Sunt doua subiecte de discutie separate - partea lichida a unui boilies si lichidele nutritive.
Partea lichida a unui boilies poate sa nu includa lichide nutritive. Folosirea lichidelor nutritive a luat amploare in ultimii 20-30 de ani, dar inainte de asta retetele de boilies foloseau de multe ori doar arome. Iar inainte de arome nu foloseau nimic, era doar mixul combinat cu oua. Uite de exemplu partea lichida pentru unul dintre cele mai cunoscute boiliesuri produse de Nash in anii 90, Scopex Squid Livers (o reteta pe care am folosit-o cu ani in urma si care era foarte buna). Proportiile de mai jos sunt pe 500g de mix:
3ml Scopex (aroma) 5ml Red Liver Oil palatant (aroma) 1ml Intense Sweetener (indulcitor)
Alte firme de nada din epoca aveau si ele retete fara lichide nutritive. Deci nu e obligatoriu sa incluzi lichide nutritive in boilies, poti sa prinzi bine si fara ele. Folosirea pe scara larga a lichidelor nutritive s-a dezvoltat odata cu diversificarea lichidelor.
In ceea ce priveste compozitia lor, the sky is the limit, ca sa zic asa. In trecut, lichidele nutritive erau in general de origine vegetala (CSL, melasa, uleiuri vegetale), de origine animala (uleiuri de peste) sau de provenienta farmaceutica (cum ar fi Minamino). Tot la capitolul produselor farmaceutice intrau si suplimentele pentru alte specii, de exemplu pentru caini sau cai, si pe care pescarii descoperisera ca le pot folosi cu succes in boilies. De pilda, unele lichide vandute sub denumirea de Sense Appeal sau Amino erau suplimente pentru ogari. Mai recent, au aparut lichidele nutritive hidrolizate de origine animala (din carne sau peste).
Lichidele nutritive - simple sau combinate - pot fi folosite in partea lichida a unei retete de boilies. Nu exista, insa, o baza comuna, compozitia variaza de la un lichid la altul. Nu cred ca are sens sa-ti faci acasa lichide nutritive, dar are sens sa-ti faci singur partea lichida a boiliesurilor, lucru care e foarte simplu.
|