Retete de boilies

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 14 decembrie 2016 2 comentarii

RETETA NUTRABAITS

 

Reteta Premier Baits a avut un impact enorm asupra pietei - atat asupra pescarilor, cat si asupra altor firme de nada. Treptat, boiliesurile pe baza de faina de peste au devenit o piesa de rezistenta in oferta celor mai multe firme, lucru care a dezvoltat piata si a contribuit la aparitia unor retete din ce in ce mai complexe. Premier Baits a continuat sa testeze idei noi, de pilda folosirea in mix a fainei de peste predigerate (pre-digested fishmeal).

Retete_de_boilies_6

Una dintre firmele care au venit cu fishmeal-uri proprii ca raspuns la fenomenul Premier Baits a fost Nutrabaits. Fondata in 1986 de Tim Paisley si Bill Cottam, Nutrabaits se lansase cu un mix pe baza de proteine lactice, Hi-Nu-Val, dar fishmeal-urile dominau lacurile din toata tara, iar proteinele lactice nu mai aveau cautare. In 1990, Nutrabaits producea Fish Food Mix, primul ei mix pe baza de faina de peste, iar un an mai tarziu aparea celebrul Big Fish Mix (BFM), dupa reteta unui pescar respectat, Dave Moore. BFM avea sa devina vedeta incontestabila a firmei timp de mai bine de un deceniu, iar la jumatatea anilor 2000, cand produsele Nutrabaits au inceput sa fie vandute si promovate in Romania, urma sa aiba o influenta puternica si asupra pescarilor romani, care gaseau in el expresia clasica a combinatiei dintre fainuri de peste, CLO, Robin Red si proteine lactice. Pentru un timp, Nutrabaits a fost probabil liderul pietei, iar BFM, mixul preferat al multor pescari. In forma originala, cu ingredientele exprimate in uncii (oz) si proportii calculate in maniera traditionala engleza, pentru o cantitate de 16oz, adica o livra, reteta de BFM era urmatoarea:

2 oz Capelin Meal

3 oz Sardine & Anchovy Meal

3 oz White Fishmeal

3 oz Sluis CLO

2 oz Acid Casein

1/2 oz Kelp Powder

1/2 oz Robin Red

1 oz Nutrapro

1 oz Nutralac

Retete_de_boilies_4

Ca si reteta Premier Baits, BFM folosea o doza de 50% faina de peste. Faina de peste era compusa din trei sortimente, pentru a da mixului un profil nutritiv mai complet. Sluis CLO ramanea birdfood-ul de baza, dar era insotit de Robin Red. Caseina acida era principala proteina lactica, dar nu singura. Pudra de varec (kelp powder) era inclusa pentru textura si ca supliment de vitamine si minerale. In ceea ce priveste ultimele doua ingrediente, Nutrapro era o combinatie de proteine lactice folosita ca liant in locul vechii lactalbumine (cei care vor sa incerce reteta o pot inlocui cu WPC), iar Nutralac era o alternativa la popularul Lamlac, un lapte-praf pentru miei, produs de firma Volac, utilizat in mixuri de boilies ca sursa de lipide, cu gust cremos. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Relu Oroz - Bucuresti

21 august 2017

Stimate domn Vlad Pavlovici,
sunt unul din admiratorii dvs. in ceea ce privete arta pescuitului, in mod deosebit realizarea monturilor,
dar in privinta nadelor si momelilor sunt total dezamagit si chiar contrariat, avand in vedere faptul ca componenta acestora se bazeaza 100% pe chiimicale, ceea ce afecteaza intraga fauna lacustra nu numai pestele.
Ma astept la dvs. sa reveniti la momeli si nade naturale deoarece nu se mai poate consuma niciun peste capturat in (cel putin ) lacurile din jurul capitalei .
De ce nu se poate prinde peste cu rama, cocolos de paine, patratica de mamakiga sau chiar boaba de porumb, la care sa adaugi daca vrei si niste usturoi pisat.
Nu stiu daca ati incercat sa consumati peste din bazinul de pescuit de la Moara Vlasiei, este otrava curata.
Avand in vedere faptul ca sunteti una din personalitatile marcante ale acestui domeniu de activitate, va rog sa faceti tot posibilul sa redati lacurilor si pestilor ceea ce este defapt al lor : NATURA
Multumesc

Valter

15 decembrie 2016

Rod Hutchinson merge pe combinatia dintre sodium caseinat sau calcium caseinat si robin red.E o combinatie foarte eficienta iar Rod o pune pe seama faptului ca solubilitatea celor doua caseinate ''raspandeste,transmite,poarta'' mai bine Robin Redul care e perceput mai repede de catre crap.Deci solubilitatea e unul dintre secretele formularii un boilies bun.Daca in boilies nu ai un ingredient solubil care sa transmita semnale crapului ca acea bila este ''sursa de hrana'',atunci nu ai facut nimic.Teoria lui Rod Hutchinson...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish