Lectii de casting

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 19 iunie 2020 0 comentarii

NIVELUL PARTICIPANTILOR

 

Vlad Pavlovici: La ce ajuta o lectie de casting?

Mihai Perianu: Obiectivul principal al unei lectii este sa-i corecteze pescarului tehnica de aruncare. Cu o tehnica bine pusa la punct, obtii distante mari, ai precizie in aruncare si elimini riscul de a face greseli care pot duce in cel mai rau caz chiar si la ruperea lansetei. Multi participanti sunt interesati sa-si imbunatateasca distanta, dar cu ocazia asta putem imbunatati si precizia. Unii dintre ei participa la concursuri de pescuit, iar in cazul lor nevoia de distanta este cu atat mai mare, pentru ca la concursuri distanta la care pescuiesti poate fi decisiva. O lectie de casting in care isi corecteaza tehnica si isi imbunatatesc distanta ii va ajuta foarte mult. Lucrul cel mai important pentru care merita sa iei lectii de casting este ca o lectie iti asigura un progres rapid, pe parcursul unei singure zile. Ca sa obtii acelasi progres pe cont propriu, fiindca n-are cine sa te invete, cum a fost cazul meu, sau nu vrei sa iei lectii, ai nevoie de zeci de ore de antrenament pe camp. Pentru un incepator, este foarte greu sa se poata corecta singur in cateva ore de antrenament. In cadrul lectiei, filmez cateva aruncari ale participantilor si facem impreuna o analiza rapida in care le arat defectele pe care trebuie sa le corectam si cum putem face asta. Dupa incheierea lectiei, le trimit filmarile pe care le am facut cu analiza fiecarei aruncari. In felul acesta, pe langa progresele de distanta pe care le masuram pe teren, participantii pot sa vada si cum a evoluat tehnica lor.

Interviu_Mihai_Perianu_Lectii_de_casting_4

Vlad Pavlovici: Cui se adreseaza lectiile de casting?

Mihai Perianu: Lectiile se pot adresa pescarilor de orice nivel, de la incepatori la avansati. Sunt adaptate in functie de nivelul participantului sau de tipul de pescuit pe care il practica. Daca participantul este de nivel incepator in materie de casting, punem intotdeauna accent pe aruncarea de peste cap. Pentru cei cu o tehnica de aruncare de la nivel mediu in sus, se poate exersa si aruncarea din lateral. In principiu, insa, aruncarea din lateral necesita cel putin doua lectii de casting pentru a putea ajunge la un nivel bun. Am avut lectii si cu pescari care pescuiesc la feeder si care au venit cu lansete de feeder, pentru ca si in pescuitul la feeder exista un interes din ce in ce mai mare pentru distanta. Lectiile cu pescarii de feeder sunt diferite de cele cu pescarii de crap. In aruncarile la distanta mare cu o lanseta de feeder, miscarea trebuie executata perfect. Daca aruncarea nu este facuta cu o incarcare rapid-progresiva, exista riscul ca varful lansetei sa cedeze. O aruncare corecta presupune sa incarcam tot blancul. Un alt punct la care lucram in cadrul lectiei este precizia aruncarii. Forta tinde sa fie invers proportionala cu precizia - cu cat arunci mai puternic, cu atat esti mai putin precis. De aceea lucram nu numai la cresterea distantei, ci si a preciziei.  In general, cei care vin la lectiile mele de casting sunt pescari incepatori care cauta sa-si imbunatateasca tehnica, dar pot fi pescari cu un nivel ridicat in materie de casting.

Interviu_Mihai_Perianu_Lectii_de_casting_10

Vlad Pavlovici: Care sunt asteptarile unui aruncator foarte bun in momentul in care vine sa ia o lectie de casting?

Mihai Perianu: Au fost participanti care aveau o tehnica avansata in aruncarea de peste cap, dar voiau sa-si perfectioneze aruncarea din lateral inventata de Cristi Mihalcea. Daca stapanesti bine tehnica din lateral, poti castiga pana la 15m fata de aruncarea peste cap. Daca nu o stapanesti bine, poti pierde pana la 10m in raport cu aruncarea peste cap. La aruncatorii de nivel avansat, se discuta elementele de finete ale castingului, de exemplu unghiul in care este lansat plumbul. Intr-o aruncare, din momentul in care a plecat spre tinta, plumbul va fi influentat de curentii din aer. Influenta curentilor este foarte mare. In antrenamente, am putut vedea cu exactitate ce distante se obtin cu vant din spate, din lateral si din fata. In functie de directia vantului, unghiul in care trebuie lansat plumbul difera. De exemplu, daca aruncam cu un vant puternic din spate, este indicat ca sa avem un anumit unghi. In schimb daca aruncam cu un vant puternic din fata, este nevoie ca plumbul sa plece sub alt unghi, pentru a putea trimite plumbul cu o viteza cat mai mare. Unghiul de 45 de grade recomandat de obicei pentru aruncari este corect cand cand curentii de aer nu sunt foarte puternici, dar nu este cel mai indicat in orice situatie. Unghiul de aruncare si folosirea curentilor de aer sunt elemente importante pentru aruncatorii de nivel avansat.   

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish