Testarea firelor

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 iunie 2019 3 comentarii

TESTE DE LABORATOR

 

Pentru pescar, diametrul, rezistenta la rupere, alungirea si greutatea pe metru liniar sunt parametrii cei mai de interes care se pot masura la firele monofilament, textil sau fluorocarbon, indiferent ca vorbim de firul principal, de inaintas sau de firul pentru forfac. Rezistenta la rupere si diametrul firului sunt mentionate pe eticheta rolei. Problema este ca, in realitate, unele fire au rezistenta si diametrul diferite fata de asteptarile pe care le avem. Spun asta atat din experientele personale, cat si din cele auzite de la alti pescari. Nevoia pescarilor de a sti care sunt performantele reale ale firelor este pe deplin justificata. Acesta este motivul pentru care, impreuna cu magazinul MarelePescar, am decis sa realizez masuratori utilizand instrumente calibrate, de inalta precizie, respectand proceduri riguroase de testare conform standardele ISO aplicabile si folosind metode de calcul specifice testarii de laborator.

Testarea_firelor_5

Masuratori si rezultate de incredere, pe care ne putem baza, vom obtine doar cu echipamente specializate si aplicand metodologii stiintifice de testare si masurare. Altfel, oricare dintre noi poate sa ia un cantar oarecare, sa lege firul de clanta usii si de cantar, sa traga pana se rupe si sa constate valoarea la care s-a rupt. Nu voi descrie aici metoda pe care am folosit-o in teste, deoarece este documentata video in acest material: Testarea firelor de pescuit (prezentarea metodei). Rezultatele testelor si masuratorilor pentru aproximativ 100 de fire - diferite marci, modele si diametre de la diversi producatori - sunt disponibile pe blogul Marele Pescar, cu mentiunea ca respectivul tabel va fi actualizat periodic. Vom anunta cand tabelul se completeaza cu fire noi.

Testarea_firelor_4

Lista firelor testate trebuie sa fie cat mai numeroasa, astfel incat sa regasim marcile si modelele care ne intereseaza. Acest lucru este posibil prin faptul ca magazinul MarelePescar ofera, din stocul propriu, firele pentru testare. Sunt aceleasi fire pe care noi, pescarii, urmeaza sa le cumparam si sa le folosim la pescuit. Astfel, vom putea face analize obiective si, in final, vom alege in cunostinta de cauza, evitand surprizele neplacute din timpul partidelor de pescuit. Apropo de surprize, dupa cum vom observa la unele fire, rezultatele obtinute in urma masuratorilor sunt mult diferite de valorile notate pe eticheta. Din acest motiv, obiectivul nostru a fost sa ne asiguram ca toate testele sunt facute corect si credibil, iar valorilor obtinute sunt relevante. Credibilitatea este data, pe de o parte, de procedurile riguroase si de instrumentele de masura specializate si, pe de alta parte, de faptul ca testele sunt realizate independent, fara implicarea producatorilor sau importatorilor, firele fiind puse la dispozitie de MarelePescar.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Victor Costache

3 iulie 2019

2). Am revăzut și analizat rezultatele ambelor seturi de măsurători. Cea mai probabilă explicație este că firul inițial a pierdut puțin din greutate datorită modificărilor pe care le-a suferit în perioada de 48 de ore. Firul XPS Velvet are mai multe straturi, tratamente aplicate în procesul de producție. Este posibil ca unul sau mai multe dintre aceste straturi să fi fost afectate (înlăturate) cât timp firul a stat în vasul cu apă. Desigur, apare întrebarea de ce nu s-a întâmplat și la rola testată ulterior și la alte fire - am verificat - ale aceluiași producător sau altor producători, dar este greu de oferit un răspuns cert, din moment ce rola inițială nu mai este disponibilă pentru efectuarea unor teste și măsurători suplimentare.

Victor Costache

3 iulie 2019

Deoarece există o limită la numărul de caractere, voi împarți răspunsul în 2 mesaje:

1). Vă mulțumim că ne-ați semnalat diferența dintre valoarea pe metru liniar a firului uscat față de firul care a stat în apă 48 de ore. Am retestat și măsurat firul în cauză folosind o rolă nouă deoarece rola testată inițial nu mai este disponibilă. Rezultatele obținute sunt foarte apropiate de cele anterioare, respectiv greutatea pe metru liniar a firului uscat este 0,077g, față de 0,078g (anterior), iar pentru firul umed 0,080g față de 0,076g (anterior). Prin urmare, anomalia pe care ați observat-o nu mai este prezentă la firul testat acum.

Dragos

9 iunie 2019

Nu pot posta comentariu pe blog, dar pot aici. O observatie: Trabucco XPS Velvet Procast de 0.28 aparent apierdut in greutate dupa 48h de stat in apa. (0.002g)

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma