CarpOnline.ro
https://www.carponline.ro/forum/

Crapi mari la Horgesti
https://www.carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=16&t=4238
Pagina 1 din 1

Autor:  Vlad Pavlovici [ Joi Noi 21, 2019 2:19 pm ]
Subiectul mesajului:  Crapi mari la Horgesti

Am publicat astazi o stire despre Horgesti, care cred ca va interesa multa lume. Vedeti: Crapi mari la Horgesti.

Pe scurt, administratia lacului scade nivelul apei si baga navodul in fiecare toamna, ca sa recolteze pestele pentru consum. Horgesti a fost intotdeauna o ferma piscicola, iar piscicultura este principala sursa de venit a lacului. Daca la navod se prind crapi mari, administratia ii inventariaza si isi face o idee asupra evolutiei lor. De obicei, insa, nu se prind. Recoltarile din ultimii ani n-au dat rezultate spectaculoase.

Anul acesta, insa, dintr-un cumul de factori pe care l-am explicat in stirea publicata, au aparut foarte multi crapi de peste 15kg si nu mai putin de zece exemplare de peste 20kg, care au fost cantarite si fotografiate. Prietenul si partenerul meu de pescuit Vitalii Bujilov, care colaboreaza cu administratia lacului, a fost de fata la navodire si s-a ocupat de cantarirea si fotografierea pestilor mari. Greutatile inregistrate au fost urmatoarele: 21,8kg, 22kg, 22kg (doua exemplare de 22kg), 22,5kg, 23,7kg, 23,8kg, 23,9kg, 24,5kg, 24,7kg, 25kg.

Marius Chiper, administratorul lacului, mi-a trimis fotografii cu toti cei zece crapi mari. Fotografiile nu sunt grozave, au fost facute in viteza, dar cantarirea s-a facut cu martori, iar greutatile sunt credibile. In lista de capturi se gaseste si recordul lacului prins de Mihai Perianu la 22,5kg, in mai, care a cantarit acum 24,7kg. Surpriza cea mai mare a fost aparitia unui comun de 24,5kg (in imaginea de mai jos) si a unei "oglinzi" de 25kg, doi crapi mari pe care administratia nu ii cunostea. 

Cum e posibil sa apara crapi de 24-25kg necunoscuti intr-un lac ca Horgesti? Sunt mai multe explicatii. (1) Lacul este intins (peste 50 de hectare) si are o zona, in coada, pe care se pescuieste putin. Sunt locuri in care cred ca nu pescuieste aproape nimeni. (2) Lacul nu este intens pescuit la crap. Gradul de ocupare a crescut semnificativ in acest sezon, dar in ansamblu nu este un lac foarte pescuit, cum e de exemplu Varlaam. si sunt putini cei care fac partide lungi. Daca lacul va reusi sa atraga pescari buni din toata tara, pentru partide lungi, numarul capturilor va creste in mod sigur. (3) Fiind un lac cu adancimi mici, perioadele optime pentru crapi mari acopera cateva saptamani primavara si cateva saptamani toamna. Daca saptamanile respective nu sunt valorificate la maxim, multi crapi mari pot ramane neprinsi. 

Mai sunt si alte explicatii, pe care le putem discuta. In tot cazul, Horgesti are deja o colectie foarte interesanta de crapi mari, care vor fi si mai mari in 2020. 

Fişiere ataşate:
24,5kg Horgesti.jpg
24,5kg Horgesti.jpg [ 97.07 KiB | Vizualizat de 724 ori ]

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/