Horațiu,
Sunt două aspecte pe care e bine să nu le amestecăm: atracția și nutriția (unde includ digestia, metabolismul etc.). Pentru ca un ingredient să atragă crapul trebuie îndeplinite două condiții: să fie solubil (sau miscibil) în apă și crapul să aibă receptor pentru respectiva moleculă. Receptorul poate funcționa în ambele sensuri, să-l cheme la mâncare sau, dimpotrivă, să-l țină la distanță. Mai există și un al treilea caz, în care concentrația substanței este atât de mare încât se saturează receptorul, respectivul compus chimic nemaifiind detectat.
Dacă nu are receptor pentru substanța respectivă, atunci este la fel de "eficientă" din punct de vedere al atracției precum pietrele de pe substrat, respectiv reacția crapului va fi indiferența.
Vorbind despre nutriție, am dat un link într-un mesaj anterior în care sunt listate substanțele incluse în pudra de chilli. În ceea ce mă privește, deși conține substanțe benefice nutriției, n-am văzut nimic acolo care să fie cu totul "special" și particular pudrei de chilli încât să-l facă un ingredient (aproape) "obligatoriu".
Când vine vorba despre belachan, lucrurile stau cu totul altfel sub aspectul atracției: în primul rând, față de pudra de chilli, belachan-ul este solubil în apă. În al doilea rând, dacă ne uităm la profilul amino acizilor din fișa tehnică a produsului, înțelegem că este un atractant foarte bun. Analizând proprietățile nutritive, tot din profilul său, ne dăm seama că belachan-ul nu este un ingredient valoros din acest punct de vedere. Aportul său proteic este mediocru, chiar submediocru.
În materie de gust și "miros", nu prea este nicio legătură între simțurile crapului și ale noastre. El "respiră" apă, noi respirăm aer. Dacă ne rezumăm strict la ingrediente, crapul poate detecta doar ceea ce este în coloana apei, respectiv doar moleculele care se pot combina cu moleculele de apă (solventul din mediul său natural). În ceea ce privește organul palatal, pot spune că posedă un adevărat laborator chimic în gură care analizează practic în timp real ce aspiră. Cred că am mai scris în alt topic: spre comparație, limba omului conține între 2.000 și 8.000 de papile gustative, pe gând organul palatal al crapului are între 300 și 400 pe milimetru pătrat.
|