Casting la 226m

Data: 13 martie 2019 1 comentariu

INFLUENTA CONDITIILOR METEO

 

CarpOnline: Cat de mult au contat conditiile meteo?

Cristian Mihalcea: Conditiile meteo sunt intotdeauna importante intr-un concurs de casting. Factorul principal care ne-a ajutat sa atingem asemenea distante extrem de mari a fost vremea perfecta. Am avut umiditate scazuta si vant bun din spate. Ca sa se inteleaga mai bine pentru cei care sunt interesati de casting, umiditatea scazuta inseamna un mediu cu un continut redus de frecare. In schimb, o zi cu ceata sau cu umiditate in aer reprezinta un mediu cu frecare mai mare datorita prezentei apei in atmosfera. In zilele cu umiditate scazuta, se pot obtine rezultate mai bune decat in cele cu umiditate ridicata. Am observat diferente considerabile, de ordinul metrilor, in cazul acestor conditii.

Casting_la_226m_1

CarpOnline: Cum a batut vantul in timpul concursului?

Cristian Mihalcea: Vantul a batut din spate si a fost un vant optim pentru distanta. N-am avut decat rareori curenti descendenti, care imping plumbul spre sol. Cand ai curenti descendenti, nu se pot obtine distante foarte mari chiar daca ai vantul din spate. Situatia ideala este cea in care, in momentul lansarii, beneficiezi de un curent ascendent, care se traduce prin plutirea plumbului pe parcursul aruncarii. Asta este tipul de vant care te poate ajuta sa obtii rezultate memorabile. La concursul de la Cluj, tendinta vantului a fost constanta, fara curenti ascendenti sau descendenti puternici, si nici viteza vantului nu a oscilat prea mult. La un moment dat, ma jucam aruncand smocuri de iarba in aer, ca sa vad ce se intampla, si am observat un vant perfect, ascendent, insa asta se intampla in timpul aruncarilor la categoria precizie, deci nu-l puteam folosi. Daca ai un astfel de vant cu o viteza de 30km/h, poti atinge distante de aruncare de peste 240m. La noi, vantul a  fluctuat intre 25km/h si 35km/h (dupa parerea mea), dar a ramas constant ca directie pe toata durata concursului. Mihai Perianu si cu mine am terminat cu o medie a aruncarilor foarte apropiata, la o diferenta de numai 67cm, dar am concurat in serii diferite, deci nu se poate spune ca vantul a contat mai mult la unul decat la altul.

Casting_la_226m_3

CarpOnline: Cum se incadreaza performanta ta de 226,38m in topul rezultatelor de distanta?

Cristian Mihalcea: Din informatiile pe care le am, aruncarea mea de 226,38m este una dintre cele mai lungi aruncari inregistrate vreodata intr-un concurs de casting oficial, organizat cu echipamente de crap dupa regulile Federatiei Internationale de Pescuit Sportiv (FIPS/CIPS), daca nu chiar cea mai lunga, cel putin la categoria firelor de 0,25mm. Fac o paranteza ca sa explic ce inseamna asta. Regulamentul FIPS/CIPS este gandit pentru aruncari in conditii de pescuit si presupune tehnici de aruncare peste cap, care nu descriu miscari periculoase in plan lateral, cum este cazul la aruncarile pendul si OTG lateral. OTG inseamna off the ground, aruncare cu plumbul pus pe pamant. Din acelasi motiv, nu este permisa nici aruncarea de tip Uni-Tech, cu plumbul pus pe pamant sub lanseta. La Uni-Tech, plumbul pleaca intai spre spate, abia apoi spre apa, deci aruncarea poate pune in pericol persoanele din spatele pescarului. Ca atare, in concursurile de casting cu echipamente de crap desfasurate dupa reguli FIPS/CIPS se arunca doar peste cap.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

vali pavaloaia

13 martie 2019

Felicitari pentru inovatiile in casting si rezultatele obtinute .

Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish