Interviu cu Keith Moors (2)

Data: 04 decembrie 2013 0 comentarii

BENEFICIILE NADEI

 

Vlad Pavlovici: Crapii din lacurile pescuite intens pot avea un ritm de crestere mai mic decat crapii din lacuri pescuite putin sau deloc, ca efect al faptului ca sunt pescuiti? Sa presupunem ca pestele are suficienta hrana naturala la dispozitie si singurul lui stress sunt pescarii. Ce reactie are? Se hraneste mai putin, creste mai incet?

Keith Moors 12

Keith Moors: Cred ca, privind in ansamblu, ritmul de crestere ramane acelasi, nu scade. Dupa ce a fost prins, pestele poate fi afectat temporar de stressul capturii si poate sa piarda in greutate, dar pierderea e mica si pestele isi revine rapid. Am vazut acelasi crap prins de trei ori intr-o saptamana, deci si-a revenit si s-a intors la masa imediat. Pescuitul in sine poate fi chiar un beneficiu pentru crap, prin suplimentul de hrana pe care il primeste din partea pescarilor, sub forma nadei. Apropo de asta, e bine sa avem in vedere ca o campanie de nadire nu hraneste doar crapul, hraneste in general tot lacul. De nada care ajunge pe fundul apei profita melcii, crustaceele si alte organisme, care sunt la randul lor surse de hrana - bogate in proteina - pentru crap. Trebuie sa ne asiguram, insa, ca nada care intra in lac e de buna calitate.

Keith Moors 11

Vlad Pavlovici: Recomanzi de multi ani folosirea unor monturi culisante, combinate cu plumbi usori. O abordare diferita de modul in care pescuiesc cei mai multi, cu monturi semifixe si plumbi grei. Cum ai ajuns sa treci de la plumbi grei la plumbi usori si de la monturi semifixe la monturi culisante?

Keith Moors: Am trecut la monturi culisante cu plumbi usori la jumatatea anilor 90, in urma catorva partide de weekend facute pe unul dintre lacurile din complexul Linear Fisheries. La prima dintre aceste partide, am inceput, ca de obicei, prin a pune o montura la apa mica, langa mal, ca sa verific daca "arata" bine. Apa era limpede ca lacrima. De la inaltimea mea de 1,80m, vedeam montura perfect intr-o apa de cel putin jumatate de metru - puteam distinge fiecare centimetru de leadcore si firul de forfac inchis la culoare. Primul lucru pe care l-am schimbat a fost ca am renuntat la leadcore si am pus un forfac din fluorocarbon. Testand din nou montura la apa mica, devenise aproape invizibila, lucru care mi-a dat incredere. De altfel, importanta schimbarii s-a vazut imediat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma