Ready-made sau home-made?

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 22 decembrie 2019 2 comentarii

BOILIESURI HOME-MADE

 

Toate bune si frumoase... pana ajungi la aspectele mai putin placute. Sunt cateva lucruri pe care cei care intentioneaza sa-si faca boiliesuri in regie proprie ar fi bine sa nu le scape din vedere. Este o activitate care ia timp si spatiu. Nu ma refer doar la procesul tehnologic in sine care implica timp si un spatiu adecvat, care n-ar trebui sa fie in bucatarie sau in balcon, ci si la alte forme de spatiu si timp. Timpul consumat pentru achizionarea ingredientelor, mai ales cand un ingredient nu este disponibil la furnizorul preferat, in care ai incredere. Spatiul necesar uscarii, depozitarii sau congelarii boiliesurilor preparate. Timpul pentru teste pe balta, daca vrem sa vedem ce influenta are un ingredient sau o anumita doza dintr-un ingredient.

Victor_Costache_Ready_made_vs._home_made_4

Raportat la costul pe kilogramul de boilies, boiliesurile home made pot fi mai ieftine decat boiliesurile ready made. Dar daca luam in calcul toate cheltuielile, s-ar putea sa constatam ca, de fapt, economia n-a fost chiar asa de mare sau chiar am cheltuit mai mult. Asta inseamna sa contabilizam amortizarea echipamentelor pentru rulat sau pretul pe care trebuie sa-l platim cuiva care sa ne ruleze boiliesurile. Sa tinem cont de carburantul, energia electrica, gazul si apa consumate. Sa nu scapam din vedere tentatia greu de stapanit de a folosi ingrediente scumpe, in concentratii mari, ca sa facem "cele mai prinzatoare" boiliesuri. Vom constata ca impactul ingredientelor scumpe e greu de stabilit cu precizie in conditii de pescuit. Sa tinem cont de fractiile de ingrediente ramase, care se pot invechi sau strica. Si, nu in ultimul rand, sa ne gandim la timpul consumat in procesul de productie, timp in care am fi putut face altceva.

Victor_Costache_Ready_made_vs._home_made_9_copy

Motivatia mea subiectiva, alimentata de satisfactia de a pescui cu boiliesuri proprii, s-a redus in timp. Am constatat ca nu prindeam mai bine sau mult mai bine cu ele decat cu boiliesuri ready made. Rezultatele de pe balta m-au facut sa trag concluzia ca este mai sigur, mai simplu, mai comod si cam la acelasi nivel de cost (tinand cont de cei 25%) daca pescuiesc cu boiliesuri de pe raft. Dar, cum proverbul cu care am inceput vorbeste de trei personaje, este momentul sa intre in scena castigatorul disputei dintre cei doi care s-au "certat" pana acum.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Valter

23 martie 2021

Completare...Ideea de la care se pleaca in pescuitul cu bile,ca se vizeaza capturile capitale.Bilele ready mades,cum spune Tim Paisley in cartea ''To catch a carp"sunt concepute avand la baza principiul atractiei,producatorii isi doresc de la bila ca pescarul sa prinda cat mai repde.Principiul nutritiv trece in planul secund.De aceea o bila ready mades incepe sa isi piarda din eficienta dupa 3-4 zile iar daca cineva face mai multe partide pe aceeasi balta,sansele scad de la o partida la alta cu ready mades,deoarece pestele nu gaseste in aceste bile nutritie.

Valter

23 decembrie 2019

Sa aduc si eu un argument ....E ca in viata,cand gandim si actiunile noastre sunt ca ale celorlalti,si rezultatele vor fi la fel,nimic deosebit,liniar.In pescuit tocmai asta e ideea,sa cam iesim din tipare,din starea de confort '' ca asa e bine sa facem ''.De aceea pescuitul cu bile home made ,mai ales facute dupa efortul personal,inclusiv in elaborarea retetei, imi ofera sanse mult mai mari de reusita...Crapii capitali sunt suspiciosi ,de aceea o bila nestiuta de ei,adica cu care balta nu e obisnuita,ii '' va convinge ''conditia sa fie o formula buna,care se obtine si ea in timp. A fi diferit ,si in pescuit, avand stilul personal, e calea catre reusita.Drumul batatorit e mai sigur dar unde e siguranta,succesul nu prea apare.Pescarii englezi buni sunt cei care si au urmat propriul drum,nebatatorit. Si asta e scopul unui pescar,sa fie cel mai bun sau printre cei mai buni,dar daca ce face e la fel ca ceilalti,cum va deveni cel mai bun?Va fi la fel,din cauza ca face la fel ca ceilalti.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma