Elod, două "teste" - explic imediat de ce am pus ghilimele - sunt prea puține pentru a trage concluzii valide. Spre exemplu, la al treilea "test" s-ar putea să constați că
home made-urile (boilies-urile făcute de tine) prind mai mulți pești decât cele cumpărate. Asta, deoarece sunt cazuri în care un boilies
birdfood prinde mai bine decât un
fishmeal. Cum sunt și cazuri în care semințele prind mai bine decât boilies-urile. Totodată, este posibil ca pe alte ape să prinzi mai bine cu
home made-urile tale decât cu cele din magazin.
Evitând să intru în aspectele științifice ale testării riguroase, mă limitez la a observa variațiile foarte mari între cele două "teste":
- numărul total al peștilor capturați la prima partidă este 48, iar la a doua partidă, 30 - variație de 60%
- numărul peștilor capturați la prima partidă cu boilies-urile cumpărate este 33, iar la a doua partidă 17 - variație de 94,12%
- numărul peștilor capturați la prima partidă cu boilies-urile home made este 15, iar la a doua partidă, 13 - variație de 15,38%
- numărul peștilor capturați la prima partidă cu boilies-urile cumpărate este de 2,2 ori mai mare față de cei capturați cu boilies-urile home made, iar la a doua partidă, de 1.3 ori mai mare - variație de 69,23%.
Având în vedere valorile de mai sus, ar trebui efectuate minim sute de teste, dar chiar și atunci nu m-aș baza pe rezultatele obținute.
Legat de eficiența unui boilies, nu doar ingredientele fac diferența, ci și modul de prepare (ex. malaxarea, cât timp a fost lăsata coca să "tragă", timpul de fierbere). Apoi, contează cum și unde au fost depozitate boilies-urile (temperatură, umiditate etc.) și după cât timp de la preparare au fost folosite. Atâta vreme cât procesul de producție nu este unul industrial (automatizat), pot exista diferențe în etapele de preparare, cu impact asupra boilies-urilor finite și, implicit, asupra eficienței acestora, în funcție de condițiile de pescuit. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu mai folosesc boilies-uri "artizanale", tocmai pentru că vreau ca nada să fie o constantă. Am vorbit detaliat despre asta în mesajele de pe forum și în articole (vezi
Ready made sau home made? și
Încrederea în nadă).
Că tot am menționat "condițiile de pescuit", ajung la ghilimelele de la "teste". Pe baltă sunt foarte mulți parametrii pe care nu îi controlăm și care variază, chiar și de la o oră la alta, nu mai vorbesc de la o partidă la alta. Inclusiv parametrii care credem că sunt în controlul nostru variază (ex. pescuim și nădim din mână la
aceeași distanță, pe
aceeași direcție, cu
aceeași cantitate, cu
aceeași dispersie a nadei, cu monturile în
aceeași poziție, cu
aceeași prezentare a monturii). Din acest motiv, este imposibil să avem
exact aceiași parametrii de la un test la altul, pentru a asigura
repetabilitatea testelor/măsurătorilor și, astfel, singurul parametru pe care îl modificăm să fie boilies-urile cu care pescuim, evident, cu condiția ca acestea, boilies-urile eșantion, să fie
aceleași de fiecare dată.