Varlaam - dincolo de impresii

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 30 decembrie 2020 1 comentariu

PERSPECTIVA DE ANSAMBLU

 

Vlad Pavlovici: Asa este. Cand pescuiesti mult pe un lac, ti se pare ca experienta pe care ai acumulat-o da o anumita greutate observatiilor tale. De fapt, esti limitat la o singura perspectiva, perspectiva ta personala, care poate fi corecta in unele privinte si gresita in altele.

Victor Costache: Cum am spus, oricate zile ar pescui pe un lac, un pescar nu se poate afla in acelasi timp pe toate standurile. Si atunci cum putem avea o perspectiva reala sau cat mai apropiata de realitate? Ca in orice alt domeniu, cand ne intereseaza o analiza obiectiva, trebuie sa eliminam pe cat se poate factorul uman. Dar cum sa eliminam factorul uman, din moment ce pescarii sunt cei care prind pestii? Numai ca nu pescarii ne intereseaza, ci pestii. Nu facem un profil al pescarului de Varlaam sau al pescarului in general. Ne intereseaza sa avem o imagine corecta si sa intelegem cat mai bine comportamentul pestilor. Profilul lacului, asa cum reiese din capturile inregistrate, ne ajuta sa nu pescuim la intamplare sau, mai rau, sa nu ne pregatim o strategie doar pe baza impresiilor altor pescari, care pot fi gresite.

Varlaam_-_dincolo_de_impresii_5

Vlad Pavlovici: La Varlaam avem beneficiul de a fi tinut o evidenta a capturilor in toti anii de cand functioneaza lacul. De exemplu, daca vreau sa vad istoricul capturilor pentru un anumit peste, pot sa verific de cate ori a fost prins, la ce greutati, pe ce standuri si in ce date. Punand cap la cap toate informatiile astea, am o perspectiva de ansamblu.

Victor Costache: Pe lacurile pe care am pescuit, in afara de Varlaam, informatiile pe care le-am avut la dispozitie au fost impresiile altor pescari sau ale administratorilor. La Varlaam, in schimb, exista ceva unic: toti pestii cu greutati de peste 20kg sunt cantariti si fotografiati de administratorii lacului, iar fotografiile sunt publice incepand din 2014. Capturile documentate m-au ajutat sa generez o serie de statistici care ofera informatii valoroase despre profilul lacului si comportamentul pestilor, cum ar fi cele mai productive standuri sau cele mai bune perioade. Astfel, daca am de ales, stiu ce stand sa rezerv si in ce perioada a anului ca sa pot avea un randament cat mai bun. Cu cat se aduna mai multe fotografii cu capturi, de la an la an, cu atat valoarea datelor statistice creste, deoarece scade marja de eroare. Sa luam un exemplu simplu: daca intr-o partida prind doi pesti, amandoi noaptea, pe substrat tare, pot trage concluzia ca pestii se hranesc doar noaptea si doar pe zone tari. Cel mai probabil, e o concluzie gresita la nivelul lacului, chiar daca e valabila pentru mine in partida respectiva. In schimb, daca analizez sute de fotografii cu pesti prinsi pe parcursul mai multor ani, de mai multi pescari si pe toate standurile, datele statistice ofera o perspectiva globala mult mai corecta. Statistica nu-mi spune unde sa pun montura sau ce boilies sa folosesc, dar imi da informatii pe baza carora pot sa inteleg lacul.

Varlaam_-_dincolo_de_impresii_6

Vlad Pavlovici: Sa discutam statisticile pe care le-ai facut despre capturile de noapte si cele de zi. Pentru mine, statistica noapte/zi pentru Sectorul B e o surpriza. Pe baza experientei mele, as fi zis ca majoritatea pestilor se prind noaptea. Daca primavara am prins bine si ziua pe Sectorul B, insa doar in anumite conditii, cea mai importanta conditie fiind sa bata bantul destul de tare, vara si toamna am prins putini crapi mari ziua, indiferent de conditiile meteo. Statistica spune insa altceva.

Victor Costache: Contrar impresiei ca pe Sectorul B se prind putin pesti in timpul zilei, statisticile arata ca, din totalul pestilor de peste 20kg prinsi in perioada 2014-2020, 48% au fost prinsi noaptea si 52% ziua. Nu numai ca nu exista o diferentiere clara intre noapte si zi, dar ai ceva mai multe sanse sa prinzi un peste mare ziua, din punct de vedere statistic.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Ivascu Daniel

8 februarie 2021

Paradoxul este ca pana la urma totul se rezuma la noroc daca pescuiesti corect mai ales cand este vorba de calitate!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma