malavita scrie:
eu vroiam sa stiu daca miezul crud influenteaza comportamentul bilei sau sant bune de aruncat
Da, influenteaza, dar nu neaparat in sens rau.
In principiu, te intereseaza sa fierbi boiliesurile cat mai putin. Unii pescari includ ingrediente care fac ca boiliesul sa-si formeze o coaja suficient de tare dupa un timp de fierbere foarte scurt, iar restul boiliesului ramane nefiert. Vechile boiliesuri pe baza de proteine lactice se fierbeau putin, iar interiorul ramanea crud. In schimb, la boiliesurile pe baza de faina de peste exista teoria ca ar trebui fierte pana in mijloc. Nu discut acum din ce motiv - e un punct de vedere cu care putem fi de acord sau nu.
Daca boiliesurile sunt fierte doar la exterior, iar mijlocul ramane nefiert, boiliesul poate fi mai perisabil. Poti sa consideri insa ca boiliesul lucreaza mai bine in felul asta si atunci reduci timpul de fierbere si eventual pastrezi boiliesurile la congelator pana la data partidei. Timpul de fierbere nu e fix, prestabilit, tine de mai multi factori (cat de tari vrei sa fie boiliesurile, cum vrei sa lucreze in apa, cum vei nadi cu ele, ce temperatura are apa si bineinteles tipul mixului) si de preferintele fiecarui pescar.