Retete de boilies

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 14 decembrie 2016 2 comentarii

RETETA DE APA RECE

 

Ca nota de subsol la povestea retetei de fishmeal produsa de Premier Baits, pescarii au constatat ca boiliesurile pe baza de fainuri de peste, atat de productive in sezonul cald, isi pierdeau eficienta in sezonul rece. Cand venea iarna, fishmeal-urile nu mai prindeau nimic, in timp ce boiliesurile pe baza de proteine lactice continuau sa dea rezultate. In epoca, se credea ca vina apartine fainurilor de peste. De fapt, apartinea uleiurilor de peste. Fishmeal-urile contineau doze de ulei acceptabile (s-a constatat ca doza optima era de 30ml pe kilogramul de mix, doza care se foloseste si astazi si e valabila si pe apa rece), dar erau dipuite suplimentar cu ulei de peste. In ape reci, uleiurile netratate de la suprafata boiliesurilor se dispersau mai greu si functionau ca o bariera care bloca atractia.

Retete_de_boilies_2

Pentru sezonul de iarna, Premier Baits a produs un mix pe baza de proteine lactice si fara fainuri de peste, care se baza pe o descoperire norocoasa. Principiul de baza in formularea vechilor mixuri pe baza de proteine lactice era ca doza de caseina trebuia sa fie mai mare decat cea de lactalbumina, pentru ca mixul se rula mai bine. E un principiu care se observa si in reteta Premier Baits Fix Base Mix, care contine 15% caseina si 10% albumina. La un moment dat, Geoff Bowers si colegii lui au inversat procentele din greseala, in mixul pe baza de proteine lactice, si au obtinut un mix care se rula mai greu, dar care dadea rezultate mai bune, avand o doza mai mare de ingrediente solubile. Cheia succesului era solubilitatea! In urma testelor, mixul a fost lansat pe piata sub denumirea de Winter Pro 90, dar in fabrica se numea "1066", datorita proportiilor celor trei ingrediente:

10oz lactalbumina

6oz caseina

6oz caseinat de calciu

Retete_de_boilies_13

O alta contributie importanta adusa de Premier Baits retelor de boilies a fost faptul de a fi introdus Robin Red in mixurile pe baza de faina de peste. Astazi, a combina faina de peste cu Robin Red pare cel mai natural lucru, dar ideea vine de la Geoff Bowers si colegii lui. Robin Red era un ingredient popular si se folosea pe scara larga (nefiind scump, dozele puteau atinge 20-30%) in retete de birdfood, dar nu in retete de fishmeal. Premier Baits a adaugat Robin Red in reteta Fix Base Mix, iar mixul rezultat de aici s-a numit Spiced Fix Mix si avea sa devina o sursa de inspiratie pentru firmele concurente.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Relu Oroz - Bucuresti

21 august 2017

Stimate domn Vlad Pavlovici,
sunt unul din admiratorii dvs. in ceea ce privete arta pescuitului, in mod deosebit realizarea monturilor,
dar in privinta nadelor si momelilor sunt total dezamagit si chiar contrariat, avand in vedere faptul ca componenta acestora se bazeaza 100% pe chiimicale, ceea ce afecteaza intraga fauna lacustra nu numai pestele.
Ma astept la dvs. sa reveniti la momeli si nade naturale deoarece nu se mai poate consuma niciun peste capturat in (cel putin ) lacurile din jurul capitalei .
De ce nu se poate prinde peste cu rama, cocolos de paine, patratica de mamakiga sau chiar boaba de porumb, la care sa adaugi daca vrei si niste usturoi pisat.
Nu stiu daca ati incercat sa consumati peste din bazinul de pescuit de la Moara Vlasiei, este otrava curata.
Avand in vedere faptul ca sunteti una din personalitatile marcante ale acestui domeniu de activitate, va rog sa faceti tot posibilul sa redati lacurilor si pestilor ceea ce este defapt al lor : NATURA
Multumesc

Valter

15 decembrie 2016

Rod Hutchinson merge pe combinatia dintre sodium caseinat sau calcium caseinat si robin red.E o combinatie foarte eficienta iar Rod o pune pe seama faptului ca solubilitatea celor doua caseinate ''raspandeste,transmite,poarta'' mai bine Robin Redul care e perceput mai repede de catre crap.Deci solubilitatea e unul dintre secretele formularii un boilies bun.Daca in boilies nu ai un ingredient solubil care sa transmita semnale crapului ca acea bila este ''sursa de hrana'',atunci nu ai facut nimic.Teoria lui Rod Hutchinson...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish