Experienta Pelagicevo

Data: 26 iunie 2016 3 comentarii

PREGATIREA PARTIDEI

 

Pentru pescarii occidentali, a merge la pescuit in alte tari e un lucru obisnuit. Pentru pescarii romani, era o aventura exotica, dar in ultimii ani pescuitul in strainatate s-a transformat intr-o miscare de masa. Fenomenul a fost declansat de pescarii de la granita de vest a tarii, care au la dispozitie zeci de lacuri cu crapi mari in Ungaria, la distante usor accesibile. De aici, lucrurile au crescut si acum avem pescari din toata Romania care bat lacurile din tari vecine, atrasi de mirajul crapilor mai mari si al conditiilor de pescuit mai bune decat in Romania. Una dintre destinatiile cele mai cautate este lacul Pelagicevo din Bosnia, o balastiera veche, impadurita, care ofera un pescuit interesant si un numar impresionant de crapi capitali. Pentru a intelege mai bine atractia si satisfactiile pe care le ofera acest lac, CarpOnline a stat de vorba cu Victor Costache, un pescar din Bucuresti care, de la prima intalnire cu lacul, a avut parte de toate ingredientele pentru o experienta memorabila - peisaj superb, crapi mari, driluri epuizante, adrenalina, emotie, noi recorduri personale...

Experienta_Pelagicevo_1

CarpOnline: Victor, ai facut luna asta o partida fantastica la Pelagicevo. Daca esti de acord, sa facem o analiza detaliata a partidei pentru cei care sunt interesati de lac. Cand spun "detaliata", am in vedere faptul ca esti un pescar foarte atent la detalii si te intorci de la pescuit nu numai cu fotografii, dar si cu diverse note si statistici utile.

Victor Costache: In fiecare partida, incerc sa imi notez pe scurt tot ceea ce se intampla semnificativ - capturi, monturi, nadire, zone de pescuit, reimprospatarea monturilor etc. Aceste note se dovedesc utile atat in timpul partidei (de exemplu, vad care montura sau nada sau loc sau prezentare functioneaza mai bine), cat si pentru partidele ulterioare de pe acelasi lac sau chiar stand.

Experienta_Pelagicevo_7

CarpOnline: Sa incepem cu partea de pregatire. Cum te-ai pregatit pentru prima ta partida la Pelagicevo?

Victor Costache: Pregatirea a inceput cu cateva luni inainte de ajunge pe lac, practic din momentul in care am facut rezervarea. Conform zicalei by failing to prepare, you are preparing to fail, am incercat sa ma pregatesc cat mai bine, mai ales ca era pentru prima oara cand pescuiam in afara Romanei. Fiind la 800km de casa, orice element (aparent neimportant) pe care il scapi din vedere poate avea un impact negativ mare. De exemplu, sa nu ai fir de rezerva daca trebuie sa schimbi linia principala pe una dintre mulinete, sa nu ai nada suficienta, sa nu ai un spomb de rezerva daca il pierzi in timp ce nadesti.

Din momentul in care am platit avansul prin care am facut rezervarea (standul 25 pentru perioada 10-17 iunie), am contactat pescari care pescuisera pe acest lac si chiar pe acest stand si care au avut rezultate bune. Ma interesa sa obtin cat mai multe informatii relevante despre profilul lacului, populatie piscicola, adancimi, structuri, substrat, zone calde, strategii de nadire, cantitatea si tipul de nada, monturi si prezentare etc. Prin amabilitatea celor cu care am stat de vorba am capatat multe informatii si mi-am format o imagine cu privire la cum voi aborda partida. Totusi, unele recomandari au fost contradictorii, in aceste cazuri deciziile nefiind chiar usor de luat. De exemplu, unii mi-au recomandat carlige mici. Altii, carlige mari. Unii mi-au spus sa nadesc masiv. Altii, sa nadesc concentrat. Sau sa nadesc cu seminte alaturi de boilies. Sau sa NU nadesc cu seminte. Sau sa folosesc pop-up-uri simple sau monturi de tip snowman. Sau sa NU folosesc pop-up-uri, doar boiliesuri scufundatoare. Sau sa folosesc boiliesuri mari. Sa sa NU folosesc boiliesuri mari, doar boiliesuri mici. Evident, toate aceste (contra)indicatii veneau pe baza unor experiente directe pe care le-au avut cei care pescuisera la Pelagicevo. Avand in vedere ca urma sa pescuiesc cu patru lansete (platind o taxa aditionala pentru a patra lanseta), aveam posibilitatea sa testez mai multe variante si combinatii si sa-mi fac o idee ce functioneaza in situatia data.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Romulus

2 iulie 2016

Felicitări Victor !
O ieșire foarte faina și un articol bun.
La mai mare pt ca se poate.

Vali Pavaloaia

27 iunie 2016

Felicitari. O partida reusita , fiind bine planificata .

Cristi

27 iunie 2016

Felicitari pentru articol!
Ne puteti comunica daca Impact Spombul Mediu/Mare a avut probleme dupa cateva lansari?
Personal am patit ca la varianta mare sa imi iasa acel bolt de siguranta de la capacul superior dupa 6-7 lansari.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma