Monturi pentru distanta

Data: 23 noiembrie 2018 2 comentarii

MONTURA COMBI VS MONTURA RIGIDA

 

CarpOnline: Trecand de la ansamblul plumbului la montura propriu-zisa, ce tip de montura preferi pentru distanta - montura combi, montura rigida?

Cristian Mihalcea: Spuneam mai devreme ca montura elicopter este cea mai buna solutie pentru distante mari, asa ca as vrea sa discut alegerea forfacului in cazul ei. La montura cu plumb pierdut se pot folosi toate tipurile de fire de forfac, chiar si fire moi. La montura elicopter este exclus sa faci forfacul dintr-un fir moale. Daca incerci sa legi forfacul cu fire moi, toata montura va ajunge in apa sub forma de ghem! Asa ca, la montura elicopter, folosesc fire rigide si semirigide, cum ar fi fluorocarbon. Firele moi pot fi folosite doar in cadrul unei monturi combi, unde ai o combinatie de materiale. Carligul este legat cu un fir moale, pe un segment scurt, iar firul moale se leaga mai departe de un fir rigid sau semirigid. De cele mai multe ori, materialul pe care il prefer este fluorocarbonul. Materialul de fluorocarbon cu care lucrez este Carp Spirit Optimex de 18lb. Lungimea forfacului este si ea un aspect important la monturile pentru distante mari si poate face diferenta intre o partida reusita si un esec. In general, nu folosesc forfacuri mai scurte de 15cm, dar nici mai lungi de 25cm. Carligele sunt si ele un element-cheie. Ca montura sa lucreze corect, alegerea carligului trebuie corelata cu firul de forfac. Carligul cu care pescuiesc este Carp Spirit SRC (Stiff Rig / Chod), care functioneaza perfect cu fire de forfac rigide si semirigide, insa trebuie sa fii atent in dril pentru ca este un carlig cu micro-spin.

Monturi_pentru_distanta_1

CarpOnline: Cand folosesti montura combi si cand folosesti montura rigida ?

Cristian Mihalcea: Exista perioade, de exemplu pe apa rece, cand prezentarile pe monturi cu fluorocarbon apar doar daca firul este subtire - sub 0,30mm. Prezentarea monturii este corecta, insa diametrul mic al firului mareste riscul ca pestele sa rupa forfacul in dril. In acelasi timp, datorita faptului ca aspiratia pestelui nu este foarte puternica pe apa rece, mecanica monturii scade in eficienta si pot sa ai rateuri sau eventual sa nu ai trasaturi. In astfel de cazuri, apelez la o montura combi. Fac asta deoarece, dupa cum spuneam, la montura combi carligul este legat cu un mic segment de fir moale. Materialul moale ajuta la o mecanica perfecta a inteparii pestelui. Bineinteles ca si in acest caz carligul trebuie corelat cu firul si cu montura. Carligul cu care lucrez la monturi combi este Carp Spirit SCS (Short Curve Shank). Legatura dintre segmentul suplu si segmentul rigid se face printr-un nod Albright. Daca la o montura cu fluorocarbon forfacul poate fi atat fix, cat si mobil (cu bucla), in partea dinspre vartej, la montura combi  se foloseste obligatoriu o legatura fixa, altfel exista riscul incurcarii.

Monturi_pentru_distanta_4

CarpOnline: Ce fel de monturi rigide folosesti si cu ce materiale?

Cristian Mihalcea: Montura rigida este foarte utila in pescuitul la distante extreme pentru ca nu se incurca. Ca material, folosesc un monofilament foarte rigid si fara memorie produs de Sufix pentru Carp Spirit, care se numeste Riga Mortis. Firele de genul asta si, implicit, monturile rigide in care sunt folosite te ajuta in multe situatii, de exemplu in situatia in care pestele se hraneste foarte slab, pentru ca montura agata pestele imediat. Sunt frecvente cazurile in care, cu astfel de fire, pestii sunt prinsi chiar de marginea gurii si uneori in afara ei. Asta se intampla insa in special la pestii mici. In cazul pestilor de talie mare, am observat ca, la toate exemplarele pe care le-am prins, pestii au fost intepati perfect in buza de jos. Monofilamentele foarte rigide si fara memorie, cum e Riga Mortis, sunt ideale pentru monturi scurte, cum ar fi Chod Rig, care este o montura de pop-up. Monturile rigide scurte sunt cele mai bune pentru distanta! Forfacul fiind foarte scurt, maxim 5cm, montura permite aruncari la distante mai mari decat alte monturi. Frecarea cu aerul este minima. Chod Rig este, in acelasi timp, si o montura foarte buna pentru substraturile cu iarba, cu un strat de mal gros sau cu vegetatie in putrefactie.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

23 noiembrie 2018

Florin, firele rigide cum e Riga-Mortis sunt denumite de producatori atat "high memory" (cu memorie ridicata), cat si "low memory" (cu memorie scazuta). Paradoxal, ambele denumiri sunt corecte, fiindca se refera la aspecte diferite. Notiunea de memorie ridicata se refera la faptul ca firul pastreaza forma pe care i-o dai, de exemplu daca ii dai o anumita curbura. Notiunea de memorie scazuta se refera la faptul ca, orice forma i-ai da, o poti anula foarte usor tensionand firul. Prin tensionare, firul revine automat la forma dreapta, "nu tine minte" forma anterioara.

florin

23 noiembrie 2018

Riga Mortis este un fie cu memorie ridicata. Nu...fara memorie

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish