Testarea firelor

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 iunie 2019 3 comentarii

REZISTENTA REALA

 

De ce este importanta rezistenta reala a firului? Ca sa stiu cat pot forta. Trebuie sa fac, insa, o precizare importanta, ca sa lamurim o confuzie des intalnita. Rezistenta firului nu indica greutatea maxima a pestilor pe care ii putem prinde. Nu inseamna ca, daca un fir rezista la 5kg, nu pot aduce la minciog, in deplina siguranta, un peste de 15kg. Nu ne propunem sa ridicam pestele din apa, ci doar sa-l "tragem" pana in punctul in care putem introduce minciogul sub el. Apoi, mai avem elasticitatea lansetei, frana mulinetei si mana pescarului care atenueaza socurile din timpul drilului. Atunci cand tensionam firul in timpul drilului, nu avem un aparat care sa ne indice ca ne apropiem de limita de rezistenta. Regula de baza este sa nu fortam, sa nu ne grabim inutil si sa nu avem frana mulinetei stransa, mai ales cand pestele este mare, agitat si in apropierea malului. In timp, invatand sa facem corect drilul, ne vom "forma mana" ca sa apreciem corect cata presiune sa punem, in functie de fir, fara sa-l rupem.

Testarea_firelor_6

De ce este importanta alungirea firului? Firul aflat sub tensiune se alungeste pana in punctul in care se rupe. Alungirea este exprimata in procente. De exemplu, un fir de 100m care are alungire de 25% se va intinde pana la 125m pana sa se rupa. Aceasta informatie este utila in timpul drilului, atunci cand punem presiune pe peste deoarece stim ca pestele are un spatiu de manevra mai mare decat distanta la care pescuim. Daca montura este la 100m, pestele are practic o raza de actiune de aproximativ 125m. Totodata, un fir cu alungire mica ne ajuta sa simtim mai bine si mai repede ce se intampla la capatul firului, respectiv daca pestele vine sau se departeaza de noi si cat de tare trage de fir. Nu in ultimul rand, cu cat alungirea este mai scazuta, cu atat lansarea va fi mai precisa si mai lunga, aspect foarte important atunci cand pescuim la distante mari.

Testarea_firelor_7

De ce este importanta greutatea liniara a firului? Sunt cazuri in care ne dorim fire cat mai usoare. Sau invers, cand sunt de preferat cele grele. Cand urmarim distante extreme, orice detaliu conteaza, unul dintre aceste amanunte fiind greutatea firului. Un fir mai usor "zboara" mai mult, ceea ce se traduce printr-un castig de distanta. Altfel, cand pescuim plantat sau lansam la distante mari, in special daca avem vant care bate perpendicular pe fir, ne intereseaza un fir care se scufunda cat mai repede. Fiind mai greu, se va scufunda mai repede, facand o "burta" mai mica decat in cazul in care firul ar pluti.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Victor Costache

3 iulie 2019

2). Am revăzut și analizat rezultatele ambelor seturi de măsurători. Cea mai probabilă explicație este că firul inițial a pierdut puțin din greutate datorită modificărilor pe care le-a suferit în perioada de 48 de ore. Firul XPS Velvet are mai multe straturi, tratamente aplicate în procesul de producție. Este posibil ca unul sau mai multe dintre aceste straturi să fi fost afectate (înlăturate) cât timp firul a stat în vasul cu apă. Desigur, apare întrebarea de ce nu s-a întâmplat și la rola testată ulterior și la alte fire - am verificat - ale aceluiași producător sau altor producători, dar este greu de oferit un răspuns cert, din moment ce rola inițială nu mai este disponibilă pentru efectuarea unor teste și măsurători suplimentare.

Victor Costache

3 iulie 2019

Deoarece există o limită la numărul de caractere, voi împarți răspunsul în 2 mesaje:

1). Vă mulțumim că ne-ați semnalat diferența dintre valoarea pe metru liniar a firului uscat față de firul care a stat în apă 48 de ore. Am retestat și măsurat firul în cauză folosind o rolă nouă deoarece rola testată inițial nu mai este disponibilă. Rezultatele obținute sunt foarte apropiate de cele anterioare, respectiv greutatea pe metru liniar a firului uscat este 0,077g, față de 0,078g (anterior), iar pentru firul umed 0,080g față de 0,076g (anterior). Prin urmare, anomalia pe care ați observat-o nu mai este prezentă la firul testat acum.

Dragos

9 iunie 2019

Nu pot posta comentariu pe blog, dar pot aici. O observatie: Trabucco XPS Velvet Procast de 0.28 aparent apierdut in greutate dupa 48h de stat in apa. (0.002g)

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma