Un boilies critic echilibrat este cel care anuleaza greutatea carligului. Prin asta, nu numai ca boiliesul devine mai usor de absorbit, dar si carligul devine mai usor de absorbit, odata cu boiliesul. In apa, bila si carligul trebuie sa se scufunde lent.
Boiliesul critic echilibrat sta pe fundul apei, langa carlig, la fel cum sta si o montura om-de-zapada. E un boilies scufundator mai usor sau eventual unul cu flotabilitate neutra. Boiliesurile care se ridica de pe substrat si fac si carligul sa se ridice sunt pop-up-uri.
Asta e teoria. In practica, poti face boiliesuri critic echilibrate venind din doua directii - fie introduci elemente flotante (cum e pluta, sub forma de pudra sau de bila) intr-un mix normal si produci bile mai usoare, fie iei un pop-up si-l adaptezi ca sa se echilibreze cu carligul.
Evident, pop-up-ul in sine nu e un boilies critic echilibrat, dar il poti face sa se comporte ca si cum ar fi. Adaptarea inseamna sa-l tai cu foarfeca, ca sa fie mai mic, sau sa bagi in el niste miez de plumb de la leadcore, ca sa fie mai greu, sau pur si simplu sa-l lestezi cu o alica de plumb pusa intre carlig si pop-up.
Pe aceeasi tema, vedeti si
http://carponline.ro/articole/boiliesur ... 5/pagina-7.