Trofeele de la Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 27 noiembrie 2020 0 comentarii

FACTORII DE DEZVOLTARE

 

Vlad Pavlovici: Marius, Horgesti a inregistrat in 2020 probabil cel mai bun sezon de pescuit sportiv de pana acum, cu zeci de capturi de peste 20kg.

Marius Chiper: Asa este, sezonul 2020 a fost cel mai bun din istoria lacului ca numar de crapi de peste 20kg. Cred ca au fost in jur de 30 de capturi de peste 20kg, pe care le-am fotografiat si ale caror fotografii au fost publicate pe pagina de Facebook a lacului si pe CarpOnline. Recordul lacului la pescuit sportiv a ajuns la 26kg si s-a inregistrat in octombrie. Cea mai mare surpriza a venit insa in noiembrie, cand am scazut lacul si am bagat navodul ca sa recoltam pestele de consum, la fel cum facem in fiecare an. Ne asteptam sa prindem niste crapi mari, dar nu ne asteptam la ce s-a intamplat... Am prins in navod trei crapi enormi - 27kg (oglinda), 28,5kg (oglinda) si 30kg (comun). Oglinda de 27kg o mai vazusem, fusese prinsa si fotografiata si la navodirea din toamna trecuta, cand a avut 25kg. Ceilalti doi crapi sunt necunoscuti, cel putin eu nu stiu sa se fi prins la greutati mari, in ultimii ani. Daca s-au prins cu ani in urma la greutati medii, e posibil sa nu-i mai tin minte. In orice caz, faptul ca lacul are pesti atat de mari, pe care nimeni nu i-a prins pana acum, ne arata ca Horgesti ramane un lac provocator si greu de descifrat.

Trofeele_de_la_Horgesti_3

Vlad Pavlovici: Cum explici faptul ca lacul a ajuns la asemenea rezultate si ce impact crezi ca a avut politica administratiei in ultimii ani?

Marius Chiper: Sunt mai multi factori care au contribuit la rezultatele din 2020. Unul dintre ei, pe care il consider foarte important, a fost ca - asa cum ne-ai incurajat sa procedam - am incercat sa dam crapilor mari conditii de crestere cat mai bune si sa avem rabdare. Am redus densitatea de peste mic, dandu-le pescarilor posibilitatea sa retina exemplarele sub 5kg. De asemenea, am scos toti crapii de 3-5kg pe care i-am prins la navod. N-am mai populat cu ciortani. In fiecare an, am adus in jur de 20-30 de bucati de crapi de 10-15kg de la Motoseni, o ferma piscicola care se afla la o distanta de aproximativ 80km de Horgesti si care este tot in proprietatea noastra. Crapii din Horgesti, la origine, provin de la Motoseni, deci popularile pe face le facem acum pastreaza linia genetica a crapilor din lac. Am acordat o atentie din ce in ce mai mare felului in care sunt manevrati pestii, ma refer mai ales la felul in care pescarii manipuleaza pestii mari, cu care trebuie sa fii foarte atent. Am inteles importanta trofeelor si faptul ca trebuie protejate. Am cumparat cateva aeratoare pe care le folosim pentru oxigenarea apei si care ne-au ajutat foarte mult, tinand cont ca lacul are adancimi mici. Cand sunt mai putini pescari pe lac, in sezonul rece, avem un mic program de furajare a pestelui. Nu in ultimul rand, am redus numarul de concursuri si vom avea din ce in ce mai putine - sau deloc.

Trofeele_de_la_Horgesti_2

Vlad Pavlovici: Ai uitat sa mentionezi ca tu insuti te-ai apucat de pescuit la crap, ceea ce cred ca ti-a dat o perspectiva mai buna asupra lucrurilor.

Marius Chiper: Da, poate sa para amuzant ce spun acum, dar unul dintre colegii mei din administratie si cu mine ne-am apucat de pescuit la crap si lucrul asta ne-a ajutat sa intelegem mai bine unele lucruri. De exemplu, ce inseamna manevrarea corecta a pestelui. Cand ai crapi de peste 20kg, manevrarea lor poate fi dificila, in special pentru pescarii fara experienta. Ca administrator, daca esti si pescar, vezi altfel lucrurile. Intelegi mai bine ce inseamna o nadire corecta, o montura corecta. Horgesti n-a fost niciodata un lac usor, de asta incercam sa ajutam clientii cu cat mai multe informatii, ca sa aiba rezultate bune.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma