Lectii de casting

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 19 iunie 2020 0 comentarii

INSTRUCTORI DE CASTING

 

Pescuitul la mare distanta este un stil care s-a dezvoltat initial in cadrul pescuitului marin de pe plaja (surfcasting). Inca din anii 70, pescarii englezi de surfcasting au infiintat cluburi, cluburile s-au asociat intr-o federatie (UKSF), federatia a pus bazele concursurilor de distanta, iar castingul ca sport a luat amploare. Dezvoltarea lui a dus la aparitia instructorilor de casting - aruncatori de elita care dadeau lectii de casting aruncatorilor de nivel mediu sau incepator. Neil MacKellow, John Holden sau Peter Thain - aruncatori de surfcasting celebri - sunt cateva exemple. Mai tarziu, acelasi fenomen s-a intamplat si in pescuitul la crap. O serie de aruncatori performanti, ca Mark Hutchinson sau Terry Edmonds, ca sa luam doua nume cunoscute pescarilor din Romania, cu o reputatie formata anterior in concursurile de surfcasting, si-au folosit competenta pentru a face cariera ca instructori de pescuit la mare distanta. In Marea Britanie, de altfel, exista instructori pentru aproape orice stil de pescuit.

Interviu_Mihai_Perianu_Lectii_de_casting_15

Cu multi ani in urma, am avut ocazia sa iau lectii de casting de la Mark si Terry si am constatat ca pot sa invat intr-o singura zi lucruri pe care, daca nu m-as fi intalnit cu ei, poate ca nu le-as fi invatat niciodata. Sau, in orice caz, nu le-as fi invatat la fel de repede. Cand esti la un nivel incepator sau mediu in materie de casting, impactul intalnirii cu un aruncator de elita poate fi semnificativ. In momentul in care Terry Edmonds a facut prima aruncare, demonstrativa, si ne-am dus s-o masuram pe teren cu ruleta, drumul pana la plumb mi s-a parut ca nu se mai termina. Aruncarea lui era cu vreo 15-20 de metri mai lunga decat aruncarea mea, dar sub aspect psihologic mi s-a parut ca e mai lunga cu un kilometru. Pe distanta celor 15-20 de metri dintre plumbul meu si plumbul lui, am inteles unde ma situez ca aruncator si ce ar trebui sa fac ca sa progresez. Iar primul lucru nu era sa-mi iau cea mai rapida lanseta sau cea mai usoara mulineta. Era sa iau lectii. Faptul ca puteam apela - contra cost - la un instructor de casting mi se parea un beneficiu real.

Interviu_Mihai_Perianu_Lectii_de_casting_1

Asta se intampla pe la jumatatea anilor 2000, cand in Romania nu era nimeni care sa aiba o competenta de nivelul lui Mark sau Terry. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Au aparut multi aruncatori romani foarte buni, iar unul dintre ei, Cristian Mihalcea, a reusit sa inoveze domeniul castingului cu un stil de aruncare personal, pe care l-au preluat aruncatori de elita din toata Europa. Stilul lui Cristi, bazat pe o preincarcare dinamica - din miscare - a lansetei, a produs rezultate impresionante. Pasul urmator era sa avem si instructori de casting, lucru care s-a intamplat la inceputul sezonului 2019, cand Mihai Perianu a inceput sa dea lectii de casting in mod organizat. Ca orice inceput, n-a fost simplu, atat pentru ca lectiile nu sunt gratuite, cat si pentru ca noi nu avem inca deprinderea de a-i plati pe altii sa ne invete sa pescuim. Treptat, probabil ca piata se va maturiza si sub acest aspect, numarul instructorilor de casting si pescuit va creste si vom ajunge sa vedem activitatea lor ca pe un avantaj pentru comunitate. Dupa primul an de lucru ca instructor de casting, l-am invitat pe Mihai Perianu sa vorbeasca despre experienta lui.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish