Laurentiu Niculae scrie:
Încă ceva, uleiul esențial de piper negru fierbe la 70 grade celsius. Dacă îl pui în apă clocotită se evaporă tot. Eu nu aș folosi uleiuri esențiale în boiliesuri fierte.
Laurențiu, punctul de fierbere, mai bine spus de ardere, de fum, de fumegare (
smoking sau
burning point), al uleiurilor se referă la temperatura la care acestea încep să descompună glicerina (grăsimea) în etanol și acroleină (ex. fumegarea rezultată prin prăjire, la bucătărie, când începe eliberarea radicalilor liberi nocivi organismului uman). Astfel, punctul de fumegare (ardere) marchează începutul degradării uleiului. Toate uleiurile vegetale pe care le cunosc au punctul de ardere peste 100°C. BPO (
black pepper oil - ulei de piper negru) are punctul de fierbere la 166°C. Are
flash point-ul (punct de aprindere) în jur de 50°C, dar asta este altceva. Temperaturile ridicate pot fierbe, dar nu uleiul, ci grăsimea. Ca urmare, va începe să fumege, uleiul pierde grăsimea, se subțiază foarte mult și "devine ca apa" cum spun mecanicii auto (deși, aici vorbim despre uleiuri minerale și, de ceva vreme, uleiuri sintetice).
Distilarea este un proces care implică separarea unei substanțe în părțile sale constitutive pe baza punctelor de fierbere sau a volatilității. Fiecare dintre compușii aromatici care alcătuiesc un ulei esențial are o sensibilitate diferită la căldură. Este important de știut că distilarea implică numai o separare fizică a compușilor fără nici un fel de reacție chimică, protejând astfel profilul chimic al uleiului esențial.
Mai este un aspect de avut în vedere: rata de evaporare, respectiv, cât de repede se evaporă o substanță. Spre exemplu: apa se evaporă și la temperatura camerei și chiar la temperaturi mai scăzute, dar când începe să fiearbă, rata de evaporare este mult mai mare. Asta este valabil și în cazul uleiului esențial de piper negru.
Cât privește eficiența uleiurilor în rețetele de boilies, îți recomand să citești topicul
Ulei de Susan si fish sauce și s-ar putea să ajungi la concluzia că, la capitolul atracției crapilor, mai bine discutăm despre alte ingrediente pe care să le includem în mixuri, indiferent că fierbem bilele sau le facem solubile.