Crapi mari la Varlaam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 18 ianuarie 2022 0 comentarii

NADE, MONTURI, STRATEGII

 

Vlad Pavlovici: Care e abordarea ta la Varlaam in ceea ce priveste nada si montura?

Andrei Colotelo: Am observat ca majoritatea pescarilor dau o atentie deosebita nadei - si foarte bine fac. Ma intreb insa cum poate fi o nada excelenta in partidele in care prind foarte bine si cum se face ca exact aceeasi nada nu mai functioneaza deloc in partidele in care nu prind nimic? Faptul ca atribuim nadei atat succesul, cat si esecul unei partide genereaza in jurul subiectului o incertitudine majora. Ca sa scap de aceasta incertitudine, am nevoie sa capat incredere in nada pe care o folosesc. Dupa parerea mea, increderea se castiga in timp. Se construieste cu pasi mici, de la la o partida la alta, pe parcursul mai multor sezoane. Daca as fi nevoit ca incepand de maine sa pescuiesc cu alta nada, criteriile după care as alege-o ar fi: sa prinda peste pe toate lacurile unde intentionez sa pescuiesc, sa fie folosita de o masa cat mai mare de pescari, iar capturile atribuite ei sa fie constante si generate de cat mai multi pescari. Eu sunt sponsorizat de Select Baits si am ales sa folosesc nada Select Baits pentru ca este o nada consacrata, cu o galerie impresionanta de trofee si cu rezultate constant bune pe multe lacuri si care mi-a castigat increderea in timp. Scopul pentru care scriu aceste randuri nu este unul comercial si sunt convins ca Select Baits nu este singura firma de nada care ofera o calitate ridicata.

Crapi_mari_la_Varlaam_9

In ceea ce priveste monturile, am discutat de-a lungul timpului cu multi pescari si am vazut ca subiectul monturilor a fost, este si va fi mereu in voga. Marii producatori de accesorii pentru monturi au cheltuit sume importante pentru a face filme cu camere subacvatice pe tema monturilor si a felului in care se hranesc crapii. Concluzia generala este ca nu exista o montura care sa functioneze in toate situatiile. Revenind la Varlaam si la experienta mea personala legata de lacurile de aici, n-am observat ca o anumita montura sa dea un randament special. Sunt momente in care pestii se prind mai bine cu monturi de pop-up si altele in care se prind mai bine cu momeli scufundatoare. Nu stiu de ce pestii isi schimba preferintele, dar am observat ca se intampla. Tragand insa o concluzie, pot spune ca  montura care a functionat cel mai bine pentru mine este o montura simpla de tip snowman cu un boilies scufundator de 16mm si un pop-up de 10-12mm, legata cu carlige de tip wide gape. 

Crapi_mari_la_Varlaam_5

Vlad Pavlovici: In general, pescarii cu experienta la Varlaam discuta destul de putin despre nada. De obicei, discuta despre localizarea pestelui, ca si despre aspecte de detaliu, cum ar fi adancimea la care se hranesc pestii sau orele de hranire. Cat de importante sunt lucrurile astea pentru tine?

Andrei Colotelo: Cand am inceput sa pescuiesc pe lacuri cu variatii de adancime importante, cum sunt lacurile de la Varlaam, mai ales Sectorul A, am invatat ca se intampla deseori ca pestii sa se prinda cu precadere la o anumita adancime. Asta variaza in general in functie de temperatura apei si de influenta pe care o au asupra apei temperatura atmosferica, precipitatiile si vantul. La Varlaam, intrebarea cea frecventa pe care o pun cei care isi incep partida este: "la ce adancime se prinde?".  Cu toate astea, sunt multe momente in care adancimea nu se confirma, adica pestii isi schimba de la ora la alta sau de la o zi la alta adancimea la care se hranesc (sau se hranesc in acelasi timp pe mai multe adancimi), straduindu-se parca sa ne dea peste cap toate teoriile. Concluzia ar fi ca nimic nu e batut in cuie pe un lac cum e Sectorul A si de asta incerc de fiecare data sa pescuiesc pe adancimi diferite, ca sa acopar o plaja cat mai larga de posibilitati.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma