Crapii de la Varlaam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 29 ianuarie 2023 1 comentariu

ABORDAREA UNEI PARTIDE

 

Vlad Pavlovici: Care este modul tau de a aborda o partida la  Varlaam si cat de lungi sunt partidele pe care le faci?

Daniel Frumosu: Din punctul meu de vedere, pentru a avea o partida de succes, localizarea pestelui este cel mai important element de care trebuie sa tinem seama. De exemplu, pe Sectorul A unde avem numeroase structuri. Ne punem intrebarea: unde plasam montura? Pe ce adancime se hraneste pestele? Alte lucruri importante sunt durata partidei si familiarizarea cu lacul. In fiecare an, imi fac rezervari pentru sapte, opt partide de pescuit de minim 72 de ore. De doi ani, cochetez cu partidele de 96 de ore. Uneori, reusesc si cate o partida de o saptamana. Pe langa rezervarile facute din timp, adica din noiembrie, cand se deschid rezervarile pentru sezonul urmator, mai prind "la interceptie" si doua, trei rezervari facute din scurt, cu cateva zile inaintea partidei. Se intampla ca un prieten sa nu poata ajunge la o rezervare si atunci o preiau eu, daca imi permite programul, sau sun la administratie si intreb ce locuri sunt disponibile. Intotdeauna se gaseste cate ceva si, daca esti familiarizat cu lacul, poti sa valorifici aproape orice stand. Deci intr-un sezon fac cam zece partide de minim 72 de ore pe Varlaam. In total, asta inseamna aproximativ o luna de zile pe an. Am observat un lucru: cu cat partidele sunt mai lungi, cu atat ai un randament mai bun in prinderea crapilor de talie mare. Trebuie sa le acorzi timp. Nu de putine ori, mi sa intamplat sa prind pestii cei mai mari pe final de partida.

Crapii_de_la_Varlaam_-_Interviu_cu_Daniel_Frumosu_6

Vlad Pavlovici: Care sunt criteriile in functie de care iti alegi standul?

Daniel Frumosu: Pentru alegerea standurilor, tin cont de felul in care au decurs partidele mele (dar si ale altor pescari) din anii anteriori. Cand aduni ceva experienta pe lac, poti sa intuiesti intr-o anumita masura ce standuri te-ar putea avantaja in functie de anotimp si de alti factori. Un alt lucru pe care nu il neglijez si de care tin cont este vantul. Incerc sa aleg standuri care sa ma ajute sa valorific vantul, pentru ca are o influenta puternica asupra pestelui. Stiind cum bate vantul la Varlaam de obicei, fac alegerea standurilor pentru primavara, pentru vara si pentru toamna. Tot in functie de anotimp fac si alegerea standurilor pe adancimi. De pilda, primavara caut standuri cu apa medie si mica, iar toamna tarziu, standuri cu apa mare.

Crapii_de_la_Varlaam_-_Interviu_cu_Daniel_Frumosu_8

Vlad Pavlovici: Cum iti alegi locurile pe care pescuiesti?

Daniel Frumosu: Pentru a avea o partida de pescuit reusita pe Varlaam, consider ca si tu, ca pescar, trebuie sa fii pregatit. Cand spun "pregatit", ma refer la faptul ca, pe langa informatii despre lac, ai nevoie si de un echipament bun, care sa iti usureze partida. In momentul de fata, pentru mine este foarte important sonarul. Ma ajuta sa ma misc foarte rapid in cautarea locurilor de pescuit, fara a mai petrece ore in sir pe apa in cautarea locurilor cu prodding-stick-ul. Sonarul este dotat cu GPS si am notate locurile de interes pe fiecare stand pe care am pescuit. Tin minte cat timp imi lua sa gasesc locurile cu prodding-stick-ul, dar pe de alta parte mi-a prins bine si  aceasta munca de tatonare, m-a facut sa inteleg standul (substratul) mai bine. Am un exemplu recent de utilitate a sonarului. La ultima partida din sezonul trecut, in noiembrie, pe Sectorul B, eram pe standul B2 si am localizat pestele in zona cu apa mare dinspre B16, de unde am prins 17 crapi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Cristian Andrei

29 ianuarie 2023

Felicitari, Daniel!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma