Lansete in teste

Data: 07 aprilie 2018 0 comentarii

PROCESUL DE TESTARE

 

Cristian Mihalcea este un nume de referinta in domeniul castingului cu lansete de crap din Romania. Este autorul unor performante impresionante, avand la activ castigarea a numeroase concursuri de distanta si unele dintre cele mai lungi aruncari inregistrate in concursuri oficiale, in Romania. Pe durata sezonului, Cristi isi imparte timpul intre concursuri de casting sau de pescuit si activitatea de testare a diverse produse, in special lansete. Testarea lansetelor noi este un subiect de interes pentru multi pescari, motiv pentru care i-am adresat lui Cristi cateva intrebari pe aceasta tema.

Lansete_in_teste_4

CarpOnline: Cristi, in calitate de consultant pentru Normark Sport, esti implicat in testarea si promovarea lansetelor Shimano pe piata din Romania. Daca promovarea este o activitate cu un grad ridicat de expunere, prin filme, articole sau evenimente, partea de testare este una mai putin cunoscuta publicului larg. Cum se desfasoara procesul de testare si ce implica el?

Cristian Mihalcea: Colaborarea cu Normark Sport, distribuitorul autorizat Shimano in Romania, implica testarea produselor noi, care urmeaza sa fie importate pe piata noastra. In testele pe care le fac, ma intereseaza sa vad cum rezista produsele si in ce masura se potrivesc cu cerintele pescarilor. Testele sunt facute pe diverse produse, dar in special pe lansete, mulinete si fire. Testarea lansetelor inseamna zeci de ore de antrenament, care includ sute de aruncari. Aruncarile se fac in forta, uneori chiar brutal, pentru a supune blancul la un stres maxim. Chiar daca lansetele testate sunt de obicei lansete Shimano din clasa Intensity (termenul de Intensity este dat de Shimano modelelor de distanta pe care le produce) si au un test curbura de 3,5lb sau 3,75lb, in functie de model, le pot verifica si cu plumbi mai grei decat ar fi cazul, mergand pana la greutati care se potrivesc mai curand pe spoduri. Nu de putine ori, am folosit in teste si tehnici din surfcasting, cum ar fi aruncari cu plumbul pus pe pamant, de tip OTG (off the ground), pentru a imprima forte mai mari decat se pot imprima in aruncarea de peste cap, folosita in pescuit. Scopul testelor este sa verific rezistenta la rupere, rezistenta la torsiune, distantele care pot fi obtinute si, cel mai important, capacitatea lansetei de a se plia pe diverse tipuri de miscari, ca sa le putem spune pescarilor cum trebuie folosita lanseta cu rezultate maxime. Pentru mine, testarea lansetelor este si o forma de antrenament de casting, ceea ce ma ajuta si in vederea concursurilor de casting la care particip.

Lansete_in_teste_2

CarpOnline: Din seria actuala de lansete Shimano Tribal, care sunt modelele pe care le-ai testat si cu ce rezultate?

Cristian Mihalcea: Am avut ocazia sa testez majoritatea lansetelor din seria Tribal, inclusiv din actuala serie Tribal TX. Din punctul meu de vedere, cele mai reusite sunt Velocity, TX4, TX5 si TX7. Ma refer la faptul ca imi plac lansetele cat mai complete, care ofera performante de casting si care lucreaza in dril. Daca accentul se muta de la performanta de casting la comportamentul in dril, lansetele mai blande, cum ar fi XS1 sau TX9 sunt foarte bune si ele, daca nu chiar mai bune, dar pentru distanta TX4, TX5 si TX7 sunt superioare, iar Velocity este o lanseta extrem de reusita si prin prisma pretului accesibil. Un aspect interesant este ca pretul lansetelor nu reflecta peformanta de casting, cum s-ar putea crede. Pretul reflecta materialele folosite in constructia blancului si eventual echiparea, cum este cazul la TX9, care foloseste un set de inele Fuji SiC seria K foarte scumpe. Daca vorbim strict despre potentialul de distanta al lansetelor, cea mai avantajoasa lanseta din actuala gama Tribal TX este probabil TX4, care arunca foarte bine in mainile oricui. Nu am testat inca modelul de top TX Ultra.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish