Iulian, numai în mix, dacă mă uit "din avion", cred că treci de 50% cu proteinele. Procentul maxim de proteină m-ar interesa în principal din perspectiva proprietăților mecanice ale mixului. Când vine vorba de nutriție, pe cei din piscicultură îi interesează care este necesarul minim. Pentru asta s-au făcut și se fac studii. Prin urmare, dacă mă preocupă valoarea nutritivă a bolilies-ului și vreau să fie eficient din punct de vedere nutrițional, aș sta în plaja 30-35% (și nu aș scăpa din vedere procentul celor cu digestibilitate mare).
Legat de procentul de proteină din ingrediente, ar mai putea fi făcută o discuție (dacă vrem să mergem până la "10-a zecimală"): diferența dintre proteina crudă (
crude protein) și proteina reală (
true protein). Pe etichetele produselor se trece proteina crudă, ceea ce înseamnă că în realitate procentul de proteină s-ar putea să fie ceva mai mic.
În ceea ce mă privește, înainte să construiesc OZN-uri (rețete complexe cu multe ingrediente), aș construi câteva biciclete (rețete simple cu puține ingrediente care să respecte principiile de bază) și aș merge cu ele pe baltă. În urma rezultatelor pe care le vei obține cu rețetele simple, s-ar putea să nu mai vrei OZN-uri.