Procentajele distantei (1)

frank-warwick.jpg Frank Warwick

Frank Warwick este considerat unul dintre cei mai inovatori pescari de crap. Expert in pescuitul la distante extreme, inventator de monturi si echipamente, pionier al nadelor de mare atractie si al pescuitului cu momeli artificiale. A publicat sute de articole in cele mai importante reviste britanice si europene. Consultant pentru Century, Trakker, Entreprise Tackle. Proprietar al firmei de nada Frank Warwick Baits.

Data: 02 ianuarie 2016 0 comentarii

ECHIPAMENT VS TEHNICA

 

Martin Ford: Cand te gandesti la Frank Warwick, unul dintre lucrurile care s-ar putea sa iti vina in mine este imaginea lui in plina aruncare, asa cum apare in reclame, cu lanseta incarcata la maxim si pe punctul de a expedia montura la orizont! Aceasta imagine impresionanta se bazeaza, insa, pe multi ani de antrenament, in care Frank si-a perfectionat tehnica de aruncare si tacticile pentru pescuit la mare distanta. In termenii lui Frank, ca sa atinga asemenea distante si sa prinda peste in mod eficient, totul tine de un calcul al „procentajelor".

Procentajele_distantei_1

Frank Warwick: Sa plecam de la imaginea din reclame. Pentru multi pescari, ideea pe care o transmite este: „du-te si cumpara-ti lansetele respective si o sa poti arunca la fel ca Frank Warwick". Asta e valabil nu numai pentru lansete, e valabil pentru orice reclama de tip aspirational si adevarul este ca, daca iti rafinezi tehnica de aruncare, e posibil sa atingi distante la care nici nu te gandeai, fie ca dai cu lansete cu care dau eu, fie ca dai cu altele. Cred ca imaginea respectiva i-a facut pe multi sa caute lansete care sa arunce extraordinar. Nu e nimic rau in asta, dar le transmit celor care ne citesc urmatorul mesaj: daca vrei sa arunci departe, lanseta nu e decat o parte din ecuatie; trebuie sa stii sa o folosesti corect, ca sa-ti arate ce poate. Din punctul meu de vedere, imi aleg lansetele in functie de performanta de care am nevoie. Sunt insa altii care le cumpara pe baza de aspect, nu pe baza de logica. N-are niciun rost sa cumperi cele mai avansate lansete daca stilul tau de aruncare nu-ti permite sa incarci blancul. Trebuie sa te gandesti bine ce alegi, pentru ca alegerea lansetei este un factor relevant in ceea ce as numi „calculul procentajelor". Ca peste tot in viata, cand iti propui sa realizezi ceva, exista lucruri care au, fiecare, o contributie. Asa e si cu distanta. Nu conteaza numai lanseta. Conteaza si mulineta, firul, greutatea optima a plumbului, asezarea firului pe tambur si, evident, pescarul si felul in care arunca. Sunt o multime de aspecte importante si fiecare aspect contribuie cu un procent la distanta finala.

Procentajele_distantei_10

E foarte, foarte usor sa faci greseli elementare cand incerci sa arunci la orizont. Sunt greseli care te limiteaza, dar pe de alta parte pot fi imediat corectate, daca analizezi „procentajele" care conduc la o aruncare lina si eficienta. Vom discuta in continuare aceste elemente care contribuie cu un anumit procent, ma refer la cele notate mai sus, plus altele, cum ar fi momentul eliberarii firului, grosimea inaintasului, marimea nodului dintre linia principala si inaintas. Pescarii nu le dau suficienta atentie, desi ar avea multe de castigat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma