Perspective la Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 28 noiembrie 2021 0 comentarii

RECOLTA SEZONULUI 2021

 

Vlad Pavlovici: Marius, cum a fost sezonul 2021 pentru Horgesti? Ce rezultate s-au obtinut in comparatie cu anii trecuti - ma refer aici la numarul si marimea capturilor - si cum ti se pare ca evolueaza lacul?

Marius Chiper: Sezonul 2021 a fost foarte bun din punct de vedere al crapilor mari. E probabil cel mai bun de pana acum. A contribuit probabil si faptul ca pescarii au inceput sa faca partide mai lungi, inclusiv partide de o saptamana sau de zece zile. Petrecand mai mult timp pe lac, inteleg mai bine comportamentul pestelui. Cei mai multi crapi mari au fost prinsi in aprilie, mai si iunie. Fata de alti ani, cand pescarii incepeau sa vina la Horgesti din mai, anul acesta au venit din aprilie si au avut rezultate. In aprilie s-au prins crapi foarte mari pe "micro-delta" cu apa mica din coada lacului. E un lucru normal, avand in vedere ca la Horgesti exista hectare de apa cu adancimi in jur de 1m, care ofera perspective bune imediat ce apa incepe sa se incalzeasca. Cele mai mari capturi ale anului (doua exemplare de 27kg, un comun si o oglinda) s-au inregistrat in aprilie si in mai pe standurile din zona cu apa mica a lacului.

Perspective_la_Horgesti_5

In ceea ce priveste talia pestilor, putem vedea ca pestii mari au continuat sa ia in greutate. Cantarim si fotografiem toti crapii de peste 20kg, atat cei prinsi de pescari la pescuitul sportiv, cat si cei prinsi de noi la pescuitul industrial din toamna, si publicam toate fotografiile, asa ca oricine poate sa compare pestii prinsi in anii trecuti cu cei prinsi anul asta. Unii au crescut mai mult, altii mai putin, dar tendinta de crestere se pastreaza. Nu in ultimul rand, a crescut si numarul clientilor. In anii trecuti, sezonul de pescuit sportiv la crap se termina pe la sfarsitul lunii octombrie, dupa care scadeam apa si incepeam pescuitul industrial. Anul acesta, am inceput navodirea cu trei saptamani mai tarziu, dupa jumatatea lunii noiembrie, pentru ca am avut pescari de crap pana atunci. Pescarii au constatat ca se prinde peste si in aprilie sau in noiembrie. La asta a contribuit si faptul ca a crescut nivelul celor care vin la Horgesti. Crapii mari au atras pescari din toata tara si am vazut ca lacul a devenit un obiectiv de interes pentru pescari foarte buni. Sper ca e o tendinta care va continua si in anii viitori.

Perspective_la_Horgesti_2

Vlad Pavlovici: Horgesti este lacul cu cei mai mari crapi din Moldova si e unul dintre cele mai importante lacuri de crap din tara. In acelasi timp, cum lacul nu are o densitate mare de crap, pescuitul nu e simplu. Ce parere au clientii lacului despre experienta de pescuit la Horgesti?

Marius Chiper: In ultimii ani, am avut din ce in ce mai multi clienti noi, pe masura ce lacul a devenit cunoscut ca lac de trofee. Cei care vin la Horgesti apreciaza faptul ca e confortabil, standurile au o deschidere mare si sunt bine spatiate. De asemenea, apreciaza ca pot planta cu barca sau cu navomodelul. E important ca pestii sunt mari si cresc de la un an la altul. Intr-adevar, lacul poate fi greu in anumite perioade, e un aspect pe care il discutam cu clientii. Horgesti nu este carpodrom si nici nu ne propunem sa fie. Multi dintre care ne viziteaza inteleg asta si nu se asteapta la un ritm al trasaturilor ridicat - dar exista si partide cu un numar mare de trasaturi, in perioadele bune ale sezonului. Obiectivul principal pentru majoritatea pescarilor este sa prinda unul sau doi crapi de 20kg intr-o partida. Daca reusesc asta, pot considera ca au o partida reusita. Bineinteles, sunt si clienti care se asteapta la un pescuit de frecventa, cu multe capturi, si sunt dezamagiti cand asta nu se intampla. Noi incercam sa le dam cat mai multe informatii despre lac, ca sa inteleaga factorii cei mai importanti: vantul, adancimea apei, felul in care nadesc, monturile corecte. Cand aceste informatii dau roade si pescarii reusesc sa prinda crapi mari, suntem alaturi de ei la manevrarea pestelui pe durata sedintei foto, pana la eliberare, si facem fotografii atat pentru ei, cat si pentru noi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma