Preturi minime, performante maxime

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 02 octombrie 2019 1 comentariu

PERFORMANTE STIINTIFICO-FANTASTICE

 

De ce sunt importante aceste valori, pe care le-am numit de referinta? Sa zicem ca mergem in magazin sa ne cumparam un fir monofilament de 0,25mm. Daca tot ce ne intereseaza este diametrul si nu ne punem nici macar problema daca este cel real, alegerea este simpla: il punem in cos pe cel mai ieftin si dam banii. Daca ne intereseaza si alti parametri, urmatorul parametru de interes fiind rezistenta la rupere, vom citi si aceasta valoare de pe eticheta. Luam un caz ipotetic. Presupunem ca magazinul respectiv are doar un singur fir disponibil de 0,25mm la acel moment. Citim pe eticheta si vedem ca rezista 10kg. Cum ni se pare aceasta valoare? Este credibila? Daca ar scrie 20kg, ar mai fi credibila? Dar la 50kg? Dar la 200kg? De la ce valoare incolo incepem sa ne punem astfel de intrebari? Avand la indemana tabelul din care se pot sintetiza valorile medii de rezistenta pentru diametrul real care ne intereseaza, putem identifica rapid firele "fantastic" de rezistente.

Preturi_minime_performante_maxime_2

Revenind in realitate, ma uit la raft si vad pe etichetele firelor monofilament de 0,25mm diverse valori pentru parametrul rezistentei la rupere, valori care variaza de la aproximativ 4kg, pana la 12kg. O variatie de la simplu la triplu! Cum putem explica "stiintific" acest lucru? Producatorul respectiv foloseste materiale extrem de avansate, performante si foarte ieftine, unicat, la care marii producatori de fire monofilament nu au inca acces. Sau poate ca exista o explicatie mult mai simpla: diametrul real al firului este mai mare decat cel scris pe eticheta si/sau rezistenta reala la rupere este mai mica decat cea declarata.

Preturi_minime_performante_maxime_3

Care sunt motivele pentru care intalnim astfel de fire, cu performante "stiintifico-fantastice"? Unu: producatorului ii este foarte la indemana sa scrie ce doreste pe eticheta. Si cu cat producatorul este mai necunoscut, cu atat ii este mai simplu sa se duca in sus cu valorile de rezistenta, din moment ce nu este un nume in domeniu, deci nu are o imagine de aparat. Doi: autoritatile statului nu isi bat capul sa verifice daca produsele din pescuit sunt conforme cu eticheta si specificatiile tehnice. Sunt preocupate, atat cat pot, de domeniile care tin de siguranta si sanatatea populatiei. Nu moare nimeni daca firul pe care scrie ca rezista 12kg se rupe la 4kg. Nu face nimeni toxiinfectie alimentara daca firul de 0,25mm are, de fapt, 0,28mm. Trei: unii pescari continua sa fie atrasi si cumpara aceste fire cu "performante maxime si preturi minime" si nu par a fi deranjati de faptul ca una scrie pe eticheta si alta este in realitate, in unele cazuri cu diferente foarte mari. Daca nu le-ar mai cumpara, aceste produse "minune" ar disparea.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Tiberius Peter

3 octombrie 2019

Sunt putin surprins de valoarea din rubrica Alungire pentru Schimano Technium - recunosc ca senzatia pe care mi-o lasa firul in conditii de pescuit normale nu se apropie de cea pe care o am acum dupa ce am vazut masuratorile. Nu contest masuratorile dar surprins fiind ma intreb oare numai mie mi s-a parut ca defapt alungirea lui e mult mai mica in conditii de pescuit?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish