Pescuit la punct fix

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 21 noiembrie 2018 2 comentarii

MARCAREA FIRULUI

 

Odata pluta de marcaj in pozitie, facem o prima lansare „din ochi" incercand sa ajungem cu montura (sau doar cu plumbul) cat mai aproape de marker. Daca lansam doar cu plumbul, trebuie sa avem in vedere ca dupa ce vom atasa montura si momeala, vom mai pierde cativa metri deoarece ansamblul va fi mai putin aerodinamic fata de plumbul singur. Dupa aceasta prima lansare, in functie de locul in care a cazut plumbul fata de pluta de marcaj, stim daca trebuie sa mai scoatem fir de pe tambur (daca plumbul a atins apa pana in marker) sau sa mai mulinam (daca plumbul a cazut dupa marker). Prindem firul in clipsul mulinetei si recuperam. Relansam si repetam operatia pana cand, oprindu-se in clips si intinzandu-se firul, plumbul ajunge acolo unde vrem fata de pluta de marcaj.

Pescuit_la_punct_fix_8

In acest moment, pentru a afla lungimea firului putem proceda in oricare dintre modurile urmatoare. Primul: facem un nod pe firul principal, imediat dupa inelul de varf, cu un alt fir (textil sau elastic, de preferat avand o culoare vizibila). Optional: putem calcula cu aproximatie distanta daca stim lungimea de fir recuperata de mulineta la o rotatie completa a manivelei, mulinam si numaram rotatiile complete. Ulterior, cand dorim sa relansam montura in acelasi loc, putem face o lansare fara montura in alta directie pana cand nodul trece de inelul de varf. Vom auzi cand nodul trece prin inele si vom pune mana pe tambur pentru a opri iesirea firului de pe tambur. Recuperam pana cand nodul de pe fir ajunge in aceeasi pozitie, prindem firul principal in clips si apoi relansam montura.

Pescuit_la_punct_fix_10

In locul nodului facut pe fir se poate folosi un marker (carioca speciala) cu care insemnam locul in care firul trebuie prins in clips-ul mulinetei. Aceasta este a doua metoda. In rest, procedura este similara celei prezentate anterior, doar ca, in acest caz, nu vom mai auzi nodul trecand prin inele. In locul lansarii pentru repozitionarea firului in clips se poate folosi orice alta varianta prin care putem elibera suficient fir de pe tambur, pana la nod sau marcajul pe fir. De exemplu, intindem firul pe mal, ne folosim de o alta mulineta pe care incarcam firul de pe mulineta cu care pescuim.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Alexandru Petcu

22 iulie 2019

Salut, in primul rând salut acest articol, este binevenit și ajuta. Eu poziționez montura “din ochi”, am găsit locul unde vreau sa nădesc, apoi arunc o data montura care de cele mai multe ori cade cu 1-2m mai aproape de locul unde vreau sa pescuiesc.De cele mai multe ori folosesc pescuitul la punct fix atunci când pescuiesc malul opus sa o insula și îmi place sa pun montura exact la marginea unui copac căzut in apa. De aceea după prima lansare pe care o fac intenționat cu 1-2 m mai aproape, ma dau in spate distanță care îmi lipsește și apoi pun in clips. Încă un detaliu important este ca atunci când lansez in locul dorit nu o fac de lângă rod-pod ci la minim 2-3 metrii din spatele lui și îmi pun un semn la piciorul stâng.Distanță de aruncare fata de cea a rod-pod-ului o calculez și in funcție de adâncimea apei, dacă apa are 2m atunci arunc de la 5m din spatele rod-pod ca atunci când montura atinge apa, eu mai fac 2-3 pași rapizi in fata ca plumbul sa ajungă pe fund exact la locul dorit

Radu

24 noiembrie 2018

Va multumesc!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish