Sticky Baits: perspective pentru 2022

Data: 04 ianuarie 2022 0 comentarii

IMPACTUL BREXIT

 

Interviu cu Calin Visoianu, proprietarul firmei Doctor Fishing, importator exclusiv al nadelor Sticky Baits in Romania.

 

CarpOnline: Normele introduse in relatiile comerciale dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana in urma Brexit au afectat in 2021 firmele de nada engleze in ceea ce priveste exporturile catre Europa. Ce impact a avut Brexit in cazul exporturilor Sticky Baits catre Romania?

Calin Visoianu: Ca sa se inteleaga mai bine impactul asupra firmelor de nada, sa vorbim mai intai despre impactul general pe care Brexit l-a avut asupra Marii Britanii si asupra relatiilor cu Uniunea Europeana. In mod sigur, niciunul dintre englezii care au votat iesirea Marii Britanii din blocul comunitar european in iunie 2016 nu s-a gandit la urmarile dezastruoase asupra vietii lor de zi cu zi, pe care le vedem astazi in UK. Au disparut relatii comerciale intre companii britanice si europene care durau de zeci de ani, cu schimburi libere de marfuri din ambele sensuri. Au fost grav afectate lanturi intregi de aprovizionare. Piata fortei de munca a avut enorm de suferit. Nu in ultimul rand, circulatia britanicilor in tarile EU este conditionata de obtinerea vizelor de intrare in functie de tara in care intentioneaza sa calatoreasca. Initial s-a vorbit de garantarea unui liber schimb, dar lucrurile nu stau asa. Conform ultimelor sondaje, majoritatea cetatenilor Marii Britanii considera ca la momentul votului nu au banuit urmarile nefaste datorate Brexit-ului pe care le simt pe propria piele in prezent. 

Sticky_Baits_-_Perspective_si_noutati_3

Intr-o astfel de conjunctura, desigur ca si firmele de nada sau de ingrediente au fost afectate si au fost obligate sa gaseasca solutii. Restrictiile impuse asupra exportului de produse animale din Marea Britanie in tarile Uniunii Europene sunt draconice. Exista o imensa frustrare resimtita de companiile britanice, care e perfect justificata si care le-a determinat pe unele dintre ele sa faca un pas inapoi. Un exemplu este firma Haith's, care a eliminat complet din procesul de fabricatie orice ingrediente de origine animala, pentru a scapa de chinul obtinerii avizelor impuse pentru export, si a pastrat doar ingrediente vegetale. Haith's CLO nu mai contine ulei de cod, Marine Red nu mai contine faina de peste etc.

Sticky_Baits_-_Perspective_si_noutati_2

Sticky Baits face parte dintre firmele care nu au abandonat lupta cu birocratia. In septembrie 2021, firma a reusit sa obtina toate autorizatiile de export, astfel incat sa poata demara exporturile catre Europa. Toate acestea se petrec pe fondul unui vid legislativ si administrativ in domeniul comertului exterior care se manifesta in Marea Britanie la ora actuala, datorita faptului ca nu exista niciun precedent istoric de acest tip. De sute de ani, britanicii au facut afaceri in regim de liber-schimb, iar acum sunt nevoiti sa cladeasca de la zero intregul aparat care apartine acestui domeniu. Pentru Doctor Fishing, ca reprezentant Sticky Baits, 2021 a fost un an greu din punct de vedere al stocurilor de ingrediente. In momentul in care Sticky Baits a putut relua exporturile, am inceput aprovizionarea si, in momentul de fata, suntem cu depozitul arhiplin.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Iannis BigFish