Enescu Bogdan scrie:
Bila difuzează greu sau deloc acele substanțe pe care crapul poate sa le detecteze.
La fel si uleiul.
Mulți pescari vorbesc de uleiul de somon, de la început am avut anumite reticențe, in farmacie costa 125lei/250ml iar de unde cumpăram este 32lei/500ml. Am întrebat in stânga si in dreapta, si am găsit niste răspunsuri: este de mai multe calități, cel extra virgin (adică presat la rece nu foarte tare) si cu mediu de lucru controlat (care sa evite contaminarea) reprezintă 3% din uleiul fabricat, virgin încă 4% (se mai presează o data) . Pentru restul se toarnă hidrocarbura (benzen in principal) se amesteca bine si se da prin centrifuga (care are totuși are o sita din sarma de platina) si este de 10 ori mai ieftin. Si procedeul se aplica de încă 2 ori astfel încât sa se extragă pana la 75% din ulei.
Din experiența mea ce cumpăram noi este foarte bun când apa este peste 12°C, in rest am dubii mari, dar pot sa mă înșel.
Salut Bogdan ,
Intr-adevar , exista foarte multe calitati cand vine vorba de uleiul de somon , exista si falsuri , adica ulei de peste de slaba calitate (culoare neagra) care se vinde ca ulei de somon , din punctul meu de vedere insa un aspect este foarte important : pentru crap cea mai buna sursa de energie posibila este grasimea , pe care o metabolizeaza mult mai repede decat carbohidratii (spre deosebire de om), motiv pentru care nu neglijez deloc fainurile cu aport substantial de grasimi in momentul in care imi costruiesc o reteta (krill, alune tigrate, robin red, lt94, etc.) si mai ales uleiul de somon , din care nu e nevoie neaparat de cantitati mari , ajung si 15ml, dar e bine sa fie, plus ca ajuta si din punct de vedere mecanic. In ceea ce priveste pretul uleiului , probabil depinde prin cate maini trece, cat costa ambalajul, care este bugetul de marketing pentru produsul respectiv si care este marja de adaos cu care distribuitorul lucreaza. Spre exemplu uleiul de somon aflat in paleta noastra de produse este ulei Virgin , se numeste Salmoil® si este produs de Biomega , o firma din Norvegia . Ceea ce il deosebeste este faptul ca este produs pe vas , in maxim 48h de la capturarea somonului si este un produs de tip "food grade" , iar pretul este unul putin mai mic decat cel mentionat de tine , probabil diferenta o face ca noi achizitionam bulk in canistre de 25 L nu in sticle de 250ml.