Monturi pentru distanta

Data: 23 noiembrie 2018 2 comentarii

PLUMB PIERDUT VS ELICOPTER

 

Inventator al unui stil de aruncare propriu, preluat apoi de numerosi aruncatori de distanta, Cristian Mihalcea este cel mai cunoscut si apreciat pescar roman in materie de casting. Lista performantelor lui este impresionanta. Castingul este insa un sport pus in slujba pescuitului, iar pescuitul la distante extreme este un subiect pe care Cristian Mihalcea il cunoaste foarte bine. CarpOnline i-a solicitat un interviu pe tema monturilor pentru distanta.

Monturi_pentru_distanta_8

CarpOnline: Ce tip de ansamblu al plumbului folosesti pentru distante mari - clips cu plumb pierdut, montura cu plumb in-line sau plumb in montura elicopter?

Cristian Mihalcea: Pescuitul la distante foarte mari implica atentie maxima asupra echipamentului si monturii folosite. Cand vorbim de distante cat mai mari, uneori extreme, iese din discutie folosirea monturii cu plumb in-line deorece este montura care zboara cel mai putin. Celelalte doua ansambluri ale plumbului, montura cu plumb pierdut (safety clip) si montura elicopter, sunt alegerea potrivita cand vine vorba de distanta. Montura cu plumb pierdut este o alegere eficienta pentru distante mari, dar daca vrem sa atingem cele mai mari distante posibile, solutia cea mai buna este montura elicopter. De cativa ani, pescarii de crap din Romania au ajuns sa pescuiasca la distante foarte mari aproape in exclusivitate cu montura elicopter. Asta se explica prin faptul ca multe dintre lacurile pe care pescarii le aleg pentru partidele lor, atat in partidele de placere, cat si in concursuri, sunt lacuri cu suprafata mare. Atunci cand trasaturile sunt rare, iti pui intrebarea: daca as arunca un pic mai departe, oare n-as prinde mai bine? Raspunsul este ca, de multe ori, distanta conteaza. Acesta este motivul pentru care multa lume este interesata sa stie ce montura trebuie sa foloseasca pentru distante maxime, in limitele permise de tehnica si echipamentul fiecaruia. Astfel, majoritatea celorlalte monturi sunt din ce in ce mai putin folosite, facand loc monturii elicopter. Un alt mare avantaj al monturii elicopter este ca ne ofera cea mai eficienta prezentare la pescuitul pe un substrat malos. Cum foarte multe lacuri de la noi au substrat malos, montura elicopter este cu atat mai utila.

Monturi_pentru_distanta_9

CarpOnline: Cand folosesti montura cu plumb pierdut si cand folosesti montura elicopter?

Cristian Mihalcea: Folosesc montura cu plumb pierdut in situatia in care am trasaturi chiar daca arunc cu cativa metri mai putin, nu am neaparata nevoie de distante extreme. Motivul pentru care prefer montura cu plumb pierdut in asemenea cazuri este ca ma ajuta mai mult decat montura elicopter sa scot pestele. La capitolul dril, montura elicopter sta cel mai slab. Faptul ca plumbul este plasat la capatul monturii reprezinta un mare dezavantaj. In timpul drilului, plumbul e tras permanent pe fundul apei si se poate agata oricand. Un alt dezavantaj al monturii elicopter este faptul ca prinderea carligului este una culisanta in raport cu linia principala. In dril, tensiunea aplicata asupra carligului din gura pestelui poate sa fluctueze in functie de unghiul firului si de miscarile pestelui. Toate aceste minusuri trebuie compensate de pescar prin felul in care stie sa faca drilul si prin alegerea cat mai corecta a materialului de forfac in functie de tipul de carlig folosit. Trebuie sa fim siguri ca vom avea o mecanica perfecta a intepaturii deoarece, pe langa toate lucrurile enumerate mai sus, mai avem o problema: cu cat distanta la care pescuim este mai mare, cu atat drilul va fi mai lung. In concluzie, montura elicopter este cea mai buna alegere pentru pescuitul la distante extreme, dar are unele inconveniente. Montura cu plumb pierdut este si ea o solutie pentru distanta, mai ales cand vrem sa avem mai multa siguranta in dril.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

23 noiembrie 2018

Florin, firele rigide cum e Riga-Mortis sunt denumite de producatori atat "high memory" (cu memorie ridicata), cat si "low memory" (cu memorie scazuta). Paradoxal, ambele denumiri sunt corecte, fiindca se refera la aspecte diferite. Notiunea de memorie ridicata se refera la faptul ca firul pastreaza forma pe care i-o dai, de exemplu daca ii dai o anumita curbura. Notiunea de memorie scazuta se refera la faptul ca, orice forma i-ai da, o poti anula foarte usor tensionand firul. Prin tensionare, firul revine automat la forma dreapta, "nu tine minte" forma anterioara.

florin

23 noiembrie 2018

Riga Mortis este un fie cu memorie ridicata. Nu...fara memorie

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish