Trofeele de la Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 27 noiembrie 2020 0 comentarii

SCURT ISTORIC AL LACULUI

 

Lacul Horgesti a produs recent primul sau crap de 30kg. Pestele a fost prins cu ocazia navodirii de toamna care se face in fiecare an la Horgesti. Un aspect interesant a fost ca, de-a lungul a patru zile de pescuit industrial, au fost prinsi 11 crapi de peste 24kg, plus alte exemplare de 20-23kg. Foarte probabil, lacul are si alti crapi de asemenea dimensiuni, navodirea nu putea inventaria toate exemplarele din lac. De remarcat ca pestii cei mai mari din aceasta galerie de capturi n-au fost prinsi pana acum la pescuit sportiv. Pentru al doilea an consecutiv, pescuitul industrial de toamna scoate la iveala crapi-record, cu care pescarii n-au reusit sa se intalneasca.

Trofeele_de_la_Horgesti_1

Pentru a intelege mai bine contextul in care s-au inregistrat trofeele de la Horgesti, e util sa facem un scurt istoric al evolutiei lacului. Horgesti a devenit cunoscut pentru crapi mari in perioada 2010-2011, cand se prindeau constant exemplare de 15-19kg. Astazi, un crap de 15kg e considerat de dimensiuni medii, dar in 2010 era un crap mare dupa standardele din acel moment. Lacul avea si un exemplar care depasea 20kg, botezat Bucovineanul, care era principala atractie. Cativa ani mai tarziu, pestii mari ai lacului n-au mai aparut si au circulat diverse ipoteze cu privire la soarta lor. Am avut o experienta personala in sensul asta - am pescuit la Horgesti incepand din octombrie 2011, am avut partide foarte bune pana in 2014, dupa care numarul si marimea capturilor au inceput sa scada. N-am mai pescuit la Horgesti cativa ani, lacul nu mai parea sa aiba crapii care ma interesau. M-am intors in toamna lui 2017 si am prins doi crapi de 17-18kg, plus altii de 14-15kg. Pestii aratau foarte bine, ceea ce mi s-a parut incurajator. Infrastructura se imbunatatise si ea. Daca lucrurile aveau sa mearga in directia corecta, erau sanse ca, in cativa ani, sa vedem primii pesti mari, trecuti de 20kg. L-am incurajat pe Marius Chiper, administratorul lacului, sa puna accent pe marimea, nu pe frecventa capturilor. Argumentul meu era ca Horgesti nu fusese niciodata un lac usor, pescarii de crap veneau aici atrasi de trofee, nu de pescuit-viteza. Pentru frecventa, existau carpodromuri, cu care Horgesti n-avea de ce sa-si propuna sa concureze. Desigur, una e sa schitezi un proiect intr-o discutie si alta e ca proiectul sa fie acceptat, pus in practica si dus la indeplinire. Situat langa Bacau, lacul nu avea o comunitate apropiata cu multi pescari de crap, care sa formeze baza clientilor, si erau putini cei dispusi sa vina la Horgesti de la distante mari pentru crapi de 15-18kg, cand alte lacuri - langa Bucuresti sau in vestul tarii - produceau crapi de 20kg din abundenta. Horgesti avea insa un potential de crestere care il putea face cel mai important lac de trofee din Moldova. Daca administratia ar fi avut rabdare, eram convins ca rezultatele urmau sa apara. In schimb, daca administratia ar fi dat curs solicitarilor de a popula cu peste mic, care sa asigure trasaturi, si de a face din lac o pista de concurs, asa cum cereau unii clienti, profilul lacului s-ar fi schimbat si cred ca dezvoltarea crapilor mari ar fi fost incetinita.

Trofeele_de_la_Horgesti_4

In ultimii ani, am inceput sa pescuiesc la Horgesti mai des si am vazut cum marimea capturilor a crescut de la un sezon la altul. In septembrie 2018, am reusit sa prind cel mai mare crap al sezonului la Horgesti. In mai 2019, Mihai Perianu si cu mine am prins primii crapi de peste 20kg - captura lui Mihai Perianu de 22,5kg a fost un nou record al lacului la acea data. In toamna lui 2019, la navodire, a aparut un exemplar de 25kg pe care administratia nu-l cunostea si care nu fusese prins de pescari, cel putin nu recent. In 2020, capturile de peste 20kg au devenit frecvente, s-au prins crapi de pana la 25-26kg, iar in toamna, cand a inceput pescuitul industrial, lacul a produs un trofeu de 30kg plus alti crapi mari. Cum s-a ajuns aici? Care au fost factorii-cheie pentru dezvoltarea lacului? Ce se va intampla la Horgesti mai departe si ce planuri are administratia? I-am adresat cateva intrebari pe aceste subiecte lui Marius Chiper.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma