Cu ani in urma, mi s-a intamplat sa fac comparatii aproximative intre un boilies de tip birdfood si unul de tip fishmeal. Spun "comparatii aproximative" pentru ca nu era nimic riguros. Un prieten pescuia langa mine cu un birdfood si eu pescuiam cu un fishmeal. Sau pescuiam singur si foloseam doua tipuri de boilies - birdfood si fishmeal. In partidele respective, s-a intamplat de mai multe ori ca birdfood-ul sa prinda mai bine la inceput, iar fishmeal-ul sa prinda mai bine dupa o zi sau doua. Am pus rezultatele pe seama faptului ca pestii au ajuns la un moment dat sa faca diferenta intre ce le ofera un boilies si ce le ofera celalalt si au raspuns mai bine la boiliesul cu o valoare nutritiva mai ridicata. E posibil ca explicatia mea sa fi fost gresita.
Astazi, as fi sceptic in privinta asta si, daca as vrea sa fac teste comparate intre un boilies si un birdfood, probabil ca ar trebui sa le fac pe parcursul unui an, nu pe parcursul unei partide. Mai mult decat atat, ar trebui ca ambele boiliesuri sa fie facute de mine, ca sa stiu exact ce contin. La un boilies comercial, facut de o firma, n-am cum sa-mi dau seama ce inseamna "fishmeal" sau "birdfood" pentru ca nu pot verifica lista de ingrediente si proportiile lor.
Inca un lucru. Boiliesurile care costa putin nu sunt birdfood-uri. Sunt probabil boiliesuri cu ingrediente simple si ieftine. Birdfood-urile sunt ingrediente scumpe. De exemplu, Robin Red, care e un birdfood, costa mai mult decat orice faina de peste obisnuita. Birdfood-ul, prin definitie, e o hrana pentru pasari formata din mai multe ingrediente (seminte, biscuiti, oua, condimente). Vezi birdfood-urile de la firme ca Haith's, CeDe si altele. Soia si semolina, care sunt ingrediente ieftine, nu sunt birdfood-uri.
In cazul partidelor pe lacul pe care pescuiesti, poti sa incerci sa un boilies mai substantial, dar nu e cert ca vei avea rezultate mai bune. Daca lacul e suprapopulat, cum sunt multe lacuri comerciale, diferentele dintre nade se atenueaza. E un lucru derutant, pentru ca poti sa iei un boilies scump si sa nu obtii rezultate mai bune.
Legat de retete, dupa parerea mea nu merita sa-ti bati capul cu ele doar pentru lacul respectiv. Merita sa te implici in domeniul asta (cu costurile aferente, care nu vor fi mici) doar daca privesti in perspectiva si vrei sa ajungi la un moment dat la o intelegere mai buna a boiliesurilor. Lucru care s-ar putea sa-ti ia cativa ani. Sau care s-ar putea sa nu se concretizeze niciodata. Nu se poate sti dinainte unde vei ajunge.
Pentru a prinde bine pe un anumit lac fara multe complicatii, as lua boiliesuri gata facute de la o firma in care am incredere, as incerca sa le obtin la un pret cat mai bun si as pescui cat mai mult, ca sa inteleg lacul si sa am rezultate. Nu intamplator, multi pescari competenti in materie de nade au renuntat la a-si face singuri boiliesurile si prefera sa dea cu boiliesuri gata facute de diverse firme.
|