Am publicat astazi un clip despre boiliesuri critic echilibrate (wafters). Vedeti:
Wafters.
Boiliesurile critic echilibrate sunt o categorie de boiliesuri de carlig care s-a dezvoltat mult in ultimii ani, ca diversitate. Raman, insa, cele mai putin intelese, datorita faptului ca au denumiri oarecum criptice din perspectiva publicului larg. Atat "critic echilibrat", cat si "wafters" sunt termeni neclari pentru multa lume.
Am incercat sa explic in clip ce inseamna "critic echilibrat". Nu toate firmele au acelasi punct de vedere asupra boiliesurilor critic echilibrate - unele fac boiliesuri flotante, dar cu flotabilitate redusa, care sunt ancorate prin greutatea carligului. Altele fac boiliesuri lent scufundatoare sau pur si simplu ceva mai usoare decat boiliesurile scufundatoare obisnuite.
"Wafters" e termenul folosit de Frank Warwick pentru boiliesuri critic echilibrate, termen care a fost preluat in domeniul comercial de firmele producatoare de nada. Sensul dat de Frank Warwick pentru "wafters" este cel de boiliesuri semiflotante, care se echilibreaza (adica sunt ancorate) prin greutatea carligului.
Pentru ca ambele formule - boiliesuri "critic echilibrate" si "wafters" - suna pretentios si nu e foarte clar ce inseamna, multi pescari le inteleg gresit. Sau nu le inteleg deloc. Unii cred ca boiliesurile critic echilibrate sunt diferite de wafters. Articolele lui Frank Warwick (sau cartea lui, "Every Bit of Blue") lamuresc problema la nivel de terminologie.