Vlad Pavlovici scrie:
Luke Moffat, proprietarul lacului, explica in ce fel trebuie procedat:
http://www.lukemoffatt.com/carp/fish_handling.shtml.
Am citit tot ce scrie acolo și m-am uitat pe pozele din
galerie.
Am fost surprins să constat că deși explică de ce trebuie manipulați peștii numai în apă, multe poze sunt cu pești/pescari pe mal (probabil dinaintea instituirii acestor reguli).
Totuși, în funcție de conformația malului și de adâncimea apei la mal (cu cât este mai adâncă), ar putea exista câteva impedimente:
- nu este chiar ușor să ții un pește de 20kg+ (corect pentru poză) fără să-ți poți sprijini brațele pe picioare (exceptându-i pe cei care sunt Schwarzenegger-i), ceea ce înseamnă (cel mai probabil) că pozele nu vor arăta la fel de bine
- dacă se dorește o poză de calitate, s-ar putea să fie necesar să intre și fotograful în apă
- tendința va fi (așa cum am văzut și în pozele de pe Luke Moffat și în alte poze făcute în apă) să lipești peștele de tine (să-l sprijini pe piept, să-l iei în brațe), ceea ce nu-i va face deloc bine mucusului
- dacă ți-a scăpat peștele din mână și a dat de două ori din coadă... adio poze
- va trebui un trepied cu picioare lungi și solide pentru a putea ține peștele deasupra apei la cântărire.
Evident că siguranța peștilor este prioritară, că dacă îi manipulăm greșit (pe mal sau în apă), nu mai avem ce poze să facem, nici frumoase, nici urâte.
Totuși, dincolo de amintiri, pozele/filmele sunt cele care rămân după o partidă de pescuit. De aceea eu cred că este important să se explice clar și detaliat pescarilor (chiar printr-un film demonstrativ) cum trebuie manipulați peștii în apă astfel încât să se obțină poze de calitate și în deplină siguranță pentru pești.
Cu alte cuvinte, "normele metodologice" (cum anume trebuie să procedăm) sunt mai importante decât "legea" (regulamentul bălții).