Retete de boilies

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 14 decembrie 2016 2 comentarii

REVOLUTIA FISHMEAL-URILOR

 

Dintre toate tipurile de boilies, cele pe baza de faina de peste (fishmeal) au devenit cele mai populare datorita eficientei lor universale. Dar n-a fost intotdeauna asa. Fred Wilton, omul care a inventat boiliesurile, era adeptul proteinelor lactice si, sub influenta lui, proteinele lactice au fost considerate mult timp ingredientul-cheie al boiliesurilor cu valoare nutritiva ridicata. Revolutia fishmeal-urilor a fost declansata la jumatatea anilor 80 de firma engleza Premier Baits, fondata de pescari tineri si fara experienta. Unul dintre ei, Geoff Bowers, debutase in pescuitul la boilies de putina vreme si incepuse sa testeze, impreuna cu cercul lui de prieteni, un ingredient inca prea putin cunoscut la acea data, care se numea CLO. In paranteza fie spus, pescarii de astazi se vor mira de ce avea nevoie un pescar incepator, cum era Geoff Bowers, sa-si faca singur mixul de boilies si sa testeze diverse ingrediente. Raspunsul e: pentru ca nu existau inca boiliesuri sau mixuri gata facute si nici ingredientele nu erau puse la dispozitia pescarilor cu informatiile de rigoare. Toti isi rulau propriile boiliesuri pe mixuri concepute de ei, asa cum se pricepeau, si testau ingrediente deseori in absenta oricarei informatii.

Retete_de_boilies_1

CLO era un birdfood comercializat de firma olandeza Sluis si se gasea la pet-shop-urile locale, la cantitati mici si la un pret scazut, deci era accesibil si unor pescari cu buget redus. Geoff Bowers si prietenii lui au facut primele teste folosind mixuri pe baza de proteine lactice (toata lumea pescuia cu proteine lactice), dar care puneau diverse probleme - se considera ca boiliesurile aveau nevoie de prenadire si ca putea fi eficiente doar intr-un interval relativ scurt de timp, existand riscul sa se strice. Ca sa poata fi folosite, se pastrau la congelator, iar in timpul partidei se tineau la rece, in recipiente izoterme, ca sa nu se acreasca. Geoff Bowers nu era multumit de reteta pe baza de proteine lactice cu care pescuia si s-a gandit ca n-are nimic de pierdut daca introduce in mix CLO, tinand cont ca altii facusera deja acelasi lucru si reusisera sa prinda peste. La primul test, boiliesurile cu CLO n-au prins nimic, insa doza de CLO era mica, insuficienta pentru a schimba profilul boiliesurilor. Unul dintre prietenii lui Geoff a facut un test cu 50% CLO in mix, alaturi de proteine lactice, si cu boiliesul rezultat a avut o partida buna, lucru care le-a dat de gandit tuturor, cu atat mai mult cu cat pestii prinsi eliminau pe saltea boiliesuri, ceea ce insemna ca le puteau digera usor.

Retete_de_boilies_10

Pasul urmator pentru Geoff Bowers a fost sa introduca faina de peste in reteta de boilies, pe langa proteinele lactice. Auzise de un pescar care avusese rezultate cu un mix care continea faina de peste si ulei de peste si s-a gandit sa faca un test similar. A introdus in mix o faina de peste si o combinatie de uleiuri - 15ml ulei de cod si 3ml ulei de herring la o livra (453g) de mix - in partea lichida. Boiliesurile rezultate au dat rezultate, dar nu mai bune ca altele, deci faina de peste nu parea sa aiba vreun efect special. Problema acestor teste era ca proteinele lactice in doze mari continuau sa fie elementul central al mixurilor de boilies, in acord cu filosofia epocii, si fie ca erau combinate cu CLO, fie ca erau combinate cu faina de peste, progresele nu erau semnificative. Dozele mari de proteine lactice faceau boiliesurile greu digerabile.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Relu Oroz - Bucuresti

21 august 2017

Stimate domn Vlad Pavlovici,
sunt unul din admiratorii dvs. in ceea ce privete arta pescuitului, in mod deosebit realizarea monturilor,
dar in privinta nadelor si momelilor sunt total dezamagit si chiar contrariat, avand in vedere faptul ca componenta acestora se bazeaza 100% pe chiimicale, ceea ce afecteaza intraga fauna lacustra nu numai pestele.
Ma astept la dvs. sa reveniti la momeli si nade naturale deoarece nu se mai poate consuma niciun peste capturat in (cel putin ) lacurile din jurul capitalei .
De ce nu se poate prinde peste cu rama, cocolos de paine, patratica de mamakiga sau chiar boaba de porumb, la care sa adaugi daca vrei si niste usturoi pisat.
Nu stiu daca ati incercat sa consumati peste din bazinul de pescuit de la Moara Vlasiei, este otrava curata.
Avand in vedere faptul ca sunteti una din personalitatile marcante ale acestui domeniu de activitate, va rog sa faceti tot posibilul sa redati lacurilor si pestilor ceea ce este defapt al lor : NATURA
Multumesc

Valter

15 decembrie 2016

Rod Hutchinson merge pe combinatia dintre sodium caseinat sau calcium caseinat si robin red.E o combinatie foarte eficienta iar Rod o pune pe seama faptului ca solubilitatea celor doua caseinate ''raspandeste,transmite,poarta'' mai bine Robin Redul care e perceput mai repede de catre crap.Deci solubilitatea e unul dintre secretele formularii un boilies bun.Daca in boilies nu ai un ingredient solubil care sa transmita semnale crapului ca acea bila este ''sursa de hrana'',atunci nu ai facut nimic.Teoria lui Rod Hutchinson...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma