horatiu sibianu scrie:
Pentru mine ca pescar (nu ma consider si producator de nada desi de ceva vreme pescuiesc doar cu nada productie proprie) stiinta, fisele tehnice, notiunile de nutritie, etc. sunt importante dar pana la un punct.
Sunt de acord. Ca să conduc mașina, nu trebuie să fiu mecanic auto. Ai adus în discuție producătorii de nadă, câți dintre ei sunt preocupați de aspectele științifice? Pe câți i-ai auzit vorbind despre așa ceva? Revenind la exemplul cu mașina, dacă o duc la reparat, aș vrea totuși să mă asigur că mecanicul respectiv știe ce face.
horatiu sibianu scrie:
Nu aprofundez foarte tare aceste subiecte pentru ca exista riscul ca la un moment dat prea multe informatii sa ajunga sa ma incurce.
Mie imi ajung informatile (sau notiuni) de baza si in unele cazuri un pic mai mult iar in rest prefer sa ma bazez pe instinct si pe experienta altor pescari sau firme (in cazul de fata producatoare de nada) care mie personal imi inspira incredere.
Fiecare este liber să abordeze problema cum dorește. Despre instinct nu avem ce discuta. Când ne referim însă la experiența unor pescari, lucrurile sunt foarte discutabile. Ce îl califică pe un pescar? Numărul de capturi? Mărimea peștilor? Numărul de podiumuri? Anii petrecuți pe baltă? Oare numărul capturilor (sau podiumurilor) îl face automat expert în nade sau în orice legat de pescuit? Tâmpeniile pe care le spune un om în vârstă devin automat corecte doar pentru că respectivul are experiență de viață? Dacă ar fi așa, toți bătrânii ar fi genii.
Dacă iau o rețetă (și eventual mă mai joc puțin la ingrediente) și o rulez, înseamnă că sunt specialist în boilies? E drept, aș putea părea astfel pentru cei care n-au rulat niciodată boilies sau care identifică boilies-ul doar prin diametru și aromă. Pescuitul la crap nu este o știință de frontieră în care se inovează în permanență și se descoperă lucruri noi. Vorba lui Vlad: numai cu rețetele de pe CarpOnline - cunoscute de atâta vreme - îți poți face mai multe firme de nadă cu linii de produse distincte. Ce vreau să spun cu asta este că dacă o firmă produce nadă, proprietarul nu este neapărat expert în nade.
Din punctul meu de vedere, contează în primul rând cât dorește fiecare să aprofundeze. Dacă este mulțumit că a cumpărat un boilies cu aroma care merge cel mai bine primăvara, atunci de ce să-și bată capul cu chimie, fiziologie etc.? Dacă este convins că boilies-urile pe care le folosește sunt "optimizate pentru apele din România", de ce să-și obosească mintea cu aminoacizi, chemorecepție etc.? Dacă a ajuns la concluzia că noi românii facem boilies-uri mai bune decât englezii, de ce să citească articolele și filmele făcute de englezi? Ia de bun ce spun și ce-i dau alții și se duce la pescuit.
horatiu sibianu scrie:
Pudra de chili este folosita la scara larga in domeniul nadelor: in mixuri, la prepararea semintelor, in lichide nutritive, etc. si asta este un motiv care ma face sa cred ca nu este chiar apa de ploaie pentru crap.
Putem fi siguri că toți o folosesc pentru atracție (sau respingere)? Unii o folosesc ca să atragă crapul și să respingă somnul, fiind convinși - bazându-se știu ei pe ce - că așa funcționează. Alții o folosesc, pe post de conservant și/sau colorant ieftin. Legat de asta, să nu uităm că în rețeta unui boilies nu toate ingredientele sunt pentru crap.
horatiu sibianu scrie:
Dovezile stiintifice nu le contest dar ele sunt rezultatul unor teste sau experimente care in marea majoritate a cazurilor nu au legatura cu pescuitul la crap.
Studiile nu se fac pentru pescuitul la crap dar, evident, au legătură cu crapul. E drept, pe baltă intervin factori care nu sunt prezenți sau care pot fi controlați în laborator. Totuși, o substanță este insolubilă și în apa din laborator, și în apa din lac. Apoi, nu văd cum un compus chimic nu poate atrage crapul în condiții de laborator și pe baltă să îl respingă.
horatiu sibianu scrie:
Eu nu pescuiesc cu pudra de chili, singura si in starea ei naturala, ci amestecata cu alte ingrediente si lichide si apoi supusa unui tratament termic (adica fiarta
) si nu stiu aceste lucruri cum ii pot schimba sau nu proprietatile ei initiale.
Asa cum nu stiu cate din ingredientele care sunt solubile devin insolubile dupa acest proces sau altele care nu sunt vor fi (chiar daca doar partial)
De aceea este bine să citim și să ne informăm din surse științifice, pentru a înlocui "nu știu" și "cred" cu "știu". Altfel, vom lua de bun ce "știu" și "cred" alții (care au poze cu capturi, care rulează boilies-uri, care au câștigat concursuri). Ca să nu mâncăm tot ce ni se servește, trebuie să știm ce ni s-a pus în farfurie.
Fără nicio legătură cu tine, închei spunând că informația nu doare. E drept, nici prostia.