Casting la 226m

Data: 13 martie 2019 1 comentariu

RECORDURI DE DISTANTA

 

CarpOnline: Care sunt cele mai mari distante inregistrate in concursuri de casting cu echipamente de crap, pe care le cunosti?

Cristian Mihalcea: Castingul cu echipamente de crap nu are un for international care sa tina evidenta tuturor aruncarilor inregistrate in concursuri oficiale. Informatiile pe care le avem despre cele mai lungi aruncari provin din concursurile pe care le stim si la care participam sau pe care le urmarim, dar avem totusi o imagine foarte buna a ceea ce se intampla. Cand se inregistreaza distante notabile in concursuri, aflam de ele imediat. In 2016, la un concurs din Turcia, Carp Casting Cup, aruncatorul bulgar Ludmil Dimov a reusit o performanta de 222,34m, cu care a si castigat concursul, iar eu m-am clasat pe locul al doilea cu o aruncare de 222,25m. La acea data, erau cele mai lungi aruncari cunoscute in concursuri oficiale de distanta cu echipamente de crap. In 2017, in cadrul unui concurs din Romania, am reusit o aruncare de 235m pe care toata lumea a vazut-o ca pe un nou record, dar eu n-am considerat-o ca atare - sau cel putin nu la aceeasi categorie de fir. A fost obtinuta in conditii de concurs diferite si la o alta categorie de fir. La concursul din Turcia, s-a aruncat cu fir de 0,25mm, iar terenul era drept. Toata lumea a primit role de 300m de fir Sufix Supreme de 0,25mm, un fir exceptional pe care din pacate nu l-am vazut decat in Turcia. Concurentii si-au incarcat singuri mulinetele cu firul pus la dispozitie de organizatori. La concursul din Romania, s-a concurat cu fir de 0,23mm. Firul a fost pus pe mulinete de organizator, nu de concurenti. Nu am vazut nicio rola de fir in ambalajul original. Cand am primit mulineta deja incarcata cu fir, cu care urma sa concurez, am observat ca firul este subtire si am intrebat ce fir este. Mi s-a spus ca este Sufix Ultra Knot de 0,23mm, dar ca diametrul real se apropie de 0,25mm.

Casting_la_226m_6

Alt aspect care a influentat aruncarile la concursul respectiv a fost ca terenul nu era drept, avea o panta in partea stanga de masurare. Eu am folosit acea directie pentru aruncarile mele si am obtinut metri buni datorita diferentei de nivel - cred ca am castigat in jur de 10-15m din cei 235m valorificand avantajul acestei structuri. Revenind la concursul de la Cluj, aici s-a folosit un fir pe care l-am primit de la organizatori in role originale sigilate, Katran Synapse Neon de 0,255mm. Terenul de concurs a fost drept. Toate astea ne permit sa consideram ca rezultatele au fost corecte. Dar motivul principal pentru cred ca aruncarea mea de 226m nu poate fi comparata cu cea de 235m este ca a fost facuta la alta categorie de fir.

Casting_la_226m_5

CarpOnline: Cum apreciezi ca evolueaza segmentul de casting cu lansete de crap si organizarea concursurilor in acest domeniu?

Cristian Mihalcea: Concursurile de casting corecte, pe teren masurat, au inceput sa se organizeze la noi de aproximativ sapte, opt ani. Inainte de ele, am avut concursuri de distanta pe apa, dar care nu pot fi luate in considerare, fiindca aruncarile pe apa nu se pot masura precis. Tin minte ca prin 2012 era un singur concurs de casting. In momentul de fata, avem concursuri de casting in mai multe tari din regiune, iar in Romania sunt in jur de patru concursuri de anvergura, plus alte concursuri mai mici, prin diferite colturi ale tarii. Fenomenul concursurilor de casting este in crestere. La inceputul primaverii avem un sezon foarte dens de concursuri, e cate unul aproape in fiecare saptamana. Cred ca deja putem discuta despre castingul cu echipamente de crap ca despre o disciplina sportiva. Oamenii se antreneaza, evolueaza in tehnica, incep sa dea atentie celor mai mici amanunte, asa cum ar trebui, iar rezultatele sunt din ce in ce mai bune. In paralel, a evoluat si organizarea concursurilor de casting. Avem concursuri din ce in ce mai bine organizate, adica au inceput sa fie facute cat mai specializat, pe categorii de aruncari (aruncari de distanta si aruncari de precizie), pe categorii de lansete, pe categorii de plumbi si, nu in ultimul rand, pe categorii de pregatire (avansati si incepatori). Sponsorii concursurilor de casting sunt si ei tot mai multi, iar concursurile sunt din ce in ce mai mediatizate, la fel cum s-a intamplat si in cazul concursurilor de pescuit la crap, a caror dezvoltare o cunoastem foarte bine. In anii care urmeaza, castingul cu echipamente de crap va deveni probabil din ce in ce mai interesant. Vom vedea tot mai multi aruncatori foarte buni, iar regulamentele se vor schimba. Tindem - sau ar trebui sa tindem - catre concursuri riguroase, in care diferenta sa fie facuta cat mai mult de participanti si cat mai putin de alti factori cum ar fi lansetele sau conditiile atmosferice. 

 

Nota redactiei: Multumiri lui Mario Silaghi pentru fotografiile realizate in timpul concursului.


Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

vali pavaloaia

13 martie 2019

Felicitari pentru inovatiile in casting si rezultatele obtinute .

Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish