Perspective la Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 28 noiembrie 2021 0 comentarii

EVOLUTIA CRAPILOR MARI

 

In ultimii ani, lacurile cu crapi mari din Romania au produs trofee impresionante, pe care probabil ca putini pescari din generatiile mai vechi le-ar fi anticipat cu ceva timp in urma. Au aparut sute de trofee de peste 20kg in toata tara, iar unele lacuri au ajuns sa aiba unul sau mai multi crapi de peste 30kg. Acum zece ani, crapii de 20kg erau capturi extrem de rare la nivelul intregii tari, iar numarul lacurilor cu crapi de 20kg era foarte mic. Si chiar daca pescuiai pe un astfel de lac, era greu sa te intalnesti cu ei, fiindca erau putini. Niciun lac comercial nu avea zeci de crapi de peste 20kg, cum se intampla astazi. La Horgesti, de exemplu, exista un singur trofeu de 20kg, care se prindea de cateva ori pe an la greutati in jur de 20-21kg. Un crap de 20kg intr-un lac de 50ha... Prin comparatie, Horgesti are astazi zeci de exemplare de peste 20kg, dintre care multe de 22-24kg, iar cele mai mari, de 27-28kg. Recordul lacului e un crap de 30,3kg inregistrat anul acesta la navodirea de toamna, dar care n-a fost prins inca la pescuit sportiv. Am pescuit pentru prima oara la Horgesti acum zece ani, in octombrie 2011. Prindeam frecvent crapi de 15-16kg, iar trofeele partidei erau de maxim 18-19kg. Diferenta intre lacul de atunci si cel de acum, in ceea ce priveste talia capturilor, e enorma.

Perspective_la_Horgesti_1

Cum s-a ajuns aici? Au fost mai multi factori care au contribuit la acest progres, dar probabil ca factorul cel mai important pentru dezvoltarea crapilor a fost faptul ca, incepand din 2016, administratia lacului a redus densitatea de peste mic si, in felul asta, le-a permis crapilor mari sa aiba mai multa hrana naturala la dispozitie. Horgesti a fost intotdeauna un lac bogat in hrana naturala sub forma de raci, melci si chironomide. Cand concurenta pe hrana s-a redus prin scaderea densitatii de peste mic, crapii mari au atins in cativa ani dimensiuni peste asteptari. Si, foarte probabil, vor continua sa ia proportii si de aici inainte. Pentru pescarii de crap, aceasta politica de dezvoltare nu are numai beneficii, are si dezavantaje, dupa cum vom vedea imediat, dar beneficiile cantaresc mai mult. Dezavantajul unui lac cu crapi foarte mari, hrana naturala din abundenta si concurenta pe hrana redusa este ca pestii sunt mai greu de prins. Capturile mari atrag atentia pescarilor din toata tara si multi pescari vin la Horgesti cu speranta ca se vor fotografia cu un nou record personal. Aici descopera un lac mai complicat decat se asteptau, desi aparent ar trebui sa fie simplu. Nu e simplu pentru ca pestele nu are nevoie de nada pe care i-o oferim. Nu depinde de ea, asa cum se intampla pe carpodromuri. Isi permite sa o ignore - si chiar o ignora de multe ori. Exista perioade efervescente, in care poti sa prinzi crapi mai multi sau mai mari decat ti-ai fi imaginat (de exemplu, un pescar s-a intamplat sa aiba doua driluri in acelasi timp, ambii crapi avand 25kg!), dar exista si perioade in care nu prinzi nimic. Asta e realitatea lacului si se intampla nu numai la Horgesti, ci si pe alte lacuri cu crapi mari care sunt bogate in hrana naturala si au o densitate medie de peste.

Perspective_la_Horgesti_3

Din perspectiva celor care administreaza astfel de lacuri, e o problema sensibila. Clientii vor crapi cat mai mari, vor ca pestii sa creasca de la un an la altul, dar in acelasi timp vor ca pescuitul sa nu fie greu. Vad acest lucru la Horgesti, il vad si la Varlaam. Lacurile intens pescuite devin, in mod inevitabil, mai grele. Cu cat pestii sunt prinsi mai des, cu atat ritmul lor de crestere risca sa scada si multi dintre ei devin mai greu de prins, daca densitatea de peste e mica sau medie. Ca sa combati acest fenomen, poti sa faci populari noi, daca ai la dispozitie o sursa de peste mare. Creste densitatea de crap, scade gradul de dificultate al lacului. In acelasi timp, insa, fiecare populare mareste concurenta pe hrana. Trebuie gasit un echilibru intre talia crapilor, numarul lor si ritmul de crestere, daca vrei ca pestii sa creasca in mod natural, fara furajare. In Romania, nu avem inca un public interesat in mod real de lacuri grele. Pe lacurile comerciale cu crapi mari, vrem sa prindem crapi mari la fiecare partida. Lacul sa aiba cat mai mult peste. Pestii sa traga des. Dar sa si creasca. Toate astea nu sunt insa usor de realizat... E o tema pe care am abordat-o intr-o discutie cu Marius Chiper, administratorul lacului Horgesti, la finalul sezonului 2021.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma