Monturi pentru distanta

Data: 23 noiembrie 2018 2 comentarii

RECOMANDARI GENERALE

 

CarpOnline: Ce diferente - de ordinul metrilor castigati in aruncare - ai constatat intre diversele monturi pe care le-ai testat?

Cristian Mihalcea: In proportie de 99%, fac antrenamente pe camp doar cu plumbul, nu si cu montura. Testele cu diferite diametre de fire sau de boilies sau cu diferite monturi nu sunt un aspect foarte important pentru mine, in momentul de fata, din lipsa de timp. Nu am suficient timp ca sa testez si monturi sau boiliesuri de diverse diametre. Putinul timp pe care il pot aloca iesirilor pe teren il folosesc pentru a intelege mai bine tehnica de aruncare si echipamentul. Cred ca este mult mai important sa stapanesti cat mai bine tehnica de aruncare, decat sa te bazezi pe diferente minore de cativa metri care se pot castiga din tipul de montura folosita. In ierarhia monturilor pentru distanta, se stie ca montura in-line este cea mai putin performanta, cu montura cu plumb pierdut se obtin distante mai mari, iar cu montura elicopter se obtin distantele cele mai mari.

Monturi_pentru_distanta_3

CarpOnline: Care sunt accesoriile pentru monturi de distanta cu care lucrezi de obicei si de care esti multumit?

Cristian Mihalcea: Intotdeauna mi-a placut sa pescuiesc cat mai simplu si cat mai eficient. Ma rezum la accesorii pe care le consider obligatorii si evit folosirea de lucruri pe care le consider inutile, chiar daca ar putea face ca montura sa para mai artistica. La monturile in-line, folosesc doar fire moi pentru ca imi place sa pun un sac solubil in montura, iar firele moi sunt un material de forfac foarte bun in combinatie cu saci solubili. Firul pe care il folosesc este Carp Spirit (Sufix) Herculine de 20 lbs. Carligul preferat este Carp Spirit SCS. La montura cu plumb pierdut, pun un segment de leadcore de maxim 40cm, ca sa ma asigur ca forfacul nu se incurca. Ca material, totul depinde de montura. La monturile combi, uneori folosesc un fir cu camasa, semirigid, cum e Carp Spirit (Sufix) Combi Stiff. Fiindca vorbim de pescuit la distante mari, aleg intotdeauna materiale rigide pentru ca riscul ca montura sa se incurce este mai mic. Restul monturii consta fie intr-o agrafa rapida, fie intr-un vartej simplu si niste bilute de cauciuc. Tot la capitolul accesorii utile, cand pescuiesc cu inaintas textil, pun o tija de plastic de maxim 3cm peste ochetul plumbului. Tija are un rol foarte important in aerodinamica. In cazul monturii cu plumb pierdut, uneori lucrez cu clipsuri de plastic obisnuite, dar daca vreau ceva mai rezistent apelez la un clips cu brat metalic.

Monturi_pentru_distanta_5

CarpOnline: Care sunt greselile cele mai frecvente pe care le-ai constatat in materie de monturi pentru distanta si cum pot fi evitate?

Cristian Mihalcea: Greselile cele mai frecvente... Cel mai important aspect, din pcuntul meu de vedere, este alegerea firului de forfac in functie de montura folosita. Daca aici lucrurile nu sunt intelese corect, chiar si o aruncare scurta poate sa faca montura un ghem. Alt aspect important, pe care multa lume nu il intelege suficient, este tehnica de aruncare. Tehnica trebuie mulata pe echipamentul folosit. In pescuitul la distante extreme, se folosesc lansete rapide, rigide. Daca lansetele nu sunt indoite corect, produc vibratii puternice, iar montura are de suferit. Un alt lucru care l-am observat la multi pescari este ca, vrand sa arunce cat mai departe, fac un balans foarte mare al lansetei, montura ajungand pe jos si plecand direct incurcata. O miscare foarte puternica, de o mare anvergura, dar gresit controlata nu este cheia succesului. Alt detaliu care conteaza, dar unde se fac greseli, este alegerea carligelor. Mecanica monturii trebuie sa fie impecabila. Aruncarile la distante extreme implica un dril prelungit, mai ales daca se pescuieste cu fire subtiri. Daca pestele nu este bine intepat, riscul sa scape creste considerabil. In concluzie, cand vine vorba de distante mari, totul trebuie sa fie foarte bine pus la punct, fiiindca degeaba reusesti sa ajungi unde sunt pestii daca nu reusesti sa-i faci sa traga sau nu reusesti sa-i scoti.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Vlad Pavlovici

23 noiembrie 2018

Florin, firele rigide cum e Riga-Mortis sunt denumite de producatori atat "high memory" (cu memorie ridicata), cat si "low memory" (cu memorie scazuta). Paradoxal, ambele denumiri sunt corecte, fiindca se refera la aspecte diferite. Notiunea de memorie ridicata se refera la faptul ca firul pastreaza forma pe care i-o dai, de exemplu daca ii dai o anumita curbura. Notiunea de memorie scazuta se refera la faptul ca, orice forma i-ai da, o poti anula foarte usor tensionand firul. Prin tensionare, firul revine automat la forma dreapta, "nu tine minte" forma anterioara.

florin

23 noiembrie 2018

Riga Mortis este un fie cu memorie ridicata. Nu...fara memorie

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma