Ready-made sau home-made?

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 22 decembrie 2019 2 comentarii

BOILIESURI READY-MADE

 

Cand doi se cearta, al treilea castiga, spune un proverb. Cine sunt cei doi? Chiar "cei" din titlu! Boiliesurile gata preparate (ready-made) vs. boiliesurile facute acasa (home made). Sa-i luam pe rand. Cel mai comod este, evident, sa cumparam de pe raft boiliesuri gata facute. Ca sa folosim termenul preluat din engleza, boiliesuri ready made. Lucrul acesta ne pune in fata catorva dileme. Una tine de magazinul de la care cumparam. Alta, de producatorul boiliesului. De exemplu, nu stim cat de proaspete sunt boiliesurile. Nu stim de cand "zac" pe raftul magazinului. Nu stim ce contin. Nu cunoastem reteta. Nu stim ce ingrediente s-au folosit. Boiliesurile nu sunt un domeniu stict reglementat, ca in cazul alimentelor, unde producatorii trebuie sa se conformeze normelor in vigoare. Putem lua de bun ce scrie pe eticheta - in cazul in care producatorul ofera si alte informatii pe langa formula generica "boiliesurile noastre folosesc cele mai bune ingrediente si sunt realizate pe baza unor retete testate indelungat care au dat rezultate" - sau putem intreba consultantii magazinului sau cunoscutii daca au pescuit cu ele si daca le recomanda.

Victor_Costache_Ready_made_vs._home_made_1

Elementul-cheie este sa avem incredere in producator si produsele sale. Increderii in nada, care este foarte importanta in plan psihic, i-am dedicat un articol separat (https://www.carponline.ro/articole/increderea-in-nada-88358), asa ca nu mai reiau subiectul. Presupunand ca avem incredere in producatorul respectiv, tot mai ramane un aspect, deloc de neglijat: pretul unui kilogram de boilies. Daca se folosesc cantitati mari de-a lungul sezonului, costurile pot fi substantiale.

Victor_Costache_Ready_made_vs._home_made_5

In ceea ce ma priveste, in cazul boiliesurilor cu care pescuiesc (The Source si Complex-T), socoteala pe care am facut-o e simpla: din moment ce o punga de 5kg ma costa cat patru pungi de 1kg, fac o economie de 25%. Alaturi de increderea pe care mi-am consolidat-o in timp in aceste boiliesuri, 25% mai putini bani cheltuiti reprezinta un argument convingator. Cu toate astea, mi-am zis: "de ce sa nu incerc sa-mi fac singur boiliesurile, poate ies mai ieftin sau prind mai bine". Asa ajung la al doilea "personaj" din proverbul cu care am inceput: boiliesurile preparate acasa. Sau, ca sa folosesc din nou termenul preluat din engleza, boiliesuri home made. Trebuie sa recunosc ca nu doar reducerea costurilor m-a determinat sa-mi fac singur boiliesurile. Au fost si alti factori, la fel de importanti sau poate chiar mai importanti decat cel financiar. Satisfactia ca am prins peste cu boiliesuri facute de mine. Aprofundarea unui capitol important in pescuitul la crap: nadele. Controlul total - cel putin, asa credeam - asupra ingredientelor din reteta. Posibilitatea de a "ma juca" modificand dozajele, adaugand sau scotand ingrediente.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Valter

23 martie 2021

Completare...Ideea de la care se pleaca in pescuitul cu bile,ca se vizeaza capturile capitale.Bilele ready mades,cum spune Tim Paisley in cartea ''To catch a carp"sunt concepute avand la baza principiul atractiei,producatorii isi doresc de la bila ca pescarul sa prinda cat mai repde.Principiul nutritiv trece in planul secund.De aceea o bila ready mades incepe sa isi piarda din eficienta dupa 3-4 zile iar daca cineva face mai multe partide pe aceeasi balta,sansele scad de la o partida la alta cu ready mades,deoarece pestele nu gaseste in aceste bile nutritie.

Valter

23 decembrie 2019

Sa aduc si eu un argument ....E ca in viata,cand gandim si actiunile noastre sunt ca ale celorlalti,si rezultatele vor fi la fel,nimic deosebit,liniar.In pescuit tocmai asta e ideea,sa cam iesim din tipare,din starea de confort '' ca asa e bine sa facem ''.De aceea pescuitul cu bile home made ,mai ales facute dupa efortul personal,inclusiv in elaborarea retetei, imi ofera sanse mult mai mari de reusita...Crapii capitali sunt suspiciosi ,de aceea o bila nestiuta de ei,adica cu care balta nu e obisnuita,ii '' va convinge ''conditia sa fie o formula buna,care se obtine si ea in timp. A fi diferit ,si in pescuit, avand stilul personal, e calea catre reusita.Drumul batatorit e mai sigur dar unde e siguranta,succesul nu prea apare.Pescarii englezi buni sunt cei care si au urmat propriul drum,nebatatorit. Si asta e scopul unui pescar,sa fie cel mai bun sau printre cei mai buni,dar daca ce face e la fel ca ceilalti,cum va deveni cel mai bun?Va fi la fel,din cauza ca face la fel ca ceilalti.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma