentru un astfel de proiect, dar ingredientul cheie ramane omul. Cristi, fiind pescar de crap care a pescuit si in afara tarii, a preluat si a implementat ce-a vazut bun la altii. Nu ma asteptam sa gasesc in Romania infrastructura, conditiile si confortul de la Orlat. Drumuri si standuri pietruite. Casute cu doua paturi cu saltele confortabile si asternuturi, frigider, aeroterma, masuta, etajere si cuiere. Terase mari, cu banci si masa. Corpuri de iluminat si proiectoare separate pentru interior, terasa si stand. WiFi prin Access Point-uri individuale pe fiecare stand. Grupuri sanitare complet echipate cu toaleta, chiuveta, sapun, apa curenta calda si cabina de dus. Vesta de salvare.
La grija pentru pescari se adauga cea pentru pesti. Mi-au fost puse la dispozitie saltea de primire, sling, trepied si spray dezinfectant, toate de calitate. Mi s-a cerut sa dezinfectez plasa minciogului in recipientul aflat la cladirea administrativa si am primit o foaie pentru inventarierea capturilor, pix si un cititor de cipuri, pentru a nota ultimele patru cifre din seria cipului pestilor capturati. Inventarierea capturilor este optionala, dar am ales sa cantaresc si sa notez toti pestii capturati, indiferent de greutate, pentru a ajuta administratia sa aiba o evidenta cat mai buna a evolutiei crapilor. Tododata, am anuntat administratia pentru crapii care n-aveau cip, sa-i ia in evidenta. Inventarierea cu ajutorul pescarilor este optionala, insa cantarirea in apa a pestilor trecuti de 19kg este obligatorie.