Varlaam - intrebari si raspunsuri (2)

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 26 martie 2021 2 comentarii

ALEGEREA LOCURILOR

 

Am publicat in februarie 2020 un articol intitulat Varlaam - intrebari si raspunsuri, in care Madalin Barnea (unul dintre cei doi administratori de la Varlaam) si cu mine am raspuns la cateva dintre intrebarile puse in mod frecvent de clientii lacurilor. Un an mai tarziu, avem un set nou de intrebari primite de la pescari si le vom raspunde in materialul de fata.

 

Care sunt cele mai bune locuri de pescuit?


Madalin Barnea: Au trecut opt ani de cand administrez lacul Varlaam. In acesti opt ani, am cunoscut si am stat de vorba cu sute de pescari. Am avut discutii depre pescuit, strategii, nade, locuri fierbinti, echipamente, noroc etc. De multe ori, am analizat si comparat partidele de pescuit ale unora dintre ei. Am facut comparatii prin prisma strategiilor discutate si a rezultatelor acelor partide. Am adunat in felul acesta o experienta bogata in ceea ce priveste problemele cele mai des intalnite.

QA_Varlaam_1

Majoritatea pescarilor, in momentul in care ajung pe stand si incep partida, ma intreaba cum sa pescuiasca. Pe ce loc au prins cei care au pescuit inaintea lor si care sunt "locurile fierbinti"? Intrebarile sunt normale si e foarte bine sa culegi informatii recente despre lac sau despre locul pe care pescuiesti, dar trebuie sa ai in vedere ca asta nu iti garanteaza reusita. Cele doua lacuri de la Varlaam sunt balastiere cu multe structuri, cu adancimi variate si cu multa hrana naturala. Din aceste motive, locurile in care se hranesc pestii se schimba de la o zi la alta sau de la o saptamana la alta. Un alt factor important e vantul, care iti poate muta pestele de pe stand in doar cateva ore. De aceea, nu putem vorbi despre "locuri fierbinti" permanente, cum se intampla pe alte lacuri. Sectorul A, in special, e intr-o continua schimbare. Lacul e pe cat de mic, pe atat de greu. Fiecare stand are zone cunoscute ca fiind productive, pe care se prinde peste frecvent, dar "frecvent" nu inseamna "zilnic". Frecventa se vede la nivelul unui sezon, nu la nivelul unei partide. De aceea, le recomand pescarilor sa incerce un pescuit cat mai diversificat, daca pot spune asa. Monturile trebuie puse pe toate adancimile, de la 50cm la 4m. Trebuie sa incerci, daca poti, toate locurile, incepand de langa malul pe care stai si pana in malul de vis-a-vis. De asemenea, e bine sa incerci atat zone cu substrat tare, cu nisip sau cu piatra, cat si zonele cu mal. Pe Varlaam nu exista locuri in care sa fii absolut sigur ca prinzi - si asta e frumusetea pescuitului. E un pescuit care te obliga sa gandesti, nu e un pescuit de rutina. E bine sa pastrezi unul sau doua locuri principale, unde sa astepti pestele daca ai incredere in ele, iar cu restul lansetelor sa tatonezi, sa schimbi si sa cauti mereu locuri noi.

QA_Varlaam_2

Bineinteles, toate astea nu se pot face intr-o zi sau doua. Cu cat partida e mai scurta, cu atat pescarul are mai putin timp la dispozitie ca sa incerce diverse locuri. De asta le recomandam clientilor sa faca partide cat mai lungi, iar in alocarea rezervarilor le dam prioritate celor care sunt interesati de perioade lungi. Partidele lungi sunt in avantajul pescarilor. Sunt si in avantajul lacului, atat sub aspectul capturilor, cat si sub aspect administrativ si financiar. Nu e intamplator ca multe alte lacuri cu crapi foarte mari functioneaza cu rezervari de minim o saptamana. Intr-o partida lunga, ai mai multe sanse sa intelegi standul si sa prinzi peste. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in unele zile, pestele se hraneste atat de slab, incat nimeni nu prinde nimic. Daca stai 48 de ore si nimeresti o asemenea perioada, sansele de a avea rezultate sunt reduse. In schimb, daca stai o saptamana, e aproape cert ca vei avea la un moment dat o fereastra de vreme optima si de hranire. In astfel de cazuri, daca stii ce ai de facut, poti sa prinzi peste dupa peste.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Manea marian

8 iunie 2021

Sunteți excelenți

Anto

8 aprilie 2021

Hello there
My name is Anton,
Sorry for the English language,but im from Bulgaria... i have very unusiual question...Did you guys
monitor PH levels on the water?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma