@Bogdan, dupa cum spuneam timpul de fierbere, dar si textura bilei, pe langa ingredientele solubile influenteaza desfacerea acesteia. Le fierbi in apa sau le aburesti ? Wpc-ul intareste boilesul dupa uscare,dar nu influenteaza desfacerea ei, plasma de sange ofera o elasticitate aparte bilei dupa fierbere, dar inchide bila intr-o oarecare masura, daca se foloseste o cantitate mare si boilesul nu este texturat. Hemoglobina sau faina de sange, intareste boilesul dupa fierbere, dar este mult mai periculoasa decat plasma pentru ca risti sa inchizi bila de tot daca fierbi prea mult, daca boilesul nu este texturat sau ai folosit o cantitate prea mare.
Toate cele 3 ingrediente ofera mecanica, fermitate pastei la rulat, cu mentiunea ca hemoglobina in cantitate mare intareste pasta si este greu de framantat, modelat. Toate 3 ingredientele folosite in mix intr-o cantitate mare alaturi de alte elemente solubile fac coca lipicioasa, dar dupa fierbere acestea gelifiaza, respectiv influenteaza timpul de fierbere si de desfacere a boilesului, mai bine spus prelungesc tinpul de desfacere a bilei, mai ales daca boilesul este fiert mult prea mult.
@Darius In cazul in care bila se fierbe in apa, in functie de cum doresti sa iti lucre, o lasi mai mult sau mai putin. Poate fi fiarta cu miezul umed, nu este o problema, dar cand o scoti in oala trebuie pipaita sa aiba putina fermitate, elasticitate ( un boilies de 20 mm 1:40-2:00 din momentul in care apa fierbe)
In schimb daca fierbi la abur, boilesul trebuie fiert complet, pana cand in interiorul boilesului nu mai exista pasta, bila trebuie sa fie fiarta in intregime, altfel aceasta va fi semi-solubila ...
|