Paradisul pierdut

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 21 iunie 2015 3 comentarii

PEISAJE DE CARTE POSTALA

 

La nord-est de Bucuresti, pe cursul unui fir de apa subtire (valea raului Cociovalistea) care alimenteaza o serie de iazuri mici - Saftica, Balotesti, Caciulati, Moara Vlasiei - se deschide un lac formidabil, mai mare decat toate celelalte la un loc: Caldarusani. E un lac natural cu sute de ani vechime, asezat intre paduri. Are o forma ramificata, cu doua brate care imbraca o manastire si un canal lung, serpuit, care face legatura intre intinsuri de proportii. Dintr-un capat in celalalt, lungimea lacului trece de 5km, in linie dreapta, iar latimea depaseste 1,2km in unele zone. Dar astea sunt cifre fara semnificatie. Atmosfera locului e dincolo de cuvinte si fotografii.

Paradisul_pierdut_9

Caldarusani e un lac care surprinde prin peisaj. Pe relieful plat, de campie, din jurul Bucurestilor, unde lacurile sunt adesea ligheane cu apa pe fundul unor vai aride sau acumulari imense create pe vatra unor sate de oameni napastuiti, peisajul e rareori un spectacol. Ca pescar, speri sa gasesti macar maluri impodobite cu cortine de stuf si cate un copac pe care sa ti se odihneasca privirea. Caldarusani e cum nu se poate mai diferit. Teritoriul lui aduna laolalta perspective ample de ape libere, intinderi de plaur, insule de cocioc plutitoare, maluri inalte ca niste faleze verzi, o padure batrana, decupata din Codrii Vlasiei, ai carui arbori coboara pana la apa si, nu in ultimul rand, reperul istoric al manastirii cu acelasi nume, ridicate la 1637 de Matei Basarab pe o peninsula inconjurata de lac din trei parti. Lacul e vechi, foarte vechi.

Paradisul_pierdut_2

Pana in urma cu 30 de ani, in jumatatea de est a lacului se putea gasi o micro-delta, formata din vaste suprafete de plaur (zeci de hectare, daca nu mai bine de o suta), in interiorul caruia existau canale si ochiuri de apa ascunse. Bogatia de peste a locurilor era fantastica. Aceste ochiuri, la care se ajungea pe carari intortocheate, adesea mascate de stuf, dadeau baltii un aer de mare secret si erau preferate de pescarii cu experienta, pe urmele carora se mai tineau si incepatorii. A pescui de la mal era un semn de diletantism, rezervat celor care nu cunosteau balta. Initiatii intrau in stuf si se orientau in labirintul de poteci bifurcate, catre deschiderile din plaur, care puteau fi minuscule, dar productive (am vazut sute de kilograme de caras si platica prinse in ochiuri cat o copca mai rasarita), sau atat de mari incat sa te plimbi cu barca pe ele. Aproape ca nu era specie de apa dulce care sa nu se fi gasit acolo din abundenta, de la crap, somn, biban, platica, salau sau stiuca si pana la caracuda sau lin. Mi-am petrecut multi ani vacanta de vara intr-o casa pe malul lacului, batand coclaurii cu un snop de undite de trestie in spate, si mergeam pe potecile inselatoare de plaur mai usor decat merg astazi pe strada. Scoala primara de pescuit am absolvit-o aici, pe cocioc.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

22 iunie 2015

Multumesc pentru aprecieri. Daca aveti timp, va astept si pe forum, acolo ne putem intinde mai mult la povesti.

Arin Vasile Pisiceanu

22 iunie 2015

Salut Vlad
Desi sunt printre primii abonati ai revestei tale fiind un admirator al tau,al modului de a face reportaje si de a scrie articole nu am simtit nevoia sa particip la discutiile de pe forumul reviste,opiniile despre echipamente,nade, monturi vor fi intotdeauna subiective si dictate de anumite interese oculte(marketing,promo,snobism,puterea financiara a fiecaruia s.a.m.d.),in schimb cand citesc astfel de articole care emana calitate si are acel\'\'ceva\'\' nu am cum sa nu las un coment de apreciere,fara sa exagerez cu nimic este magnific(daca nu ma insel articolul este mai vechi,acum fiin reeditat si completat cu infor****** noi si intersante) ,in fond satisfactia autorului este aprecierea cititorului.Poate ma insel dar stilul tau de a scrie seamana oarecum cu al lui Tim Paisley,tine cititorul captiv pana la final,indiferent de subiect.
Multumesc.

Sorin Diaconu

22 iunie 2015

O poveste foarte frumoasă! Ești cel mai bun pescar-scriitor pe care îl cunosc.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma