CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Apr 25, 2024 5:49 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 31 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Lun Iul 10, 2017 7:15 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Am revenit pe această balastieră superbă la exact un an (tot în perioada 10 - 17 iunie) după partida memorabilă în care mi-am depășit de două ori recordul personal.

Aveam lecția învățată de data trecută și, având în vedere că eram fix în aceeași perioadă și tot pe un o zonă "de trecere" (standurile 4 și 5), eram încrezător că desfășurarea va fi una similară, chiar dacă de la bun început eram conștient că vor fi unele diferențe.

Știind că subiectul rezervărilor pe acest lac a dat naștere la discuții pe CarpOnline, aș vrea să spun de la bun început că noi n-am avut probleme. Mai mult, administratorul ne-a permis să intrăm pe standul 5 și să ne campăm la miezul nopții, atunci când am ajuns pe baltă. Îl anunțasem în cursul zilei că vom ajunge târziu și îi cerusem permisiunea, dacă standul este liber, să ne campăm pe stand. Alternativa, în cazul în care standul ar fi fost ocupat, era să dormim sub streașina clădirii administrative.

Aceasta este prima diferență față de partida anterioară: în loc să plecăm din București după-amiază astfel încât să ajungem pe baltă dimineața, am decis să plecăm dimineața (la prânz) și ajungem seara (noaptea). Astfel, puteam să dormim câteva ore bune și să intrăm a doua zi odihniți pe stand.

Anul trecut, după o noapte petrecută pe drum, oboseala s-a resimțit foarte tare în prima și chiar a doua zi, ceea ce mi-a scăzut sensibil puterea de concentrare într-unul dintre momentele cheie ale partidei: atunci când sondezi cu marker-ul și gândești strategia partidei corelând informațiile pe care le aveai despre baltă și locul respectiv cu ceea ce găsești/descoperi la fața locului.

O altă diferență este că acum am decis să pescuiesc cu trei lansete, față de patru, cum am pescuit anul trecut. Deși am avut aceeași cantitate de nadă ca la partida anterioară (60kg de boilies), am hotărât să nădesc mai consistent pe fiecare lansetă (20kg de boilies pe fiecare lansetă pe durata partidei).

Și în ceea ce privește nada au fost două diferențe importante. Prima: am nădit exclusiv cu boilies (nu am folosit deloc semințe). A doua: pe o lansetă am avut Complex-T (tari 20mm și 15mm) de la Dynamite Baits, iar pe celelalte două Monster Crab (tari de 20mm și 16mm) și, respectiv, 380v (tari de 20mm) de la Bogdan Drăgan. Decizia de a nu folosi exclusiv nadă Dynamite Baits a avut la bază dorința mea de a face un test comparativ între nada shelf-life și cea proaspătă și, totodată, să văd cum funcționează Complex-T pe această baltă (anul trecut pescuind cu Source direct din pungă și Crave personalizat).

Zona pe care am pescuit eu a fost practic cea a standului 4 dar am decis împreună cu partenerul meu să facem o singură tabără, pe standul 5, deoarece locul permitea să pescuim/nădim împreună și, totodată, eu puteam aborda de pe standul 5 întreaga zonă aferentă standului 4. Partenerul meu urma să pescuiască pe zona standului 5, mai puțin golful din dreapta deoarece administratorul nu i-a permis să pescuiască acolo ca urmare a problemelor pe care le-a avut cu pescarii anteriori care au pescuit în acel golf și nu au putut să aducă peștii la mal din pricina agățăturilor (copaci scufundați)

Am sondat cu marker-ul zonele de pescuit ale ambelor standuri, începând de la 150m din larg. Având în vedere temperatura apei (25-27 grade Celsius), singura zonă cu adevărat interesantă mi s-a părut cea din fața standului 5, în plaja 130m - 150m, unde am găsit apa cea mai adâncă (5-6m). În rest, adâncimea apei scădea pe măsură ce mă apropiam de mal, fără să găsesc diferențe semnificative de nivel sau de substrat.

Lansete au fost orientate cât mai spre zona aferentă standului 5 și poziționate la distanțele 110m (lansetă din dreapta), 70m (lanseta din mijloc) și, respectiv, 90m (lanseta din stânga) pe adâncimi variind între 4m și 3m.

Am folosit aceeași montură la toate lansetele bazându-mă pe rata de 100% succes de la partida recentă din Croația: montura combi cu fir rigid Korda Boom 0.65mm de 15cm, fir textil Kamo 30lb (decojit) de 3cm legate printr-un micro-vârtej și cârlig Krank X numărul 8.

Pe lansetele din stânga și dreapta am început cu snowman (15mm + 10mm), iar pe cea din mijloc o critic echilibrată de 20mm. Bilele tari pentru cârlig au fost cele hardened de la Dynamite Baits (Source, Crave, Robin Red, Complex-T și Red Amo). Cele critic echilibrate au fost Meat & Fish de la Select Baits.

Prima trăsătură a venit a doua zi (duminică) după prânz la lanseta din mijloc pe care nădisem cu Monster Crab. A fost un run în genul celor cu care eram deja obișnuit. Eram convins că este un pește mare până când, la un moment dat în timpul drilului, am simțit doar o salbă rezistență din partea peștelui. Dacă această "anemie" s-ar fi întâmplat mai devreme, aș fi spus că este un ten. Misterul s-a elucidat atunci când am văzut la mal cele două mustăți imense ale unui somn de peste 10kg.

Știam că există somni în baltă, așa că n-a fost chiar o surpriză. Mai mare a fost dezamăgirea deoarece după trăsătură și prima parte a drilului eram convins că este un crap mare.

Până a doua zi (luni) seara n-am mai avut nicio prezentare. Între timp schimbasem critic echilibrata de pe lanseta din mijloc cu snowman, iar la cea din stânga am schimbat montura combi cu spinner rig.

Trăsătura a fost tot pe lanseta din mijloc. Surpriza (neplăcută) a fost că și de această dată tot somnul a fost cel care m-a vizitat (critic echilibrată sau snowman, n-a contat).

Marți după-amiază a fost următoarea prezentare - prima trăsătură pe lanseta din stânga - dovedindu-se a fi tot somn și culmea pe prezentare de pop-up. Văzând că somnul "servește" și pop-up, am decis să revin la montura combi cu snowman.

Fiind deja al treilea somn (pe două din trei lansete), începusem să mă gândesc la fel de fel de scenarii și schimbări de strategie. Știam din experiențele anterioare de pe alte bălți cât de "păgubos" este atunci când pescuiești la crap cu boilies fishmeal și intră somnii mari pe zonă: pe de o parte alungă crapii, pe de altă parte mănâncă nada, iar dacă nu se înțeapă și nu-i aduci în minciog ca să știi cu cine ai de-a face, stai liniștit că ai nadă pe vad, când de fapt nada a fost consumată de somni (iar crapii sunt departe).

Totuși, era și o parte bună în faptul că am prins cei trei somni: aveam o posibilă (foarte probabilă) explicație de ce nu am avut prezentări de crapi (fiind alungați de somni) și începea să fie din ce în ce mai clar că trebuie să schimb ceva începând cu următoarea zi, miercuri (locuri, prezentare, strategie de nădire).

Fiindcă deja nădisem două zile pe acele zone, am decis să nu mut lansetele, ci să mai aștept încă o zi, așa că pentru moment n-am făcut decât să schimb toate pop-up-urile alegând doar arome dulci și culori fluo (diverse arome și culori).

De mare ajutor mi-a fost jurnalul partidei de anul trecut deoarece am revăzut ce momeli și prezentări au dat cele mai bune rezultate atunci.

Am schimbat și strategia de nădire: în locului unei singure sesiuni (la prânz) în care nădeam pe toate trei lansetele cantitatea alocată zilnic, nădeam în trei reprize la o distanță de 3-4 ore (până în prânz, după prânz și seara pe la apusul soarelui). Încercam astfel să asigur nadă în permanență pe vaduri. În cazul în care aș fi continuat cu o singură sesiune de nădire, dacă ar fi venit somnii pe zonă (și nu s-ar fi înțepat ca să știu că sunt acolo), aș fi rămas fără nadă pe lansete până a doua zi (24 de ore fără nadă, în cel mai rău caz, dacă somnii ar fi venit imediat după ce terminam nădirea).

Marți seara am avut prima trăsătură pe lanseta din dreapta (cea mai depărată). A treia oară a fost cu noroc deoarece n-a mai fost somn, ci un ten care a cântărit 20.4kg.

Următoarea zi (miercuri) am decis să caut alte locuri pentru lansetele pe care prinsesem cei trei somni (cea din stânga un somn și cea din mijloc doi somni). Am sondat cu marker-ul zona din fața standului 4 și înspre golful din stânga standului 5 unde văzusem activitate (pești sărind, întorcându-se, coame).

Astfel, lanseta din mijloc am poziționat-o pe o adâncime de 3.5m într-o, să-i zicem, groapă aflată la 98m (40-50m fața de malul pe care este standul 4), ca direcție cam la jumătatea distanței dintre standurile 3 și 4. Lanseta din stânga am mutat-o spre golful din stâna standului 5, la 76m de mal, pe apă de 3m ușor dreapta de o mică plajă aflată pe malul opus.

Pe lângă repoziționarea celor două lansate pe zone noi, am mai făcut o schimbare la toate cele trei lansete: am înlocuit Lok Down Leader-ul. Voi vorbi despre asta într-un topicul "Fluorocarbon în loc de leadcore" din secțiunea "Echipamente".

La câteva ore după aceste schimbări am avut și primul rezultat: un ten de 13.3kg pe lanseta din mijloc. Din acest moment a crescut și numărul prezentărilor, una dintre posibilele explicații fiind tocmai înlocuirea Lok Down Leader-ului și folosirea fluorocarbon.

Seria capturilor a continuat în dimineața zilei de joi cu un ten de 15.4kg pe lanseta din dreapta. Apoi, după nici două ore a venit cel mai spectaculos și intens moment al partidei: un dublu dril (lanseta din mijloc și imediat cea din dreapta).

În timp ce mă pregăteam să aduc în minciog peștele din lanseta din mijloc, am trăsătură și pe lanseta din dreapta. Întâmplarea a făcut ca la acel moment să fiu singur pe stand, așa că am eliberat repede tenul (pe care l-am aproximat în jur de 15kg, neavând timp să-l cântăresc) și am început drilul cu cealaltă lansetă care s-a finalizat cu captura partidei: un ten de 21.2kg.

Până la final am mai capturat 7 pești (3 somni și 4 teni necântăriți, aproximați în plaja 15-20kg, dintre care doi tot în dublu dril, de data asta fiind ajutat de partener).

În urma analizei partidei au reieșit următoarele:
  • montura combi a avut și de data această o rată de succes de 100%, o contribuție importantă, pe lângă mecanica monturii, având desigur cârligul Krank
  • doi pești (un somn și un ten) au fost prinși la lanseta unde am nădit cu Complex-T, șase pești (doi somni și patru teni) la Monster Crab și 7 pești (doi somni și cinci teni) la 380v
  • camuflarea monturii este un element care nu trebuie ignorat, mai ales în apele limpezi, cum este cazul balastierelor
  • lanseta cea mai depărtată și aflată cel mai aproape de zona standului 5 a dat cei mai mulți pești, ceea ce mă face să cred că a fost corectă observația mea inițială în urmă sondării cu marker-ul, că zona cu potențialul cel mai mare era cea aflată la 130-150m în fața standului 5 (unde găsisem adâncimea cea mai mare)
  • chiar dacă prinzi pești care nu te interesează (ex. somn sau ten, referindu-mă la pescarii cărora le "pute" aceste pește), este mult mai bine să-i capturezi deoarece astfel obții informații valoroase și îți poți ajusta (îmbunătăți) strategia, decât să nu ai nicio prezentare și să să te uiți la lansete, timp în care mintea ți se umple de presupuneri și incertitudine care, de regulă, duc la concluzii și acțiuni greșite
  • a-ți învinge teama, reținerea sau lenea de a căuta alte locuri sau a schimba abordarea atunci când rezultatele nu te mulțumesc este de cele mai multe ori decizia corectă.

Întorcându-mă la ce spuneam la început, încrederea că partida va fi similară similară cu precedenta, asemănarea a fost doar din punct de vedere al numărului de capturi: 16 anul trecut, 15 acum. Acesta este și motivul pentru care pescuitul nu devine plictisitor: deși de fiecare dată sunt elemente comune, desfășurarea partidei poate fi cu totul alta, chiar dacă vorbim de aceeași baltă și aceeași perioadă a anului.

Închei cu o altă concluzie pe care o știam deja dar mi-a fost întărită și de această dată: psihicul joacă un rol mult mai important decât tehnica, nada, echipamentele etc., în special atunci când rezultatele întârzie să apară și realitatea se dovedește a fi diferită de așteptările tale.

Dacă reușești să-ți menții mintea limpede și concentrarea până în ultima clipă (indiferent dacă plouă torențial, bate vântul, este caniculă, nu ai trăsături, se încurcă lansetele, ratezi peștele etc.), îți păstrezi șansele să ai rezultate și, poate mai important, nu rămâi cu regretul că ai abandonat. Cumva, dacă nu renunți, ești oricum câștigător (chiar dacă nu ai obținut ceea ce sperai).

Pentru mine pescuitul la crap nu este neapărat despre numărul și talia peștilor puși pe saltea, ci în special despre satisfacția de a avea resursele psihice și fizice necesare pentru a face față provocărilor specifice acestui hobby. Pozele cu peștii capitali vin ca o consecință firească. Galeria de capturi reprezintă rezultatul efortului și determinării, nu scopul pentru care mă duc pe baltă.


Fişiere ataşate:
DSC_0131.jpg
DSC_0131.jpg [ 238.55 KiB | Vizualizat de 12571 ori ]
DSC_0217.jpg
DSC_0217.jpg [ 153.8 KiB | Vizualizat de 12571 ori ]
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Lun Iul 10, 2017 8:07 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Mar 18, 2014 11:15 pm
Mesaje: 594
Localitate: Arad
Ii ceva specie noua de amur sau cteno, acest ten ? Sau ii in limbaj academic si nu inteleg eu. Pacat ca nu s-au prins si romanesti sau salonte. Felicitari pentru partida.

_________________
Roland KR.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Lun Iul 10, 2017 9:09 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Oct 26, 2015 1:34 pm
Mesaje: 110
Localitate: Baia Mare
"Romanesti",am vazut pe F&H,ca s-au prins bine in Ungaria,pe Atka si Harsany.
Cred ca "Romanescul" a devenit o specie invaziva :D .

_________________
Ciprian Szabo
Baia Mare


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 6:54 am 
Neconectat

Membru din: Lun Dec 30, 2013 11:57 am
Mesaje: 97
Localitate: Bucuresti
Interesanta partida de pescuit , chiar daca nu a aparut acel ,,over 30 " pe care-l asteptai !
Interesante si utile informatiile referitoare la montura si leader .
Felicitari !

_________________
https://www.facebook.com/monturicrap.ro/?ref=bookmarks
http://www.totalfishing.ro/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 7:43 am 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Mersi Mugurel.

Referitor la înlocuirea leadcore-ului cu segmentul de fluorocabon, știm amândoi că a funcționat pe Varlaam (am pescuit împreună). Ce nu știam era cum se va comporta la aruncările în forță și sincer să fiu, nu mă așteptam să reziste.

Altfel, în privința camuflării, din testele pe care le-am făcut la mal în apa limpede de la Pelagicevo, dacă nu aș fi văzut plumbul, nu știam unde să mă uit după segmentul de fluorocarbon.

Legat de montura combi, nu a fost o surpriză că a funcționat (nicio ratare) deoarece mă bazam pe rezultatele partidelor din Croația (pescuit din mână) și Varlaam (pescuit plantat).


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 10:55 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Mar 18, 2014 11:15 pm
Mesaje: 594
Localitate: Arad
cipibm scrie:
"Romanesti",am vazut pe F&H,ca s-au prins bine in Ungaria,pe Atka si Harsany.
Cred ca "Romanescul" a devenit o specie invaziva :D .


Cipi tu cati teni ai prins intr-o saptamana pe aceasta celebra balta ? Sau ai tai se numesc eleveni sau twelvei ?

Acuma serios daca si amurii sunt o specie grea de prins intr-o locatie unde sunt cu sutele si in perioada de vara , ce leader , monturi , momeli si alte povesti , inteleg rostul unor relatari cand iti ies pasentele si reusesti sa capturezi 2-3 crapi sariti de 20 , dar asa ...

Dupa parerea mea Cteno , amurii , tenii sau cum vreti voi sa le spuneti nu sunt acelasi lucru cu un crap oglinda sau comun , cel mai idiot peste de apa dulce , poate sa aibe si 30 + , nu puncteaza :)

_________________
Roland KR.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 11:39 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Dec 19, 2013 12:54 pm
Mesaje: 437
KRo scrie:
inteleg rostul unor relatari cand iti ies pasentele si reusesti sa capturezi 2-3 crapi sariti de 20 , dar asa ...

Salut
De data asta nu sunt de acord cu tine: relatarea e foarte utila. Si daca prindea numai obleti si facea efortul de-a scrie atat tot trebuie felicitat. Unde ai mai vazut tu asa descriere a unei partide de pescuit? Majoritatea celor care mai scriu una alta despre pesti se rezuma la laudat producatorul de bile si cam atat.
Mie imi place, ai ce sa inveti din postarea asta decat din zeci de genul "ce carlig sa iau" sau "care-i bila minune". Faptul ca a prins doar somni si teni nu stirbeste nimic din calitatea scrierii si utilitatea informatiilor.
Fa tu un articol asemanator, indiferent ce prinzi. La cum pui problema sunt convins ca fiecare partida de pescuit, indiferent unde si cand o ai, se soldeaza doar cu capturi de 20+, musai romanesti șui virgini sau 'mne feri ceva salonte intepate de maxim doua ori asa ca n-ar trebui sa-ti fie greu.
Eu prefer o relatare amanuntita au unei partide ratate, cu monturi, strategii, echipament si poze faine in locul uneia in care mi se spune ca s-a prins un peste de 20+ la bila lu' ics.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 12:04 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Oct 26, 2015 1:34 pm
Mesaje: 110
Localitate: Baia Mare
KRo scrie:
cipibm scrie:
"Romanesti",am vazut pe F&H,ca s-au prins bine in Ungaria,pe Atka si Harsany.
Cred ca "Romanescul" a devenit o specie invaziva :D .


Cipi tu cati teni ai prins intr-o saptamana pe aceasta celebra balta ? Sau ai tai se numesc eleveni sau twelvei ?

Acuma serios daca si amurii sunt o specie grea de prins intr-o locatie unde sunt cu sutele si in perioada de vara , ce leader , monturi , momeli si alte povesti , inteleg rostul unor relatari cand iti ies pasentele si reusesti sa capturezi 2-3 crapi sariti de 20 , dar asa ...

Dupa parerea mea Cteno , amurii , tenii sau cum vreti voi sa le spuneti nu sunt acelasi lucru cu un crap oglinda sau comun , cel mai idiot peste de apa dulce , poate sa aibe si 30 + , nu puncteaza :)




Eu ma bucur pentru fiecare clipa petrecuta la pescuit,la fel si pentru fiecare peste prins sau vazut.
Bineinteles prefer sa urmaresc crapul,iar amurii(albi :) )ii consider bonus.

_________________
Ciprian Szabo
Baia Mare


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 12:06 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Iun 11, 2013 1:48 pm
Mesaje: 564
Localitate: Timisoara
cipibm scrie:
KRo scrie:
cipibm scrie:
"Romanesti",am vazut pe F&H,ca s-au prins bine in Ungaria,pe Atka si Harsany.
Cred ca "Romanescul" a devenit o specie invaziva :D .


Cipi tu cati teni ai prins intr-o saptamana pe aceasta celebra balta ? Sau ai tai se numesc eleveni sau twelvei ?

Acuma serios daca si amurii sunt o specie grea de prins intr-o locatie unde sunt cu sutele si in perioada de vara , ce leader , monturi , momeli si alte povesti , inteleg rostul unor relatari cand iti ies pasentele si reusesti sa capturezi 2-3 crapi sariti de 20 , dar asa ...

Dupa parerea mea Cteno , amurii , tenii sau cum vreti voi sa le spuneti nu sunt acelasi lucru cu un crap oglinda sau comun , cel mai idiot peste de apa dulce , poate sa aibe si 30 + , nu puncteaza :)




Eu ma bucur pentru fiecare clipa petrecuta la pescuit,la fel si pentru fiecare peste prins sau vazut.
Bineinteles prefer sa urmaresc crapul,iar amurii(albi :) )ii consider bonus.

Subscriu.
Roli, ai luat-o razna.....ventileaza-te. :lol:

_________________
slowly we rot....by Obituary


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Reîntâlnirea cu Pelagicevo
MesajScris: Mar Iul 11, 2017 4:39 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Deși am încercat să includ cât mai multe informații (cele pe care le-am considerat utile), îmi dau seama că mi-a scăpat ceva.

În drilurile lungi și în special cu tenii (care, se știe, "înnebunesc" la mal) este inevitabilă răsucirea firului atunci când este folosită frâna și peștele pleacă de multe ori în larg. Cel mai tare resimți acest lucru atunci când desfășori firul pe distance sticks pentru a-l repoziționa în clips-ul tamburului în vederea relansării monturii. Dacă bate și vântul, crește foarte mult riscul ca firul să se încurce în urma acestei operații (iese necontrolat de pe tambur).

Totodată, dacă firul este foarte răsucit, există pericolul ca linia principală să se încurce în inele în timpul lansării, ceea ce poate avea consecințe mult mai neplăcute: urme pe blank, ruperea firului (și pierderea înaintașului și monturii), îndoirea inelelor sau chiar ruperea lansetei.

Pentru dezrăsucirea firului folosesc plumbul Spin Doctor de la Gardner. Dacă văd că firul este foarte răsucit, fac două aruncări (prima nu foarte lungă și a doua ceva mai lungă) dar în cele mai multe cazuri este suficientă o singură aruncare (lungă). Bineînțeles, lansez Spin Doctor-ul într-o zonă în care nu pescuiesc.

Mai sunt și alte metode pentru dezrăsucirea firului dar pentru mine aceasta este cea mai rapidă și comodă. Oricum, indiferent de metoda aleasă, important este să se dezrăsucească firul.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 31 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: