Strategii pentru Varlaam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 22 noiembrie 2014 7 comentarii

PROFILUL LACULUI

 

Dilema principala in vederea deschiderii lacului era daca are suficient peste pentru a fi atragator pentru public sau nu. Popularile cu crap mai mic sau mai mare sunt cea mai frecventa strategie de promovare adoptata de lacuri in Romania, insa Varlaam era interesant tocmai prin faptul ca putea merge in alta directie. Tineam sa-i pastrez profilul, cu pesti putini, dar foarte mari si in continua crestere. Si banuiam ca, asa cum reusise sa ascunda trofeele lui cele mai importante atata vreme, lacul ne mai ascundea si alti crapi mari, pe care urma sa-i prindem in primavara, cand toti pestii sunt mai usor de prins. Intuitia imi spunea ca, la Varlaam, nu era nevoie de populari. Era nevoie de o campanie de informare a publicului, ca sa se inteleaga ca pestele e acolo, dar nu se prinde usor. Iar cresterea pestelui era cea mai importanta directie de dezvoltare pe termen lung.

Strategii_pentru_Varlaam_11

Succesul acestei abordari se poate vedea pe diverse lacuri occidentale. Lacurile sunt administrate pentru a le da crapilor conditii de viata optime, iar progresele lor sunt urmarite atent. Ca pestii sa creasca, densitatea de crap e precis calculata si nu poate depasi anumite limite, in functie de conditiile particulare din fiecare lac, altfel greutatea pestilor stagneaza sau scade. Prin contrast, unul dintre cele mai importante aspecte in evolutia unui lac de crap in Romania sunt popularile cu crapi mari adusi din alte surse. Lacurile cauta sa isi creeze rapid o densitate ridicata de trofee. E o reteta de business eficienta, care produce profit imediat, dar implica si investitii importante in peste. Iar daca densitatea de crap depaseste nivelul pe care il poate suporta in mod natural lacul, pestii nu mai cresc, incep sa scada si atunci ai nevoie de alti pesti mari prin care sa mentii interesul publicului, fiindca nimeni nu vrea ca, de la un an la altul, sa prinda acelasi peste la o greutate mai mica. In alte tari, aceste doua abordari merg in paralel si pot sa coexiste perfect si in Romania. Exista carpodromuri cu mult peste mare, usor de prins, care dau satisfactii celor mai numeroase categorii de public, dupa cum exista lacuri cu peste mare mai greu de prins, unde greutatea pestelui nu mai e masurata doar pe cantar, ci si in functie de dificultatea capturii.

Strategii_pentru_Varlaam_8

Alt motiv pentru care lacurile occidentale aleg sa mearga pe drumul cresterii crapilor proprii este ca nu pot investi in peste mare, fiindca e foarte scump sau n-au de unde sa-l cumpere. In Romania, crapii mari inca nu costa mult in comparatie cu preturile lor occidentale. In urma cu cativa ani, un crap de aproape 30kg din Anglia era evaluat la 20.000 (douazeci de mii) de lire sterline! Acelasi crap, daca s-ar gasi de vanzare in Romania, ar costa probabil de zece ori mai putin. Asa ca perspectiva de a cumpara crapi mari e mai complicata in vestul Europei si implica mai multi bani. In schimb, daca ai un lac cu crapi de dimensiuni medii si un lac bogat in hrana naturala, care sustine un ritm de crestere bun, poti ajunge sa produci trofee cu valoare comerciala mare in cativa ani. Sa nu se inteleaga ca proprietarii de lacuri occidentale refuza ideea unui profit consistent, adus imediat de un lac plin de crapi mari, creat peste noapte, si prefera sa astepte cu anii sa le creasca pestele in mod natural. Asemenea lacuri au fost create de cei care au putut face asta. Dar lacurile in care pestii cresc pot fi la fel de profitabile, cu investitii financiare mai mici. Lacuri de record mondial ca Rainbow sau Paquiers des Graviers sunt cele mai bune exemple.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Bogdan

5 decembrie 2014

Multumesc pentru raspuns. Ar fii perfect daca ati putea muta discutia pe forum si eventual sa lasati aici linkul discutiei pentru a-l putea accesa. In felul acesta cred ca putem vedea parerea mai multor pescari cu experienta. Va multumesc!

Vlad Pavlovici

1 decembrie 2014

Nu se poate spune ca, pe lacuri, lansetele trebuie sa stea neaparat cu varful in jos. Pozitia corecta a lansetelor tine de locul pe care pescuiesti si de distanta la care pescuiesti. Discutia e mai lunga, ti-as propune sa o transferam pe forum. Pe sectorul B de la Varlaam, apropo de articolul de mai sus, ai un covor de bradis in fata si e recomandat sa tii lansetele cu varful in sus, ca sa scoti firul din apa cat poti de mult, altfel va fi ingropat in bradis pana la mal. Pe sectorul A, unde nu e bradis, lansetele se pot tine cu varful la apa.

Bogdan

30 noiembrie 2014

Domnule Pavlovici, o mica intrebare fara legatura cu subiectul articolului: observ din ce in ce mai des in pozele de profil orientarea lansetelor cu varful in sus pe ape statatoare. Din mica mea experienta stiu (stiam?) ca pe apele statatoare este recomandat ca lansetele sa fie orientate cu varful in jos (cat mai aproape de suprafata apei pe cat posibil) pentru a scufunda cat mai bine linia principala, in timp ce pe apele curgatoare este recomandat pescuitul cu varfurile ridicate pentru a avea cat mai putin fir scufundat in apa. Pana la urma, pe apele statatoare, care este pozitia corecta (sau recomandata) a varfurilor, in jos sau in sus??? Va multumesc!

ILCACI VIOREL

27 noiembrie 2014

O abordare corecta. MULTUMESC.

Vlad Pavlovici

27 noiembrie 2014

M-am referit la numarul real al crapilor de peste 20kg, care nu trebuie confundat cu numarul capturilor. Daca avem doi crapi de 20kg in lac si fiecare e prins de cinci ori intr-un sezon, avem zece capturi de 20kg in sezonul respectiv, dar numai doi crapi de 20kg reali. I-am numit "unici". E un inventar care da o imagine corecta asupra populatiei de crapi care ne intereseaza. La Varlaam, am inventariat unsprezece exemplare de 20kg sau mai mari pana acum. Anul viitor, e posibil sa fie de doua ori mai multe, din motivele explicate in articol.

ILCACI VIOREL

27 noiembrie 2014

Dl Pavlovici ati folosit de citeva ori in acest articol expresia "crapi unici".Sa inteleg ca v-a referiti la crapi prinsi doar o singura data?
Felicitari pentru acest PROIECT. La mai multe.

William Joyce

25 noiembrie 2014

Un articol extraordinar si mai mult de cat atat, o noua viziune si abordare a pescuitului din Romania. Sa speram ca Varlaam e primul semn de maturizare a fenomenului de carpfishing de la noi.

La cat mai multe lacuri de acest profil...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma